CHP’Lİ ÜNAL EKŞİ: Kocaeli yalnızca sanayi ve liman kenti değildir!

Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında İGSAŞ’ın kapasite artış talebiyle ilgili maddeye CHP grubu şerh koydu. Şerh sebebini açıklayan CHP’li meclis üyesi Ünal Ekşi, “Liman kapasitesini daha ne kadar arttırabiliriz? Kocaeli yalnızca liman, sanayi, lojistik, depolama kenti değildir ‘’dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında İGSAŞ limanında kapasite artışına gitmesi görüşüldü. CHP grubu bu maddeye şerh koydu. Konuya dair CHP’li meclis üyesi Ünal Ekşi maddeye şerh koyma sebeplerini şu şekilde açıkladı: İGSAŞ limanı kapasite artışı nedeniyle ek tesis talep ediliyor. Bu değişiklik kapsamında 121 dönüm olan liman alanı 57 dönüm ilave alan planlamak suretiyle 178 dönüme çıkarılması ile liman alanının iskele rıhtım kısmı ile liman depolama sahasının büyütülmek istenildiği anlaşılıyor.

TÜPRAŞ’TA ÇIKAN YANGINI HATIRLATTI

Ülkemizde yapılan hiçbir yatırıma karşı değiliz. Şirketin bölgede bulunan tesislerin kapasitesi artışını ilgilendiren bu plan değişikliği ile yapılacak yatırım ülkemizin ithal ettiği bir ürünü üretip dış ticaret açığını azaltıp istihdamı arttıracağı bilincindeyiz. Fakat 1999 Gölcük depreminde Tüpraş’ta çıkan yangın sebebiyle Körfez ve Derince ilçemizi boşalttığımızı hatırlatmak isteriz. Orta ve uzun vadede çok yoğun ve sıkışık bir biçimde patlayıcı, yanıcı madde depolanan bu bölgenin mutlaka yoğunluğunun azaltılması, zaman içinde buradaki depoların başka bölgelere nakli bölge riskinin azaltmak adına bir zorunluluktur.

“NEREYE KADAR ARTTIRACAĞIZ?”

Bölgede yoğunluk azaltmamız gerekirken tam tersi bir yaklaşımı uygun bulmuyoruz. Burada oluşabilecek bir yangının sonunun nereye varacağı bilinmemektedir. Kocaeli kenti daha fazla liman, daha fazla sanayi kaldıracak durumda değildir. Bu kentte yaşayan insanların daha sağlıklı çevrelerde yaşamaları için projeler üretmek yerine biz kentin zaten doymuş olan liman ve sanayi kapasitesini arttırmaktayız. Bunun bir sonu olmalı. Nereye kadar liman ve sanayi kapasitesini arttırabiliriz?

“SADECE SANAYİ VE LİMAN KENTİ DEĞİL”

Kocaeli sadece liman, sanayi, lojistik, depolama kenti değildir. Bu taleplere bir noktada dur denmesi gerekmektedir. Kentin yoğun bir trafik yükü mevcut. Ana arterler günün belli saatlerinde tıkanmaktadır. Kocaeli’de oluşan trafiğin yarısı ağır vasıtalardan oluşmaktadır. Kocaeli körfezinde 35 civarında liman bulunmakta olup bu limanlar zaman zaman kapasite artışı nedeniyle planları revize edilmekte ve her geçen gün körfez limanları geçen malzeme miktarı sürekli artmaktadır.

“BÜYÜKŞEHİRİN BU KONUDA BİR MASTER PLANI YOK”

Bir parsele konut imarı verirken burada maksimum ne kadar yapı yapılabileceğini biliyoruz. Ancak Kocaeli Körfezi’nde limanların kapasitesinin üst sınırı neresidir? Böyle bir veri bilmiyoruz. Çünkü büyükşehirin bu konuda bir master planı yok. Kapasite artış sınırı da yok. Her kapasite artışı daha fazla çevre kirliliği ve deniz trafiği demek. Bu nedenle bu sınırın belirlenmesi gerekiyor. Biz bu kapasite artışını içeren plan teklifini bu haliyle uygun bulmuyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri