CHP’Lİ GENÇTÜRK, BÜYÜKŞEHİR’E SESLENDİ: Kocaeli festivallere layık değil mi?

Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi CHP’li meclis üyesi Nazım Gençtürk, 16 şehirde gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne Kocaeli’nin neden dahil edilmediğini ifade ederek Büyükşehir’e “Kocaeli Festivallere layık değil mi?” diye sordu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi CHP’li meclis üyesi Nazım Gençtürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Projesi olan ve 16 şehrin dahil olduğu ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin Kocaeli’de neden gerçekleşmediği yönünde Büyükşehir’e seslendi. Gençtürk, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Türkiye Kültür Yolu Festivali" projesi var, 16 şehirde gerçekleştiriliyor. Yılın farklı zamanlarına yayılmış, şehirleri cazibe merkezi haline getiren, kent kimliğine katma değer katarken yerel turist çekip ticareti de canlandıran nitelikli kültür festivalleri bunlar.

“BU ŞEHRİN İNSANLARI HAK ETMİYOR MU?”

Ne var ki bu 16 şehir arasında maalesef Kocaeli yok. Türkiye Kültür Yolu Festivali'ne Kocaeli neden dahil edilmedi? Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu dönem ya da önceki yıllarda Kocaeli'nin festival kapsamına alınması için herhangi bir girişimi oldu mu? Konya, Diyarbakır, Gaziantep, Çanakkale, Van, Trabzon, Adana, Diyarbakır, Nevşehir, Samsun, Bursa ve Şanlıurfa gibi birçok şehirde bu etkinlik düzenlenirken, İzmit başta olmak üzere her ilçesinde tarih ve kültür açısından son derece zenginlik barındıran bir şehir ve bu şehrin insanları böylesi bir festivali hak etmiyor mu?

“BU KENTİ FESTİVAL DIŞI BIRAKMAK ACİZİYETTİR”

Siz Pembe Köşkü Ensar'a da verseniz, Halkevini tarihinden de koparsanız İzmit; tarihi milattan önce 3000’lere dayanan, Roma İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, Hoşgörü Fermanı ile tarihte dinler arası hoşgörünün simgesi olmuş, her karış toprağında tarih barındıran bir kültür mirası. Böyle bir kenti bu festivalin dışında bırakmak, sadece büyük bir eksiklik değil, aynı zamanda bir aciziyettir! KBB, Astakos medeniyeti gibi tarihi değerleri gün yüzüne çıkarma girişimiyle övünürken -ki bu çalışmayı gönülden destekliyoruz- neden bir kültür kenti sayılmıyor?

“POTANSİYEL DEĞERLENDİRİLMİYOR”

Sözde tarihimizi sahiplenip, bu kadar önemli bir ulusal projede şehrimizi temsil etmemek, dahası temsil etmek için çaba dahi sarf etmemek neyle açıklanabilir? Kültür ve sanat, bir şehrin ruhudur. Halkı sanatla, tarihle buluşturmak, kent mirasına sahip çıkmak, her gelir grubundan insanın ücretsiz katılabileceği etkinlikler düzenlemek, sosyal belediyeciliğin en temel ilkelerinden biridir. Kocaeli, Türkiye’nin sanayi başkenti olabilir, ama aynı zamanda kültürün de başkenti olmaya aday bir şehir. Ancak ne yazık ki bu potansiyel yeterince değerlendirilmiyor.

“BU KENTE HAK ETTİĞİNİ VERİN”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda daha sorumlu davranarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde gerekli girişimleri yapması gerekirdi. Kocaeli'yi, İzmit’i bu festivallerde görmek yalnızca bu şehrin hakkı değil, aynı zamanda bir zorunluluktur. Kocaeli, bu ülkenin kültür ve sanat alanında da parlayan bir yıldızı olmayı hak ediyor. Büyükşehir Belediyesi’ne sesleniyorum: Tarihimizi sahiplenmek sadece kazı yetkisi almakla olmaz! Kültür ve sanat alanında nitelikli bir temsiliyet; şehrimizi hak ettiği değere ulaştırmak, kentimizin marka değerini yükseltmek ve mirasına sahip çıkmak için Kocaeli'nin 2025 yılı festival programına alınması için bugünden tezi yok girişimlere başlayın. Bu kente hak ettiğini verin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri