Çocuk sustu öğretmenleri susmadı

Milli Eğitim Bakanlığı üstelik Dünya Çocuk Hakları Günü’nde sermayenin çıkarları doğrultusunda eğitimciler ile birlikte çocukların da hayatını riske atarak pandemide okul öncesi eğitimi yüzyüzeye çevirdi. Dört eğitim sendikası birden tepki gösterdi

 

Milli Eğitim Bakanlığı üstelik Dünya Çocuk Hakları Günü’nde sermayenin çıkarları doğrultusunda eğitimciler ile birlikte çocukların da hayatını riske atarak pandemide okul öncesi eğitimi yüzyüzeye çevirdi. Dört eğitim sendikası birden tepki gösterdi.


Eğitim Bir-Sen Gebze Şube Başkanı Fazlı Yağmur (sol üst) Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Orhan Kütük (sağ üst)  Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır (sol alt) ve Eğitim-İş Kocaeli 2 No’lu Şube Başkanı Bülent Metin (sağ alt) tarafından yapılan yazılı açıklamalar şöyle:

 

EĞİTİM BİR-SEN ÇELİŞKİYE İŞARET ETTİ

“MEB’in 31 Aralık tarihine kadar okulları kapatmasını “Her işin başı Sağlık” diyerek makul görmüş, bir süre daha sabrederek salgının etkisinin azalacağına katkı sağlayacak bu kararı yerinde bulmuştuk.

 

BAKICI MİSALİ

 

Bugün yayınlanan yeni genelgeyle okul öncesi kurumların yüz yüze eğitime başlatılması, ya eğitim kurumlarının salgına olumsuz bir etkisini olmadığını ya da burada çalışan öğretmenlerimizin bakıcı gibi değerlendirilmesi algısını ortaya çıkarmıştır.

 

O ZAMAN BUNLARI DA AÇIN!

 

Esas olan eğitimin yüz yüze yapılması ancak bu karar eğitim kurumlarının kapatılma gerekçesiyle uyuşmuyor.

 

Bakanlık kararını yeniden gözden geçirmeli, pandemiye olumsuz etkisi olmayacaksa; 1 – 8 - 12.sınıflar ve Destekleme ve Yetiştirme Kursu DYK’dan başlayarak kademeli bir şekilde tekrar yüz yüze eğitim olmalıdır.

 

TÜRK EĞİTİM-SEN SAPLA

SAMANIN AYRILMASINI İSTEDİ!

 

Milli Eğitim Bakanı Sayın Selçuk yaptığı açıklamada “çalışan annelere” kolaylık olması amacıyla kreş ve okul öncesi kurumlarının açılacağını ifade etti.

Okul öncesi eğitimi, eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır, özel kreş ve gündüz bakımevleriyle bir tutmak doğru değildir.

Çalışan annelere kolaylık olsun gerekçesiyle ana okulları ve okul öncesi sınıflarımızı eğitime açmak demek, öğretmenlerimize “bakıcı” muamelesi yapan bir takım arazlı yaklaşımları olumlamak demektir.

 

1’NCİ SINIFLAR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL Mİ?

 

Ayrıca bir diğer husus da;

Yarım gün eğitim yapan okul öncesi sınıflarının açılmasının tam gün çalışan annelere kolaylık sağlama amacına hizmet etmeyeceğini de görmek gerekir.

Yine ayrıca;

Eğer pedagojik gerekçelerle okul öncesi sınıflarımızı açıyorsak, aynı gerekçeler okuma safhasına geçmesi için birkaç haftaya daha ihtiyaçları olan 1. sınıflarımızı da yüz yüze eğitime almak için geçerli değil midir?

MEB’in konuyu yeniden değerlendireceğini umuyorum.”

