Emekliler İçin Ek Zam Görüşmeleri Bugün: Hangi Seçenekler Gündemde?

Emekli maaşlarına ek zam yapılması için kritik görüşme bugün gerçekleşecek. Toplantıda üç farklı zam seçeneği değerlendirilecek.

11 Temmuz 2024 Perşembe Saat: 08:02 Güncelleme: 11 Temmuz 2024 Perşembe Saat: 08:30

DUVAR - Emekli maaşlarına ek zam yapılması konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş bugün Beştepe’de bir araya gelecek.

Daha Önce Neler Konuşuldu?

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısında emekli maaşlarına ek zam konusunun değerlendirildiğini belirtmişti. Çelik, “Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Henüz net bir karar verilmedi. Orta Vadeli Program’ın (OVP) korunması esas alınarak toplumun her kesimine destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

1,8 Milyon İşçi Emeklisi Zam Alamadı

Altı aylık enflasyon farkının açıklanmasıyla birlikte memur ve emeklilerin zam oranları belirlenmiş, emekliler için yüzde 24,73 oranında zam yapılmıştı. Ancak, bu zamların kök aylık üzerinden hesaplanması nedeniyle birçok emekli zamdan faydalanamadı.

Masadaki Zam Seçenekleri

Bugün yapılacak toplantıda birkaç zam formülünün masaya yatırılması bekleniyor. Bunlardan ilki, kök aylıklara enflasyon farkı kadar zam yapılması. Bu artışın altı aylık enflasyon oranında olacağı düşünülüyor. Ayrıca, taban maaşın asgari ücret seviyesine yükseltilmesi de gündemde.

Refah Payı Eklenmesi

Bir diğer seçenek ise emeklilere refah payı eklenmesi. Ocak 2024 itibarıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 49,25 oranında artış yapılmıştı. Bu artışın daha da yükseltilmesi üzerinde duruluyor.

Seyyanen Artış

Üçüncü seçenek ise emeklilerin kök maaşlarına seyyanen bir artış yapılması. Taban maaş artışı ve refah payı gibi düzenlemeler yasal değişiklik gerektiriyor. Alınacak kararın ardından, yasal düzenlemeler hızla Meclis'e sevk edilerek yürürlüğe girecek ve fark ödemeleri belirli bir takvim doğrultusunda emeklilerin hesaplarına yatırılacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri