İzmit Körfezi’nde yapılan temizlik çalışmaları son dönemde meyvelerini vermeye devam ediyor. Körfezde artan canlı popülasyonu, sadece denizin altında değil, deniz yüzeyinde ve kıyılarda bile net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Daha önce dalgıçlar tarafından denizin metrelerce derinliklerinde görülen canlılar, artık deniz kıyılarında ve deniz yüzeyinde çıplak gözle dahi fark edilebiliyor. Bu durumun son örneği, Gölcük ilçesi Kavaklı Sahili açıklarında görüldü. Devasa "Maviş Deniz Anası" bu şekilde kayıt altına alındı.
İZMİT KÖRFEZİ BİR ÇOK CANLIYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Kocaeli İzmit Körfezi’nde yaklaşık 20 yıl önce başlatılan temizlik çalışmaları artık meyvelerini vermeye başladı. Yapılan arıtma tesisleri ve sıkı denetimler sayesinde İzmit Körfezi, önce kötü kokusundan ve kirli görüntüsünden arındırıldı. Son olarak başlatılan İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme çalışmaları ise etkisini her geçen gün gösteriyor. İzmit Körfezi şu sıralar vatoz, kalkan, levrek ve daha birçok balık türü ile deniz canlısına ev sahipliği yapıyor.
AKDENİZ’DEN GELDİLER
İzmit Körfezi’nde yaklaşık 3 yıl önce amatör dalgıçlar tarafından, kimi yerlerde balık, kimi yerlerde denizanası olarak nitelendirilen 'Salpa Maxima' ve oldukça renkli bir görünüşe sahip 'Filum Cnidaria' türü denizanaları görüldü. Daha çok Akdeniz, Ege ve Adriyatik Denizi’nde yaygın olarak bulunan bu türler, aynı zamanda Körfez’in temizlendiğinin de bir göstergesi oldu. 2022 yılında ise Darıca ve bazı farklı noktalarda, genellikle Akdeniz sularında görülen "Maviş Deniz Anası" yeniden gözlemlendi.
ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMEDİ
İzmit Körfezi’nde 2 yıllık bir aranın ardından, "Maviş Deniz Anası" yeniden görüldü. Gölcük ilçesi Kavaklı Sahili açıklarında denizanasını kayda alan vatandaş, “Bu zamana kadar gördüğüm en büyük denizanası. Kavaklı açıklarında zehirli denizanasının harbi anası, çok büyük” diyerek şaşkınlığını gizleyemedi.
MAVİŞ DENİZANASI ZEHİRLİ Mİ?
Maviş denizanası, Ege Denizi, Akdeniz ve Adriyatik Denizi’nde bulunur. Başları ve dokunaçları birbirinden ayrıymış gibi görünür ve Tepeden bakıldığında kızarmış yumurtaya benzerler. Çapları en fazla 40 cm olur. Zehirsizdirler.