Çocuklar COVID-19 aşısı olmalı mı?

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Atıcı’nın COVID-19 aşıları ve çocuklarla ilgili bilgiler verdi.

Amerikan Çocuk Akademisi’nin raporunda çocuk vakalarının yüzde 0.2-3.1 gibi düşük bir bölümünün hastaneye yattığı, tüm hastaneye yatırılanlar arasında çocukların oranının da yüzde 1.2-2.8 olduğu açıklandı. Çocuk hastalardaki ölüm oranı da yüzde 0-0.2 olarak bildirilmiştir. Sağlık Bakanlığı bilgilendirme sayfasında Ekim 2020’de yayınlanan raporda 15 yaş altı çocuk hasta oranı yüzde 6.4 olup, maalesef 15 yaş altı 17 çocuğun da kaybedildiği bildirilmiştir. Ülkemizde yüzbinlerce, dünyada da milyonlarca COVID-19 çocuk vakasının (iyileşen vaka sayıları da dahil) olduğunu söyleyebiliriz. 1 yıllık deneyimler ve bilimsel veriler göstermiştir ki ACE2 reseptör sayısı, bağışıklık sistemi yapısı gibi bazı pediatrik faktörlerin etkisi ile çocukların büyük bir kısmı bu hastalığı asemptomatik (belirtisiz) ya da hafif bulgular ile atlatmaktadır...

ŞU AN ÇOCUKLARA UYGULANABİLECEK COVID-19 AŞISI YOK

Ülkemiz de dahil olmak üzere birçok ülkede COVID-19 aşılarının yapılmaya başlanması ile birlikte aileler, çocukluk yaş grubu-COVID-19 aşıları ilişkisi hakkında birçok sorunun cevabını merak ediyorlar. Acil onay alarak kullanıma giren COVID-19 aşılarından BioNTech-Pfizer aşısı 16 yaş üstüne, diğer aşılar da 18 yaş üstü kişilere yapılmaktadır. Şu an için çocuklara uygulanabilecek COVID-19 aşısı yoktur. Ancak BioNTech-Pfizer grubu Ekim 2020’de 12 yaşından büyük çocuklarda, Moderna da 12-17 yaş arasındaki çocuklarda aşı çalışmalarına başladığını duyurdu. Bilim dünyası tarafından önümüzdeki aylarda bu çalışmanın verilerinin paylaşılması ve 2021 sonlarına doğruda pediatrik COVID-19 aşılarının kullanıma girmesi bekleniyor. 

HASTALIĞIN KONTROL ALTINA ALINABİLMESİ İÇİN ÇOCUKLARIN DA AŞILANMASI ÖNEMLİ

Aşıların özellikle riskli gruplarda hastalığa karşı kişinin bireysel sağlığını korumada önemli olup aynı zamanda toplum sağlığını korumada ve pandeminin kontrol altına alınmasında önemli olduğunu söyleyebiliriz. Henüz çocuklar için bir aşı geliştirilmedi ancak sadece yetişkinlere aşı yapmak pandemiyi bitirmek için yeterli olmayabilir. Çünkü çocuklar da enfekte olmakta ve bir rezervuar gibi virüsü çevresine bulaştırabilmektedir. Bu bulaşın kırılıp, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için çocukların da aşılanması gerekmektedir. Aynı zamanda astım, doğuştan kalp hastalığı, immünyetmezlik, kanser gibi kronik hastalığı olan, COVID-19 açısından riskli çocukların sağlıkları için de aşılama çok önemli. 

FARKLI YAŞ GRUPLARINDAKİ ÇOCUKLARIN AŞILARA BAĞIŞIKLIK YANITI DEĞİŞİKLİK GÖSTEREBİLİYOR

Peki neden şu an yetişkinlere uygulanan COVID-19 aşısı çocuklara uygulanamıyor? Çünkü çocuklar yetişkinlerin küçültülmüş formu değiller, dolayısıyla bağışıklık sistemleri de yetişkinlerden çok farklı. Hatta çocuklar arasında bebeklikten, ergenliğe kadar farklı yaş gruplarında aşılara karşı bağışıklık yanıtları da değişmektedir. Bu nedenle 16 yaş üstü için hazırlanmış COVID-19 aşılarının daha küçük yaştaki çocuklarda çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Başta etkinlik ve güvenilirlik olmak üzere çalışmalardan başarılı şekilde geçen aşılar gerekli kurumlar tarafından onay aldıktan sonra çocuklara uygulanabileceklerdir. 

Moderna’nın 12-17 yaş arası 3000 çocukla yapacağı çalışmada da yetişkin takvimi kullanılarak 4 hafta ara ile yapılan 2 doz aşı test edilecek. Çalışma sonuçları bu sorunun cevabını belirleyecek olup, Influenza aşısı örneğindeki gibi çocuklardaki aşı takviminin de yetişkinlerdeki gibi olması bekleniyor. 

AŞI SINIRLI OLURSA ÖNCE KRONİK HASTALIĞI OLAN ÇOCUKLAR AŞILANMALI

İdeal olan, aşı yapılması için engeli olmayan tüm çocukların COVID-19 aşısı ile aşılanması. Eğer aşı sınırlı olursa yaş grubuna bakılmaksızın ilk olarak riskli çocukların belirlenerek aşılanması gerekir. COVID-19 için risk grubunda olan çocuklar; astım, diyabet, doğumsal kalp hastalığı, kanser, metabolik hastalık, orak hücreli anemi, kronik böbrek yetmezliği, kistik fibrozis, immünyetmezlik gibi kronik hastalığı olanlar, down sendromlu çocuklar, obez çocuklar, iyi beslenemeyen, malnütre çocuklar ve 1 yaş altı bebekler...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri