Dar alanda kısa paslar: Eskihisar

1981’in yasaklı sürecinde 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ev sahipliği yapan, Orhan Pamuk’un ikinci romanı Sessiz Ev’de Cennethisar diye tanımlanan Gebze’nin Eskihisar Köyü dar alanında çok seçenekleri ile bir tatlı huzur arayanları bekliyor

Gebze’ye bağlı Eskihisar Köyü ya da Büyükşehir Belediyesi yapılanması sonrası Eskihisar “Mahallesi” ancak gerek Eskihisar sakinleri gerekse Gebzeliler ve müdavimleri nezdinde her zaman köy diye anılacak bir yer.

İstanbul başta Bursa ve Ege Bölgesi illeri dâhil olmak üzere adını en çok Eskihisar – Topçular arası işleyen ve Osmangazi Köprüsü’ne rağmen hala hayli faal işleyen feribotla bir “gel geç” yeri olarak duyurdu ancak kendisini keşfe gelenleri küçük, dar alanındaki hazineleri ile hep mest etti.

1981’DE 1 MAYIS KUTLANDI

Eskihisar’ın çok bilinenlerinden önce az bilinenlerini sıralayacak olursak dünyaca ünlü ressam ve İstanbul Kadıköy’ün ilk belediye başkanı Osman Hamdi Bey’in evi ve müzesinin bahçesinin 1981 yılında müthiş bir toplantıya imza atmış olmasıdır. 12 Eylül 1980’deki askeri darbenin ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı’na da getirilen yasaklama, dönemin olağanüstü baskı koşullarına karşın İstanbul, Kocaeli, Gebze ve civardan bir grup devrimci yakalarında karanfiller ile gizli kapaklı bir araya gelmiş ve 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı o dönemin olanaklarında, kutlamışlardır. Zaman zaman tadilatta olan ev ve müze Gebzeli ressamların atölyelerine ve resim sergilerine de ev sahipliği yapmıştır.

PAMUK’UN SESSİZ EVİ’NDE CENNETHİSAR

Yine dünyaca ünlü yazar Orhan Pamuk, 1983’te yayınladığı ikinci romanı Sessiz Ev’de Gebze’den ve romanda Cennethisar diye tanımladığı Eskihisar’dan söz eder. Pamuk’un ülkemizde bilinen ilk okur söyleşisi de Eskihisar’da, Osman Hamdi Bey Evi bahçesinde gerçekleşmiştir. 1990’lı yılların başında, dönemin Gebze Belediyesi’nde şair yazar Akgün Akova tarafından düzenlenen Edebiyat Etkinlikleri’ne konuk olmuştur.

BALIK AVI İÇİN DE İDEAL

İzmit Körfezi’ne cepheli, 2016 yılından bu yana Osmangazi Köprüsü manzaralı Eskihisar kendi halinde balıkçı köyü tarzında şirin bir yerleşkedir. Gezilecek yerleri Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi ile Eskihisar Kalesi ile sınırlı olmakla birlikte alkollü ve alkolsüz tipleri ile balık ve et restaurantları, kafeleri, yoğun ve bol seçeneklidir. İlkbahar ve yaz aylarında hafta sonu günleri hayli kalabalık olan Eskihisar nispeten sakin gün ve saatlerinde sessizlik ve huzur arayanlar için de önemli bir alternatiftir. Bu zaman dilimlerinde huzur ve sakinlik verir. Darıca’ya kadar ulaşan uzunca bir sahil yürüyüşü için de hayli elverişli olduğu vakadır. Balık avı müdavimleri de sahilden oltalarını sallayabilir veya kiralık sandalla denize de açılabilir ancak İzmit Körfezi’ndeki gemi trafiği yoğunluğundan ötürü avlanma sahası kurallarına uymak önemli.

ESKİHİSAR’A NASIL ULAŞILIR

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit ile İstanbul’un Kadıköy ve civarı ilçelerine 50, Gebze ilçe merkezine 7-8 kilometre mesafedeki Eskihisar’a otomobille ulaşım hayli basit. E5 üzerinde Gebze’nin Batı kavşağındaki yol ayrımından köye rahatlıkla varılabilir. Toplu taşımayı tercih edenler için seçenek, Gebze’nin Arapçeşme Mahallesi’nden kalkıp ilçe merkezinden ve Marmaray İstasyonu yakınından da geçen 416 hat numaralı halk otobüsleri.

Gebze’de yerel yönetimler ve idare tarafından yeterli tanıtımı yapılmasa dahi gezip görülmeyi hak eden bir yer olan Eskihisar dar alandaki tüm cazibeleri ile birlikte gezi müdavimlerini ve bir tatlı huzur arayanları bekliyor…

Haber merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri