DOĞALGAZ PATLAMALARI!

Cengiz Akgün

Önce Gebze’de sonra Darıca’da meydana gelen doğalgaz kaynaklı patlamalar gerçekten kaygı verici.

Anımsanacağı gibi geçtiğimiz Ekim ayında Gebze Mevlana Mahallesi’nde bir binada meydana gelen patlamada 2 kişi yaşamını yitirmiş 7 kişi yaralanmıştı.

Darıca’da bu hafta sonu ise 2 ayrı binada doğalgaz kaynaklı patlamalar meydana geldi, ilk belirlemelere göre 13 kişi yaralanmıştı.

Yapılan araştırma ve incelemelerde patlamaların doğalgaz firmasının yeterli önlem almaması kaynaklı olduğu ileri sürüldü.

CHP Kocaeli milletvekili Nail Çiler, Gebze’deki doğalgaz patlamasını TBMM gündemine getirmişti.

Çiler, patlamanın ardından mahalle sakinlerinin, PALGAZ’a gaz kokusu şikâyetinde bulunduklarını ancak yetkililerin ihmal ettiği ve patlamanın önlenemediği iddialarına dikkat çekerek şunları söylemişti,“İhbarlara rağmen, PALGAZ'ın yaptığı denetimlerin ardından patlama oldu ve iki canımızı kaybettik. Bu ihmali kabul edilemez. Derhal gerekli önlemler alınmalıdır”.

Tabi Gebze bölgesindeki doğalgaz kaynaklı patlamaların neden ve niçinleri araştırılıp, soruşturulduktan sonra ihmali olanlar hakkında gerekli yasal yollara başvurulmalıdır.

Gebze bölgesinde doğalgaz dağıtımı yapan PALGAZ’a 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili dava açılıp açılmadığını bilmiyorum.

Doğalgaz patlamaları sonucu Gebze bölgesinde neredeyse herkes tedirgin ve kaygı içinde.

Bir çok insan kış mevsimi olmasına karşın gaz sıkışması nedeniyle patlama olabilir düşüncesiyle evlerinin pencerelerini açık bırakıyor!

İnsanlar psikolojik bir sorun yaşmaya başladı!

Tüm bunlar ise bu ülkede insan yaşamının ne kadar ucuz olduğunu gösteriyor.

Sadece doğalgaz değil bir çok konuda toplum diken üzerinde yaşıyor.

Taşan dereler, su baskınları, çöken yollar gibi bir çok özelleştirilen kamu hizmeti yeterli denetim görmediğinden olsa gerek sürekli sonucu ağır arızalar veriyor.

Kamu hizmetlerini denetlemeyen ve yapılan yanlışların üzerine gitmeyen kamu yöneticileri ve iktidar mensubu siyasetçiler ise olay yerine gelip arzı endam edip bi iki süsülü lafla güya görevini yapmış oluyor.

Önemli olan bu kötü olayları öncesinde yaşanmamasına dönük denetim, çalışma yapmak, önlem almak değil mi?

Bilindiği gibi 2004 yılında Gebze bölgesine doğalgaz verilmeye başlandı.

20 yıl geçmiş aradan ve çok sayıda binanın doğalgaz tesisatının ne durumda olduğu meçhul.

Bence 20 yıldır doğalgaz kullanan binalarda özellikle tesisat üzerinde doğalgaz dağtımı ve hizmeti veren firma ile birlikte devletin ilgili birimleri, meslek odaları çalışma yapmalıdır.

Sonuçta 20 yıl içinde bu tesisatlarda aşınma-çürüme gibi sonucu kötü olabilecek bir takım yıpranmalar olabilir.

Bizden söylemesi!