CHP’li Çiler doğalgaz patlamalarını TBMM’ye taşıdı

Gebze ve Darıca’da son aylarda yaşanan doğalgaz patlamaları ile ilgili olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Nail Çiler, Meclis Genel Kurulu'nda CHP’nin patlamaların araştırılması için verdiği Meclis Araştırması Önergesi üzerine söz aldı. Çiler, yaşanan patlamaların ihmaller sonucu meydana geldiğini ve büyük can ve mal kaybına yol açtığını belirtti.

Çiler, Gebze’de 22 Ekim'de Mevlana Mahallesi'nde gerçekleşen doğalgaz patlamasını hatırlatarak, "O gün, patlamada 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 7 kişi yaralanmış ve 59 kişi evlerinden tahliye edilmişti. O zaman da uyarılarda bulunarak, bu tür olayların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulamıştım. Ancak 2,5 ay sonra Darıca'nın Bayramoğlu Mahallesi'nde yine büyük bir patlama yaşandı" dedi.

İHMAL VE YETERSİZ MÜDAHALE

Çiler, Bayramoğlu Mahallesi'nde yaşanan patlamanın ardından, yetkililerin olay yerine geç müdahale ettiğini ve olayda 14 kişinin yaralandığı, bir kişinin ise beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Patlamanın, doğalgaz hattındaki bir arızadan kaynaklandığını belirten Çiler, “PALGAZ yetkilileri, gaz kokusu ihbarı üzerine 14 dakika boyunca inceleme yapmış, ancak gereken önlemleri almayarak facianın yaşanmasına neden olmuşlardır. Bu ihmaller sonucu, patlama gerçekleşti ve binada büyük hasar meydana geldi” şeklinde konuştu.

Çiler, yaşanan olayların birer kaza değil, ihmallerin sonucu olduğunu savundu. "Bu patlamalar, öngörülebilir tehlikelerdi. Bu ihmallere göz yumulmuş, önlem alınmamıştır. Olay olduktan sonra CHP olarak hemen sahaya inerek, durumu kamuoyuna duyurmaya çalıştık" dedi.

ZARARLAR TAZMİN EDİLMEDİ

Çiler, 2,5 ay önce yaptığı uyarılarda zararların tazmin edilmediğini ve patlamaların önlenmesi için herhangi bir adım atılmadığını ifade etti. Gebze ve Darıca’daki patlamaların ardından vatandaşlara ödenmeyen zararların bir an önce tazmin edilmesi gerektiğini belirten Çiler, “PALGAZ, hala zararları ödemedi ve mağduriyetleri gidermedi. Bu patlamaların ardından hala gazın verilmediği yerler var. Elektrik kesintileri, doğalgazdaki güvenlik açıkları ve altyapı eksiklikleri devam ediyor” dedi.

KOCAELİ’NİN ALTYAPI SORUNLARI

Kocaeli’nin Türkiye sanayisinin lokomotifi olmasına rağmen altyapı eksiklikleriyle mücadele ettiğine dikkat çeken Çiler, “Kocaeli, 2024’ün 11 ayında devletin 691 milyar lira gelir elde ettiği bir şehir. Ancak doğru düzgün elektriğimiz yok, doğalgazımız yok. SEDAŞ ve PALGAZ altyapı yatırımlarını yapmıyor. Bu şirketlerin özelleşmesinin ardından güvenlik sorunları baş göstermeye başladı. Her gün 8-10 ilçede elektrik kesiliyor ve doğalgaz hatları eski. Daha büyük faciaların yaşanmasını istemiyoruz!” dedi.

KAMULAŞTIRMA TALEPLERİ

Çiler, hem PALGAZ’ın hem de SEDAŞ’ın kamulaştırılmasını talep ettiklerini belirterek, “Vatandaşlarımız bu şirketlerin yeniden kamulaştırılmasını istiyor. Bu şirketler halkın can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na sesleniyorum: Bu rezalete bir son verin! İnsanların canına kast etmeyin!” dedi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALEBİ

Çiler, yaşanan faciaların bir daha yaşanmaması için Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini belirterek, “Bu olayların tekrar yaşanmaması için bir araştırma komisyonu kurulması önerimizi desteklemenizi bekliyoruz” dedi.

Kocaeli'deki doğalgaz ve elektrik altyapı sorunlarıyla ilgili yaşanan bu gelişmelerin ardından, Çiler, Kocaeli halkının can güvenliğinin sağlanması adına daha fazla ihmale izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri