ECZACILIK HİZMETİ SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ
Kanko konuyla ilgili yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Halk Sağlığı için Birinci Basamak Sağlık kuruluşu olarak sundukları ilaç-eczacılık hizmeti ile Sağlık sisteminin önemli paydaşlarından olan eczaneler ekonomik zorluklar içinde nefes alamaz olmuştur.
Son yıllardaki yüksek enflasyon karşısında artan giderleri üstüne; İlaç Fiyat Kararnamesi düzenlemelerinde kar oranlarını düzenleyen baremlerde güncellemeler yapılmayınca, her ilaç zammında eczacıların kar marjları düşüş yaşamıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumu ile eczacılar adına Türk Eczacıları birliği arasında imzalanan protokol de 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiş ve yenilenme görüşmelerinde eczacıların enflasyon oranında istediği iyileşmelerin yapılması konusunda mutabakat sağlanamamıştır.
Ülkedeki hemen her meslek grubu gibi yüzlerce sorunla boğuşan eczacılar da, artık sayısız sorunundan geçmiş sadece hayatta kalabilmek, bir nefes alabilmek için en azından 2 talepte bulunmaktadırlar. En azından bu haklı talepleri gerçekleşmezse mecburen sundukları ilaç-eczacılık hizmetinin sürdürülebilirliğini sağlayabilmek adına kepenk kapatma eylemi de dahil bir eylemlilik sürecine girecekler.
Bu doğrultuda:
1. Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında bulunan İlaç Temin Protokolü’nde; öncelikle reçete başı hizmet bedellerinin ve eczane indirim oranlarının, eczanelerimizin ilaç eczacılık hizmeti sunumunu sağlıklı biçimde sürdürebileceği bir şekilde güncellenerek, ekonomik taleplerinin karşılanması,
2. İlaç Fiyat Kararnamesi’nde; belirlenen baremlerin, yapılan son üç ilaç fiyat güncellemesi de esas alınarak yeniden düzenlenmesi ve fiyat güncellemeleri ile barem artışlarının bir standarda bağlanması gerekmektedir” dedi.