“Tek yol” turizm
Aktan USLU
16 – Ahlak ile bizi geçen bizdendir!
Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği’nin kurucu yönetiminde kurumsal olarak yer alan Özel Kocaeli Akademi Hastanesi’nin dernekteki temsilcisi, Pazarlama ve Anlaşmalı Kurumlar Müdürü Feyza Demir kanser tedavisi dâhil sağlık turizmine hastanelerinin de ve ilimizdeki diğer hastanelerin de hazır olduğunu söyledi.
**
Ahilik, Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.
Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir. Ahi Evran'a Ahi Baba da denir.
Türk halkının Anadolu'da oluşturduğu bir örgütlenme olan Ahilik, düzenleyici rolünü (sosyal düzen) dikkate aldığımızda Osmanlı Devleti için önemli bir lonca sistemidir. Ahilik özellikleri cesaret, cömertlik, misafirperverlik ve her türlü fiziksel egzersizde yetenekli olmaktır. (Kaynak: Vikipedi)
Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Tümay Mercan ile başladığımız dizinin bu bölümünün ilkinde Başkan Mercan’ın aynı zamanda 2013 yılında İzmit’te kurulan ve Türkiye’nin ilk Ahilik derneği olan Ahilik Kültürünü Araştırma Tanıtma ve Yaşatma Derneği’nde yönetim kurulu üyeliği yaptığını ve “Şimdi Ahilik Zamanı” adlı yayınlanmış bir kitabı da olduğunu, özgeçmişine değindiğimiz bölümde yer vermiştik.
Başkan Mercan o kültürü kuruculuğunu üstlendi Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği’ne de yerleştirmiş. Toplum geneli yaşanan ahlaki çöküntünün paylaşım kültürümüze de ağır darbe vurduğu süreçte aynı iş kolundan kurum, kurum ve kuruluşların rekabeti bir tarafa bırakıp var olan pastayı büyütme çabası ve büyüyenden payına düşene yönelmesi, zaman içinde meyvelerini verecek, sağlık turizminden ülkemiz ve ülkemiz sınırlarında ilimiz hak ettiğini fazlasıyla alacaktır diye –bizde- umuyoruz.
Dizimizin bugünkü konuğu; dernek yönetim kurulu üyesi ve Özel Kocaeli Akademi Hastanesi Pazarlama ve Anlaşmalı Kurumlar Müdürü Feyza Demir, 2022 yılı mezuniyet törenini gazetemizin de yerinde takip ettiği Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü mezunu. Akademi Hastanesi’nde 2004 yılından bu yana yönetici olarak çalışıyor.
- Hastaneniz kanser/onkoloji tedavileri dahil sağlık turizmi için yeterli donanıma sahip mi?
- Onkoloji vakalarının karşılığını da çok iyi şekilde verebiliyoruz. Yurt dışında onkoloji kararını verebilecek bir PET-CT’yi (Pozitron emisyon tomografisi) bile çekebilmek için Balkan cumhuriyetlerinden de çok hasta kabul ediyoruz. Coğrafi olarak çok yakınız. Bu hastaların bize gelişlerinde, teşhis ve tanının konması, akabinde tümör cerrahisi yapabilen bir hastane olmamız onlar için büyük avantaj. Kişinin cerrahisine karar verilip akabinde kemoterapisinin veya radyoterapisinin yapılması veya başka tür tedavilere geçiş hızımız çok fazla. Bir kişinin kendi ülkesinde alamadığı sağlık hizmetini vakit kaybetmeden gelip burada alabilmesi için, ekip ve ekipman anlamında da çok donanımlı ve iyi bir hizmet verebilmemiz tercih edilme sebebimizdir.
- Aynı soru dahilinde ilimiz geneli hastaneleri değerlendirir misiniz?
- Sağlık turizmine sağlık kuruluşları olarak, mental olarak çok hazırız, donanımlıyız. Hepimiz çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yakın coğrafyadan, yanı sıra Katar’dan ve hür ülkeden, coğrafyadan çeşit çeşit hastamız var bizim. Biz hastane olarak 10 yıldır sağlık turizminin içindeyiz. Bizim isteğimiz yerel yönetimlerin ve Bakanlığın da desteğiyle birlikte daha aktif hale gelebilmek. Kocaeli’nin bu alanda daha iyi bir marka olmasını istiyoruz.
- Kişi yurt dışından öncelikli tedavi için gelse dahi sağlık koşulları elverdiğince gezmekte isteyecektir?
