Haber Dizisi / Balıkçılık
MESKÛN NEDİR: Üzerinde insanların oturduğu, yapıların bulunduğu arazilere meskûn adı verilir. Yerleşilmiş arazileri tanımlamak için meskûn mahal olarak kullanımı da yaygındır.
MESKÛN MAHAL NEDİR?
İnsanların sürekli veya geçici şekilde yaşadığı; il, ilçe, kasaba, köy ve mezra gibi yerleşim birimlerinde su, elektrik, yol, atık yönetimi, enerji ve kanalizasyon gibi ortak kamu hizmetlerinden yaralandıkları yaşam alanlarına meskûn mahal adı verilir. Yönetmelikte bu yaşam alanlarının bitişini takiben, 500 metre mesafe içerisindeki alanlar da meskûn mahal tanımı içerisinde yer alır.
KANUNLARDA MESKÛN MAHAL
İnsanların yaşadığı yerleşim birimi anlamına gelen meskûn mahallere ilişkin hukuki düzenlemeler, tanım itibariyle geniş bir alanı kapsar. Bu nedenle tek başına meskûn sahaların kullanımı ve tabi olduğu sınırlamalar konusunda esas teşkil edecek bir kanun metni bulunmaz. Kanunlarda, meskûn sahalar olarak ifade edilen yerleşim birimleri ve bu yerleşim birimlerinin kullanımına ilişkin sınırlamalar, konu olduğu kanunlar çerçevesince değerlendirilmiştir. Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu, Belediyeler Kanunu, Çevre Kanunu, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu ve İmar Kanunu’nun ilgili maddelerinde meskûn sahalar kavramı yer alır.
Kaynak:
https://www.milliyet.com.tr/emlak/meskun-nedir-64827
DENİZLER DE TANIMLAMA İÇİNDE
Eskihisar Gebze Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Muzaffer Topuz’u dinlerken, denizlerin meskûn mahal olup olamayacağına dair internet marifeti, arama motorları desteğiyle yaptığımız araştırmaya göre söz konusu tanımlamaya denizler de giriyor. Ancak dizimizin dünkü bölümünde yer aldığı gibi, Devlet’in yazılı konuştuğu gerçeğinden de esasla yasaklamaların nasıl bildirildiği önemli.
GELİRİN YARISI MAZOTA GİDİYOR
Yasaklardan ötürü herkesin olta balıkçılığına döndüğünü, ağcılık diye bir şeyin kalmadığını belirten Topuz şunları kaydetti: “Buradaki balıkçı esnafı 3-4 kilo mezgit tutup, günlük 140 lira kazanmanın peşinde. Gelirin neredeyse yarısı, yakıt gideri. 5 mil açıldıktan sonra, avcılık yapacak.
Zaten kirlilikten ve sanayileşmeden popülasyon gittikçe azaldı. Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi’nin 34’ü yeşil ruhsatlı tekne sahibi 57 üyesi var. Haftalardır, aylardır denize çıkmayan insanlar var.
ÇARŞAF GİBİ DENİZDE
BALIKÇI YOK
Mis gibi hava, çarşaf gibi denizde dahi bir balıkçımız olmaz denizde. Çünkü en basit ceza 'Meskun mahale muhalefet'ten polisin kestiği 500 lira tutarındaki ceza. 'Manevra sahasına girmek'ten bin 800, 1380 sayılı yasaya göre 'Yasak yerde avcılık'tan 3-4 bin liradan başlayan cezalar mevcut.
İNSANLAR BIRAKIP GİDECEK
Artık Valilikten mi olur, Tarım İl Müdürlüğünden mi olur, buradaki esnafın sesini duyması lazım. Artık bir şeyler yapılması lazım. Çünkü her geçen gün buradaki insanlar bırakıp gidecek.”
**
Sövüyor ve kalas atıyorlar
Balığa çıktıkları hemen her alanın yasaklı olduğundan şikayetçi olan balıkçılar, kimi tutum ve davranışlardan da şikayetçi. Devlet memuru olarak görevlerini yaptığını söyleyenler de var ama Ersin Duman’ın söyledikleri hayli iddialı. Deniz polisi tarafından üzerlerine kalas atıldığından sövülmeye kadar kaba muamelelere maruz kaldıklarını belirten Duman, görevli memurların kendilerine daha ılımlı bir yaklaşım göstermelerini istedi.
**
Yasaklar ve kurallar
revize edilmeli
Bütün balıkçılarının sorununun mevcut meralardan faydalanamamak olduğunu kaydeden Eskihisar Gebze Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Köksal ise yapılaşmadan kaynaklı olduğunu kaydetti. Köksal özetle şunları söyledi: “Feribot iskelesi vardı, genişledi. Gemi yolu çoğaldı, hemen ön tarafımız demirleme alanı. Diğer taraflardaysa liman iskeleleri var.
ESNETİLMELİ
Bu iskeleler daha önce 50 metre boyundayken şu anda 200 metreye kadar uzatıldılar. Bir de eskiden iskelelere 100 metre yanaşılırken şimdi 200'e çıkarıldı. Ufak balıkçılar olarak bizim talebimiz yasakların esnetilmesi. Ne bizim ne de karşı tarafın can güvenliğini etkilemeyecek şekilde revize edilmesini istiyoruz.
HER YER YASAKLI
Bizim de ailemizi geçindirmemiz için balık tutmamız gerekiyor. Kimse balığa çıkamıyor çünkü av için girdiğimiz her yer yasak. Bu konu incelenmeli. Valimizden, Tarım İl Müdürümüzden ve bürokratlardan bize yardımcı olmalarını istiyoruz, hepimiz mutlu olalım. Biz de bu vatanın evladıyız, biz de ekmek yiyeceğiz.”
Kooperatif yönetim kurulu üyesi Gökben Köksal, Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri Meclis Üyesi Halil İbrahim Başçiftçi’ye sorunlarını anlattı.
**
Üç sene önce hiç sorun yoktu
Vapur iskeleleri ve köprülerin yapılmadan önce her tarafa gidip, rahatça balıklarını tutabildiklerini dile getiren Eskihisar Gebze Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Celal İpek ise, “Son 2-3 seneye kadar böyle bir derdimiz yoktu. Ama son 2 seneden beri bizim bütün derdimiz; yasakların ve iskelelerin çoğalması. Ben sahil güvenliğe ya da deniz polisine kızmıyorum. Çünkü onlar emir kulu, yerilen emirleri yerine getirmekle mükellef. Mülki amirlerimizden tek isteğimiz el ele vererek soruna çare bulmalarıdır.”