CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Emine Özkar, İzmit Körfezi Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi’nin 2. Etap ihalesinin; yetkisinin Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamına verilmesi ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, “Büyükşehir Belediyesi tarafından TÜBİTAK ve İstanbul Üniversitesine rapor hazırlatılmış. Raporlarda İzmit Körfezi Doğu baseninde temizlenmesi gereken dip çamuru miktarının 3 milyon 885 bin metreküp olduğu dip çamurunun çevre ve toplum sağlığı açısından zararlı olduğu sonucuna varılmıştır.
“VAHŞİ DEPOLAMA DEVAM EDİYOR”
Projenin tamamı dikkate alındığında denizde 468 hektar alanda bulunan 3.8 milyon metreküp dip çamurunun temizliği yapılacaktır. Projenin toplam maliyeti 120 milyon Dolardır. Şartnamede çamur bertaraf alanı idarece belirlenecek ve çamurun bertaraf alanına taşınması, serilmesi, rehabilitasyonu ve gerekli izinlerin alınması yani işletilmesi yüklenici firma tarafından sağlanacaktır. Ancak bununla ilgili bir başvuru yoktur. Dip çamuru ÇED ve işletme lisansı alınmadan vahşi depolamaya devam edilmektedir.
“3 KÖYÜN BİRLEŞTİĞİ ALANDA”
Projede depolanacak alanın 361 bin metrekare olduğu belirtilmektedir. Alan tamamen dolduğunda ise nasıl bir ıslah planı yapıldı bilinmemektedir. Bölge sadece Sepetçi Köyü olarak geçiyor ancak basında da yer aldığı üzere bir tarafı tarım alanı bir tarafı milli park orman alanı. 300 metre ilerisinde konut alanlarının olduğu üst tarafından Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsünün 200 metre ilerisinde Çayırköy sulama barajının 3 kilometre ilerisinde Marmara Körfezinin bulunduğu Sepetçi Köyü, Deretepe Köyü ve Seymenli Köyünün birleştiği bir alandır.
“HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR”
2. Etapta da depolanacak alanın aynı bölge olduğu bilgisi verilmiştir. Bölgede halen geçimini hayvancılık ve tarımla sağlayan vatandaşlarımız var. Dip çamurunun içinde tehlikeli atıklar vardır. Temaslı sızma suyu içme suyuna, tarım suyuna ve havaya karışacaktır. Vahşi depolamaya devam edildiği takdirde çevrenin, doğanın ve kaynakların kirlenmesi sadece bölge halkının değil tüm halkın sağlığını tehdit etmektedir.
“MUHALEFET ŞERHİMİZ VARDIR”
Dip çamuru temizliği projesinin Marmara Denizinin temizlenip akvaryuma çevrileceği söylenirken çıkarılan çamurun depolanması aşamasının kontrolsüz ve yetersiz olmasından dolayı doğa katlediliyor, vatandaşlarımızın sağlığı tehlikeye atılıyor. Biz körfezin temizlenerek bir akvaryum olmasına karşı değiliz. Biz vahşi depolamaya karşıyız. Bu gerekçelerle ilgili gündem maddelerine muhalefet şerhimiz vardır” dedi.