- Keza bunun yanında, coğrafya tabi ki çok önemli. Ama öncelik olarak kişinin kendi tedavisini doğru alabilecek noktada olmasıdır. Kartepe, Maşukiye, gibi yerlerle iç içe olmamızın yanı sıra İstanbul’a çok yakın olmamız kişilerin gezdirilmesi bakımından önemli avantaj. Hastane olarak, tıbbi donanım dışında paydaşlarımız var. Onlara bunları sağlıyoruz, gezmelerini sağlıyoruz. Tümay Hanım’ın TÜRSAB ile çalışmaları da buna dayanıyor. Zaten sağlık turizminin turizm ayağını hastane değil acenteler yapmalı. Sağlık turizminin Kocaeli paydaşı olarak hep birlikte hareket etmek istememizin sebebi de bu. Bölgemiz itibariyle acentelerin biraz daha güçlenmesi önemli.
- İlimiz; sağlık hizmeti edinmek için ülkemize gelenler için iyi bir lokasyonda mı?
- İlk diyalog hasta dosyası bazında kuruluyor. Bizlere gelen müracaat hastanın tıbbi dosyasının değerlendirilmesinin ardından devam ediyor. Dolayısıyla burada gerçekten hizmet almak isteyen kişi tabi ki şehri lokasyon anlamında da değerlendirmek istiyor. Ama öncelikli olarak tıbbi karar almak istiyor. Tabi ki bunun içerisinde sağlık turizmi arkasından gelir. Gelmişken gezeyim, dolaşayım peşinden geliyor ama hastalığına dair doğru tedavi hizmeti alacağı birçok merkezimiz olduğu için Kocaeli’de tercih edilebilir noktada ve iyi bir lokasyonda.
- Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizmine dair yeterlilik belgesi verirken talep ettiği kriterler, yeterli mi?
- Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizmi belgesi verirken kriterleri son derece yeterli. Hasta kabulünün her aşamasında, hastanın geldiği andan itibaren uygulanan kriterler var. Sağlık turizmine sadece yurt dışı olarak bakmamalı. İl dışından, yurt içinden gelen de var. Pandemi süreci zaten onu gösterdi bize.
**
Akademi Hastanesi’ne dair:
15 yıldır Ulusal Kalite Hareketi üyesi
2001 Kuruluş ve faaliyete geçiş
2002 – 2003 Türkiye’de ilk HMO projesinin gerçekleştirilmesi. akademi kart özel sağlık sigortasının hayata geçirilmesi.
2004 TSE EN ISO 9001 – 2000 Kalite Belgesi’ni alan ilk özel hastanelerden biri olunması
2005 – 2006 SGK mensubu hastalara tüm branşlarda hizmet vermeye başlaması
2007 Ulusal kalite hareketi - KALDER üyeliğine kabul
2009 KVC branşının eklenmesi ve ilk açık kalp ameliyatı
2010 Ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinin yenilenmesi. Yatak sayısının 48’e, yoğun bakım ünitesi yatak sayısının 14’e çıkarılması.
2010 Anjio ünitesinin faaliyete geçirilmesi.
2014 Yeni hastanenin açılışı
Kaynak: www.akademihastanesi.com.tr/hakkimizda
Telefon: 300 41 41
D-100 Karayolu No:22-24 Yahya Kaptan Durağı
Ovacık Mah. Başiskele / Kocaeli
**
Makedon Ekzona Fetoşka
iki senedir dimdik yürüyor
Omurgasındaki eğrilik nedeniyle ciddi sağlık sorunları yaşayan, duruş bozukluğu ve dayanılmaz ağrıları olan 13 yaşındaki Kuzey Makedonya vatandaşı Ekzona Fetoşka, Akademi Hastanesi’nde geçtiğimiz hafta (Kasım 2020) gerçekleştirilen Skolyoz ameliyatı sayesinde artık dik yürüyebilecek.
Özel Akademi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Can Yaldız tarafından yapılan operasyonla, Ekzona’nın omurga eğriliği düzeltildi.
Makedonya’da yaşayan Ekzona’ya 7 yaşındayken skolyoz teşhisi konulmuş ve son 3 yıldır ağrıları dayanılmaz hale gelmiş. Ülkesinde korse kullandırılarak takip edilen küçük kıza cerrahi gerekliliği söylendiğinde; imkanı var ise operasyonu Türkiye’de olması tavsiye edilmiş…
Detay…
**
Yarın
Nazan ÖZKÖK – Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Halkla İlişkiler Sorumlusu
Sedasyon (Derin uyku tedavisi) ile; özellikle bu hizmetimizden ötürü yurtdışından gelenler var.
Hazan Yağcıoğlu TAŞTANER - Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Halkla İlişkiler Sorumlusu
Yurt dışında sağlık hizmetleri ciddi anlamda pahalı. Bu anlamda ülkemizi tercih etmelerinin en büyük sebebi de bu.