Eğitim-İş başlayan 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmeler ile ilgili basın açıklaması düzenleyerek görüş önerilerini bildirdi |
Tüm Kamu çalışanlarını ve emeklilerini doğrudan, diğer çalışan ve emeklilerini ise dolaylı yoldan etkileyecek olan 2014-2015 yılını kapsan toplu sözleşme süreci başladı. Kamu işveren heyeti ile kamu görevleri sendikaları heyeti arasında bir toplu sözleme yapılması mümkün değildir diyen Eğitim İş Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şener, ‘Yapılacak görüşmelerde yok hükmündeki yasa metninde toplu sözle diye söz edilmekte bizde anlaşılması için bu tanımı kullanmak durumunda kalıyoruz’ diyerek tepkisini bildirdi. Şener “birleş Kamu-İş olarak hazırladığımız raporu çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımıza sunuyoruz. Tüm ülke genelinde görüş ve isteklerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye belirtti.
TALEPLERİNİ SIRALADI
Eğitim-İş Kocaeli Şube Başkanı Bilal Şener taleplerini şöyle sıraladı; “Anayasamızda yer alan çalışma yaşamı ve çalışanlara sendika hakkı, grev ve toplu sözleşme hakkını içerecek şekilde düzenlenmelidir, Çalışma yaşamına ilişkin mevzuatın taranarak tümüyle ortadan kaldırılması ve yerine yeniden düzenlenen anayasa hükmüne uygun şekilde bir temel çalışma yasası çıkarılması, Yaptıkları kamu göreviyle ilgili bir nedenle çalışanların mahkemelik olmaları durumunda, devletin çalışanına hukuki yardımda bulunmasını sağlanmalı, Kamu lojman ve hizmet evi tahsis edilmeyen personele kira yardımı yapılmalıdır” dedi.
İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ
Şener tayin terfi, yer değiştirme görev değiştirme konularında mevzuatın yeniden düzenlenerek keyfiliklerin ve siyası kadrolaşmanın önlenmesi, atama ve terfi işlemlerinde eğitim, kariyer ve liyakat sistemi mutlak tesis edilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Çalışanların, yoksulluk sınırları göz önüne alınarak insanca yaşayacak bir ücretle çalışmaları sağlanmalı, fazla çalışma genel olarak yaptırılmamalı eksik kadro bulunan işyerlerinin kadro eksiği hızla giderilmeli, fazla çalışmanın zorunlu olduğu olağanüstü hallerde fazla çalışmanın saat başına düşen ücreti, normal ücretin saat başına düşen miktarından az olmamalıdır. Mezarda emeklilik olarak bilinen sosyal güvenlik yasaları yeniden düzenlenmeli, kazanılmış haklar iade edilmeli emeklilik yaşı ve prim günü ülkemizdeki çalışma koşulları ve ortalama yaşam göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir” dedi.