2019-2020 eğitim öğretim döneminin ardından 2020-2021 eğitim öğretim yılı da pandemi koşulları altında ağır aksak ilerliyor.
İDDİA DOĞRUYSA FIRSAT
EŞİTSİZLİĞİNİ ARTTIRACAK
Gebze ve Türkiye’de çok sayıda özel okulun pandemi kuralları dışına çıkarak eğitim verdiği iddia edildi. İddia doğruysa bu fırsat eşitsizliğini arttıracak.
EĞİTİM DEĞİL DYK!
MEM çevreleri, “Eğitim değil destekleme yetiştirme kursları. Bununla eğitimi karıştırmamak lazım. Sınavlara hazırlık olduğu için gerek özel okullarda gerekse kamu okullarında geniş geniş sürüyor” diyor ama iddiaya göre “DYK” adıyla eğitim veriliyor!
YÖNETMELİK ÖZELDE DE KAMUDA DA AYNI
Konuya dair ismi bizde saklı bir eğitimcinin iddiaları ise şöyle: “Özel okullar ile devlet okulları arasındaki makas git gide açılıyor. Pandemi döneminde devlet okulları ile özel okullara dair yönetmelik tamamen aynı.
GEÇERLİ SAATLERİNİ BELİRLEMİŞ
Diyor ki; pandemi sürecinde kademeli olarak birleri açtık. 8’leri açtık. 12’nci sınıfları açtık. 8’nci sınıflara altı saatten fazla ders veremezsin. Diğer sınıflar için de geçerli olmak üzere saatlerini belirlemiş.
DEVLET OKULLARI HARFİYEN UYUYOR
Bu dönemden sonra iki, üç ve dördüncü sınıfları açtık. Onlara dair de Bakanlık ders programını göndermiş ve demiş ki: Altı saatte, haftada iki gün olmak üzere okula getittireceksiniz. Devlet okulları buna harfiyen uyuyor. Ama Gebze’de ve Türkiye’de çoğu özel okul buna hiçbir şekilde uymuyor.
TAM GÜN OKULA GETİRENLER VAR
Öğrencileri tam gün okula getiriyor. Normal ders programı işliyor. Hatta 9, 10 ve 11 ile 5, 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerini okula getiren özel okullarda var. Gebze’de de var, Türkiye’de de var. Bu o zaman ülkemizde eğitimdeki adaletsizliği tam olarak, arttırıyor.
Özel okullar bunu öğrenci kaygısı veya kayıt etmek amacıyla, ‘Bak biz tam gün eğitim yapıyoruz.’
9’ncu sınıf öğrencisinin velisi diyor ki; “Benim çocuk evde sıkıldı. 9’ncu sınıfa gidiyor. Bir an önce açılsın…’
Ekonomik olarak rahat olsan, ‘A okulu 9’ncu sınıflara eğitimi açsın. Çocuğumu göndereyim’ diyorsun.
REKABETİ ÇİRKİNLEŞTİRİYOR
Bu hem eğitimde fırsat eşitsizliğini artırıyor. Hem de haksız rekabet biçimi olarak, özel okullar arası rekabeti çok çirkinleştiriyor.
Milli Eğitim Bakanlığa buna dair sürekli yazı ile uyarı getiriyor ama herhangi bir özel eğitim kurumuna resmi bir şikâyet olmadığı sürece bir kuruma, MEB de bu konuda hiçbir şey yapmıyor. Gebze’deki okulların yüzde 80’i yapıyor.” (Haber Merkezi)