Kocaeli Akademik Odalar Birliği (KAOB), Büyükşehir Belediyesi'nce yapımı planlanan ama yeri konusunda henüz hiçbir ilçenin ikna edilemediği çöp tesisinin yer seçimine ilişkin tüm süreci ve gerçekleri kamuoyu ile paylaştı.
Büyükşehir Belediyesi'nin taslak planı, tesisin Kandıra Akçakese’ye yapılması yönündeydi. Bu çok tartışıldı. Yöre halkı ayağa kalktı.
Bunun sonucunda, KAOB tarafından ayrıntılı bir rapor hazırlandı. Raporda, 'mücadele etmesek bu noktaya gelemezdik' ifadesine yer verilirken, planlanan tesisin büyükşehir yetkililerince bile alternatif olarak gösterilmediği belirtilip, iki yerin alternatif olabileceği sonucuna varıldığına işaret ediliyor.
Burada değinmek gerekir ki, KAOB'un yerel, halkçı, doğadan yana bir belediye anlayışını savunup, kentteki siyasi erk ve yerel yönetim teklifine 'tamam' diyerek süreçle ilgili çalışma başlatması önemliydi.
Geçen yılın 13 Haziran tarihinden itibaren devam eden bu süreçte, KAOB'un çalışmaları sonrası atık miktarları dikkate alınarak yapılan planlamada son aşamaya gelindiği söylenebilir.
Buna göre;
Nüfus yoğunluğu ve buna bağlı olarak oluşan atık miktarları dikkate alınarak İzmit Körfezi’nin kuzeyinde 2 adet, güneyinde ise 1 adet uygun büyüklüklerde düzenli depolama alanı belirlenmesi hedeflendi. Alternatif alanların durumuna göre bu sayı değişebilir de...
Alternatif alanların araştırılmasında öncelik çevresel, ekonomik, sosyal/kamu memnuniyeti gibi kriterler dikkate alınıyor. Ayrıca, maden sahası vasfında olan ve rezervi biten yerler ile verimsiz ormanlar ve orman içi açıklıkların taranması öncelikli yer seçim kriteri oluyor.
Alternatif alanlar, hakim rüzgarlar, yeraltı ve yüzeysel su kaynakları ve koruma havzalarının durumu, doğal kaynaklar ve kültürel miras durumu (Verimli Orman alanı, SİT alanı vs durumlar dahil) Yerleşim yerlerine uzaklık kriterlerine dikkat edilerek belirleniyor.
Olası alanlara gelince;
Gebze 1, 2, 3 nolu alanlar, Dilovası 1, 2, 3 nolu alanlar, Körfez 1 nolu alan, İzmit 1, 2 nolu alanlar incelendi. Gebze 4 nolu, İzmit 3 nolu, Kandıra 1 ve 2 nolu, Kartepe 1 nolu ile Dilovası’ndaki kapatılan depolama alanı için çeşitli önem seviyelerinde ofis çalışmaları yapıldı.
Bu yaklaşımla;
16 alternatif yerden 12’si çevresel faktörler temelinde ve önceliğinde, komisyonda görev alan KAOB üyelerinin görüşleri doğrultusunda ön değerlendirme sonucu elenip alternatif yer olmaktan çıkartıldı.
Böylece, 2 alternatif alan öne çıkmış olup, sayısal değerlendirme sürecine gerek kalmaksızın Gebze 1 Nolu ve Dilovası 2 Nolu alanlar açısından önceliklendirme yapıldı.
Değerlendirmeler sonucu;
KAOB'un öneri olarak sunduğu yerlere ek olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın, Akçakese bölgesindeki alternatif alanın Atık Bertaraf Tesisi ve Depolama Alanı olarak kamuoyu ile paylaştığı ve başlatılmasını öngördüğü ÇED süreci artık merak edilir hale geldi.
KAOB, ÇED süreçleri ve konu ile ilgili uzman kişilerden oluşacak bir Çalışma Grubu aracılığıyla, kamusal denetim rolünü üstlenme konusunda ısrarcı. Doğru olan da budur. Bu tür projeler kamusal denetimden kaçırılmamalı ve azami düzeyde halk yararı mutlaka gözetilmelidir.
Bakalım, bu projede sözünü ettiğim beklentiye yanıt veren süreç işleyecek ve sonuç alınabilecek mi?