COVID-19 aşısı olmadan önce yapılması gereken bir şey var mı?
Bazı insanlar aşı olmadan önce ağrı kesici alabiliyor. Oysa uzmanlara göre bu doğru değil. Alerji veya ateş gibi yan etkileri önlemek için önceden ilaç alınmasına gerek yok. Ancak alerjik hastalıklarınız varsa, aklınıza takılan sorularınızı hekiminizle paylaşabilirsiniz.
Aşı öncesinde yapılabilecek bir şey yok ancak dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Her iğne veya aşı olmanız gereken durumlarda dikkat etmeniz gerektiği gibi, COVID-19 aşısı olmadan önce de eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız bunu doktorunuza söylemenizde yarar var. Enjeksiyon nedeniyle ekstra kanama olmasını önlemek için ilaçlarınızı gözden geçirerek alınması gereken tedbirleri doktorunuz size söyleyecektir.
Alerjik bünyesi olanlar da COVID-19 aşısı yaptırabilirler. Ancak aşıların içeriklerine karşı alerjinizin olup olmadığını bilmiyorsanız doktorunuza danışmanızda yarar var.
En sık hangi yan etkiler görülüyor?
Kolda, özellikle de aşı olunan bölgede hafif şişlik ve ağrı görülebilir. Ancak ağrı, aşının içindeki maddelerden değil, iğneden kaynaklanır ve genellikle bir gün içinde geçer. Bunun yanı sıra; baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları ve hafif derecede ateş gibi belirtiler de görülür.
Aşıdan sonra hangi durumlarda doktora başvurmalıyız?
Aşıdan 24 saat sonra yan etkiler devam ediyorsa doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
Aşıdan sonra ortaya çıkan ateşe karşı ne yapabiliriz?
Bol sıvı tüketin, özellikle de su. Asla kalın giyinmeyin. Üzerinizi sıkmayan, terletmeyen giysiler tercih edin.
Kolumuzdaki ağrı ve şişliğe karşı ne yapabiliriz?
Ağrıyan bölgeye temiz, soğuk, ıslak bir bez koyun. Ağrıyan kolunuz hareketsiz kalmasın. Kolunuzu kullanın, hatta kol egzersizleri yapın.
Aşı olduktan sonra hayat nasıl devam edecek?
Aşı olduktan sonra da aslında hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Hafif yan etkiler gördüğünüzde telaşlanmayın ve dinlenin. 2 doz aşı tamamlandıktan 2 hafta sonra korunma başlayacaktır. Bu süreçte hiç aşı olmamış gibi düşünmekte yarar var.