 

EĞİTİM-SEN: SERMAYENİN İHTİYACI

İÇİN YÜZYÜZE EĞİTİME ÇAĞRILIYOR

 

Resmi ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler sermayenin ihtiyacı için, salgın yayılımının ciddi boyutlara ulaşmasına rağmen emekçiler, anne-babalar salgında dahi çalıştırılabilsin diye yüz yüze eğitime çağrılıyor. Salgında dahi en temel yurttaşlık hakkı olan ücretli ebeveyn izni hakkı verilmedi. Fiziksel hareketliliğin azaltılması için genel ve etkili önlemler alınmadan yüz yüze eğitim başlatıldı ve tüm eğitim kurumlarında salgın yayılım arttı.

 

HERKESİN YAŞAMI RİSK ALTINDA

 

Salgının artışı nedeniyle uzaktan eğitimle devam edileceği açıklanmasına rağmen son açıklanan karar ile bir kez daha öğretmenlerin, öğrencilerin yaşamı, sağlığı riski altında... Tüm öğretmen arkadaşlarımızın da uzaktan eğitimde saatlerce çalıştırılma uygulamalarına ve salgın yayılımının her geçen gün daha da artmasına rağmen haftada en az bir gün okullara geleceği açıklanıyor.

 

GÖZDEN GEÇİRMESİN, GERİ ALSIN

 

Öğretmen arkadaşlarımız salgında öğrencileri yüz yüze eğitim sırasında sadece salgından korumaya çalışarak değil, eğitimden kopmalarını önlemeye, ruh sağlıklarını güçlü tutmaya çalışarak öğrencileri ve aileleriyle de dayanışma göstererek çocukların, gençlerin gelecek hayallerinin, umutlarının bir kez daha sığınağı oldu. MEB’i kararını tekrar gözden geçirmeye değil, geri almaya davet ediyoruz.”

EĞİTİM-İŞ: ZORUNLU KILINMALIYDI!

 

“Tüm eğitim kademelerinde pandemi ve sağlık gerekçeleriyle 04.01.2021 tarihine kadar ara verilmişken akşamdan sabaha alınmış bir karar ile okul öncesi eğitim kurum ve sınıflarının yeniden açılmasının, eğitim öğretim süreci ile ilgisi yoktur.

EGEMENLERİN ÇOCUK

AVUTUCUSU DEĞİLİZ

Okul öncesi eğitimi olmazsa olmaz gören bir Bakanlık söz konusu ise öncelikle okul öncesini zorunlu eğitim kapsamına alması gerekirdi ki; yıllarca talep ettiğimiz halde bunu gerçekleştirmemiştir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararın bilimsel açıdan izahı yoktur.

Bu karar, Bakanlığın okul öncesine bakış açısının da ispatıdır. Fakir Baykurt’un dediği gibi, “Öğretmenler egemen sınıfların emir kulu ya da yönetici tabakaların çocuk avutucuları değildirler.”

Bugün okuma yazma öğrenme aşamasında olan ilkokul 1. sınıflarda, geleceklerini belirleyecek sınavlara hazırlanan 8. ve 12. sınıflarda dahi eğitime ara veren Bakanlığın okul öncesini yeniden açması kabul edilemez.

ÜSTELİK ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ’NDE

Henüz çok küçük yaş grubunda olan, gelişimsel olarak kendini koruyamayacak çocukları tehlikeye atmakla eşdeğer ve tamamen ekonomik kaygılarla alındığı açık olan, üstelik Dünya Çocuk Hakları Günü’nde alınmış olan bu karardan geri dönülmelidir. Devlet, “çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunarak sağlıklı gelişimini temin etmek”le sorumludur. Ülkeyi yönetenler, çocukların korunmasına ilişkin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemektedir.

EKONOMİK KAYGILAR SAĞLIKTAN

DAHA ÖNEMLİ DEĞİLDİR

Hükümet küçük çocuğu olan anne ve babaları özel/kamu fark etmeksizin esnek çalışma kapsamına alarak salgının yayılmasına ve anne babası çalışan çocukların evlerinde kalmasına yönelik tedbirler almalıdır. Ekonomik kaygılar, özel sektör baskıları sağlıktan daha önemli değildir. Eğitim-İş olarak Bakanlığı ve hükümeti tekrar uyarıyoruz.” (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri