Dünya Küresel İyot Eksikliği Günü

Kocaeli Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Melek Özkan, 21 Ekim Dünya Küresel İyot Eksikliği Günü hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Dr. Özkan, "İyot, vücudumuzda eser miktarda bulunan bir elementtir. Vücuttaki iyodun çoğu tiroid bezinde yer almaktadır. Tiroid hormonları, büyüme ve gelişmede önemli rol oynar. Gebe kadınlar ve küçük çocuklar iyot eksikliği yönünden daha riskli gruplardır. İyot eksikliği, bebek ve çocuklarda beyin hasarı ve zekâ geriliğine neden olmaktadır. Ayrıca, gebe kadınlarda iyot eksikliği nedeniyle düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı daha sık görülmekte, doğan çocuklarda ise 'kretenizm' denilen hastalık ortaya çıkabilmektedir." açıklamasında bulundu.

Dr. Özkan, iyot eksikliğinin en yaygın klinik tablolarından birinin tiroid hormonlarının azalmasına bağlı tiroid bezinde büyüme, yani guatr hastalığı olduğunu belirtti. Ayrıca, "Dünyada iyot eksikliğini önlemede kullanılan en yaygın, etkin ve ucuz yöntem, tuzların iyotlanmasıdır. Bu amaçla ülkemizde de 1994 yılından beri Sağlık
Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı' yürütülmektedir. 1998 yılında ise hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının iyotla zenginleştirilmesi sağlanmıştır." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SAĞLIK Haberleri