Evet, sigara sağlığa zararlıdır,
Evet, sigara öldürür
Ama, sigara içmek kötü olmakla birlikte tercih ve alışkanlıktır. Bu durumdaki insanlara, faşizan ve baskıcı bir kafayla yasaklama ya da benzeri yaklaşımlarla sigara bıraktıramazsınız.
Yasakladım demekle işler hallolmuyor.
Hele ki, çağdaş bir dünyada olduğunuzu düşünüyorsanız, hizmetlerinizden ‘’sigara içenler yararlanamaz’’ diyerek devlet eliyle ayrımcılık yapamazsınız. Bunun sonu kafatasçılığa gider, açıklamaktan korktuğunuz buysa, yaklaşımınız böylesi sözde yasal düzenlemelerle gerçekleştirirsiniz.
Tıpkı, AKP hükümetinin, kurucu genel başkanı olan şimdilerde Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişinin tavrında olduğu gibi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu ülke halkının kuruluşudur ve bütçesini de emekçiler oluşturur.
Ancak, o SGK adına alınan son kararlardan biri ‘’Sigara içenlerin ilacı ödenmeyecek’’ oldu. SGK, akciğer kanseri olan hastaların ilaç parasını ödemek için ‘hiç sigara kullanmamış’ olunmasını şart koşuyor.
Tebliğ, 3 Şubat’tan itibaren geçerli olmaya başladı.
Daha önce tedavi için ilaç masraflarını karşılayan SGK’nın verdiği bu kararın tasarruf amaçlı olduğu belirtiliyor.
Gelinen noktada, en fazla zorluk çekecek olanlar MS hastalarıdır.
Bu yüzden, hastaların hayatlarını tehdit eden bu uygulama SGK ve Sağlık Bakanlığı tarafından derhal düzeltilmelidir.
Çünkü, akciğer kanseri, MS, Lösemi gibi bir çok hastalıkla mücadele edenler, bu uygulamayla hayati riskle karşı karşıya kalma tehlikesi yaşayacak.
Akciğer kanserinde kullanılan etken maddeli ilaç için SGK, vatandaşın ‘hiç sigara kullanmamış’ olmasını şart koşması ve daha önce sigara kullanmış olan kişilerin tedavisi için bu ilacın parasını ödememesi,
MS hastalarında kullanılan etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılmasını şart koşması,
Azasitidin etken maddeli ilacın kronik miyelomonositer lösemi (KMML) ve akut miyeloid lösemi (AML) tedavisinde başarılı olsa bile 6 kürden fazla ödenmemesi, krizotinib etken maddesi içeren küçük hücreli dışı akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilacın en az bir seri kemoterapi kullanmamış hastalara doktor gerekli görse bile ödenmemesi,
Bunlar, dikkat çekici birkaç örnektir.
Ayrıca, akciğer kanseri, MS, lösemi gibi hastalıklarda getirdiği geri ödeme şartları da var. Skleroz (MS) hastalarında kullanılan Fingolimod etken maddeli ilacın ödenmesi için başka bir ilacın bir yıl süreyle kullanılması şart koşulmuş durumda.
Yani SGK daha önce sigara içti diye bir hastayı akciğer kanseri tedavisine uygun görmediği gibi, MS hastalığı olan bir hastanın başka bir ilaçla bir yıl zaman kaybetmesini şart koşarak adeta hastanın daha ağır ve gecikmiş bir MS hastalığıyla karşı karşıya kalmasını göze alabiliyor.
Bunlar kabul edilebilir değildir. Ayrıca, insan haklarına da aykırıdır.
Bu, devlet eliyle ayrımcılık yapmaktan başka bir şey değildir…
Devlet, eğer bu tür tedbirleri alma konusunda kararlıysa, sigara tekellerinin önünü keser, reklamlarını engellemeye çalışır, piyasada talep görmemesi için toplumla daha doğru ilişkiler kurar ve yurttaşlarını sigara içmemek konusunda özendirmeye, ikna etmeye çalışır. Bunun için de mutlaka etkili bir yol bulmanın uğraşını verir.
Bir yandan sigara tekellerine göz kırpıp yarattıkları alışkanlıkları ‘bütçeye sağladığı katkılar ve vergiler’’ dolayısıyla sessizlikle izleyeceksin, diğer yandan da, körüklediğin tüketim alışkanlıklarının etkisinde kalıp da hastalanan insanların yeniden sağlığına kavuşması için gereken ilaçların, halkın katkılarıyla oluşan kurumun fonundan ödenmesini kaldıracaksın.
Bunun adı en azından ayrımcılıktır,
En ağırından ise insanını bilerek ölüme terk etmektir, cinayettir…