Dünyayı kasıp kavuran, ülkemizde de geçen yıl tam bu zamanlar başlayan pandemi gerek ülkemiz gerekse bölgemizde en ağır tahribatlardan birini kültür sanat alanına verdi. Kültür sanatın tiyatro alanında birçok topluluk dağılıp tarihe karıştı. Daha da vahimi, ağırlığı müzisyen olmak üzere çok sayıda kültür sanat insanı girdiği bunalımdan çıkamayıp dünyayı terk etti!
MEB’E PANDEMİYE SAYILI
GÜNLER KALA BAĞLANDI
Gebze’deki kültür sanat yolculuğu Betül Akan’ın kuruculuğunda 2015 yılında başlayan Es Sanat Akademi, geçen sene mart ayının henüz ilk günlerinde, pandemi sürecine bir hafta kala Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurum haline geldi. Bu Bakanlığın tüm sanat merkezleri için getirdiği bir zorunluluktu.
KEYİF YERİNİ HÜZÜNE BIRAKTI
Yeni yapılanma beraberinde bir nitelik ve işlevsellik getirdi. Halk Eğitim Merkezleri’nde olduğu gibi kursiyerlerine MEB onaylı sertifika vermeye hak kazanıp güzel sanatlar ve konservatuvara hazırlık kursu düzenleme yetisi ve yetkisi de edinen Es Sanat’ta bu yeniliğin getirdiği keyif yerini bir süre sonraki pandemi sürecinin hüznüne bıraktı.
GİDİYOR BİTİYOR DERKEN İKİNCİ DALGA
Aylarca kapısına kilit vuran Es Sanat Akademi bu süreci geride bıraktı. 01 Haziran’daki normalleşmeyle birlikte kapılarını yeniden açtı. Bu seferde toplumsal kaygılara takıldı ama müziğin ritmi uzun bir aradan sonra yine duyulmaya başlandı. Tam toparlanma sürecine girildi denirken ekim ayı ortalarına doğru ikinci dalga ve daha ağır kısıtlamaları başladı.
ÖNEMLİ BİR İSTİHDAM ALANI
İçinde bulunduğumuz sürece gerek müzik dersleri gerekse kayıt kabullerinin devam ettiği Es Sanat’ın kurucusu Betül Akan farklı eğitim programları ile Gebze’de hizmet vermeye devam edeceklerini belirtip bunlardan birinin de işaret dili tercümanlığı eğitimleri olacağını söyledi. Akan bu eğitimle önemli bir iş sahasına, nitelikli kişi yetiştirip istihdama katkıda bulunmanın mutluluğunu da yaşayacaklarını dile getirdi.
YIKILMADIM, AYAKTAYIM! Betül Akan’ın kurucusu olduğu Es Sanat Akademi halen devam eden çok zorlu, özellikle kültür sanata ağır tahribatları olan süreci varlığını koruyarak geride bıraktı. Es Sanat Akademi, ikinci pandemi süreci kısıtlamalarının 01 Mart’tan itibaren geçerli esnemeleri ile birlikte artık cumartesi günleri de kapılarını açabilecek.
ES’İN ÖĞRENCİLERİ İŞARET DİLİYLE ŞARKI SÖYLEMİŞTİ: İşaret dili, Es Sanat Akademi’nin yabancısı olduğu bir eğitim alanı değil. Kuruluşundan bugüne doğru pandemi öncesine kadar her yıl dönemi görkemli dönem sonu etkinlikleri, gövde gösterisiyle kapatan Es Sanat’ın 2019 yılı haziran ayında gerçekleşen son dönem sonu etkinliğinde Hande Bakar’ın işaret dili eğitimi verdiği öğrencileri, “Arkadaşım Eşek” adlı Barış Manço klasiğini, beden diliyle başarıyla sahnelemişti.
**
Güle oynaya konservatuvara hazırlık
Özel Es Sanat Kişisel Gelişim Kursu’nda konservatuvara hazırlık ile birlikte keman, gitar, ritim, bateri, bağlama, piyano, şan ve elektro gitar eğitimi veriliyor. Zeka oyunları, tiyatro, bale, zumba – oryantal, yaratıcı drama, resim, çiftlere dans, halk oyunları da Es Sanat’ın eğitim konuları arasında. Güzel sanatlar ve konservatuvara hazırlıkta da yetkili kurum haline gelen Özel Es Sanat Akademi anlaşmalı olduğu kurumlarla yüzde 50 oranında indirim uyguluyor.
İletişim: 0533 556 82 77
Facebook: ES SANAT Akademi
Twitter: ES SANAT AKADEMİ
Instagram: essanatakademi41
**
BETÜL AKAN İLE KISSADAN HİSSE
Tüm sanat merkezleri ile
sanat festivali düzenlenmeli
- Gebze’de kültür sanat festivali düzenlenmeli mi?
- Evet düzenlenmeli. MEB’e bağlı tüm sanat merkezleri ortak bir çalışma yapmalıdır.
- Gebze Belediyesi’nden, varsa beklentileriniz..
- Tüm sanat merkezlerinin çalışmalarına destek vermelerini istiyoruz.
- 8 Mart… sizce nedir?
- 8 Mart yaşamın her alanında yer alan kadın demektir. Evinde, tarlada, büroda, hastanede, karakolda, adliyede, okulda, dükkanında emek veren, çalışan kadın demektir. Kadınlar 8 Mart’ta yapılacak bir etkinlikle hatırlanmamalı, hayatın her alanında toplum içerisinde saygı gösterilmesi bizim için yeterli olacaktır.
- İlave olarak…
- Pandemi sürecinin bir an önce tüm dünyada ve ülkemizde bitmesini, sağlıklı ve özgür günlerimize en kısa sürede dönmeyi diliyorum.
**
İŞARET DİLİ TERCÜMANLIĞI NEDİR?
Üniversiteli olmak,
eğitim almak mecburi
İşaret dili tercümanı; işaret dilini sözlü ya da yazılı olarak tercüme eden kişidir. İşaret dili tercümanları; işitme ya da konuşma engeli olan bireylerin işaret dili ile söylediklerini, işaret dili bilmeyenlere sözlü ya da yazılı olarak aktarırlar.
İşaret dili eğitimi almak için lisans veya ön lisans düzeyinde üniversite mezunu olmak, halk eğitim merkezlerinde ve özel eğitim kurumlarında işaret dili öğreticisi ve tercümanı eğitim programı katılmak mecburidir.
İşaret dili tercümanının bazı görev ve sorumlulukları:
- Meslek kurallarına uygun davranmak,
- Beden dili ve işaret dili ilişkisini kurarak iletişimi sağlamak,
- Dil ve konuşma bozukluğu, işitme ve konuşma engeli gibi rahatsızlıkları olan engelli bireylerin gramer ve yazım kurallarına uygun olarak işaret dili ile iletişim kurmalarını sağlamak,
- İşaret dilinin gramer kurallarına göre cümle yapısını tanıtmak,
- Bilgilerin birleştirilmesini sağlayarak işaretleri tanıtmak,
- Plan, program ve iş organizasyonu yapmak,
- Sözel dilde anlatılanları işaret diline, işaret dilinde anlatılanları da sözel dişe çevirmek,
- Kalite yönetim sistemine uygun çalışma göstermek.
Kaynak: kariyer.net