Gebze Belediye Meclisi’nde CHP Grubu, Gebze Askeri Kışla alanındaki duruşundan taviz vermiyor. Projenin KBB Meclisi’nde onaylanmasına rağmen gündemden düşürmüyor. Projenin 1/1000’lik planının askıya alınmasının ardından ise konunun daha doğru KBB Meclisi kararının yine CHP tarafından yargıya taşınması hayli yüksek olası.
MİMARLAR ODASI BASIN
AÇIKLAMASI YAPMIŞTI
Gebze Belediye Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısında CHP Grubu adına Avukat Saide Arslan Çalışkan imzasıyla verilen soru önergesinde 30 Aralık’ta İzmit’te TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi ve şubeye bağlı Gebze Temsilciliği işbirliğinde gerçekleşen basın açıklamasındaki sorular da CHP tarafından sahiplenilerek meclise taşındı.
BÜYÜKGÖZ MECLİS
BİTİMİNDE YANITLADI
Başkan Büyükgöz soruların büyük bölümünü meclis toplantısı kapandıktan sonra sözlü yanıtladı. Bazılarını ise yazılı yanıtlayacağını kaydetti.
KARARI ALINDI AMA
TARTIŞILMALI
KBB Meclisi’nde onaylanan Askeri kışla planının Gebze Belediye Meclisi’nde konuşulması için meclis gündemine alınması talep edilen önergede, “Gebze kamuoyunda tartışılan ve Mimarlar Odası tarafından yapılan basın açıklamasında yanıtlanması talep edilen aşağıdaki hususlarda sözlü ve yazılı açıklamada bulunulmalı” denildi. CHP Grubu’nun konuya dair soruları şöyle sıralandı:
NEDEN GÖRÜŞ ALINMADI
“Planlama yapılırken Gebze yerelinde faaliyet gösteren odalar, oda temsilcilikleri, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve halkın görüşünün alınıp alınmadığı, alınmadıysa neden alınmadı?
JEOLOJİK DURUM ETÜD EDİLDİ Mİ?
Şehircilik anlamında plan çalışmasının kim tarafından yapıldı, planlama bölgesindeki alanlar bölgelere nasıl ayrıldı, bunlar yapılırken topografya, arazinin kendi eğilimleri, jeolojik durumları etüt edildi mi?
PLAN NOTLARINDA YER ALDI MI?
Bir imar planı, plan açıklama notu ile bir bütündür. İmar planında yapılan bütün öngörülerin arazi kullanımı, bunun büyüklüğü, yer seçimi gibi gerekçeleriyle birlikte plan notunda yer alması şarttır. Öngörülere sebep olan bilimsel ve nesnel çalışmalarda plan notlarında olmak zorundadır. Bu doğrultuda galericiler sitesi olarak planlanan alanın yer seçimi yapılırken tüm bu alternatifler detaylı şekilde raporlanarak irdelendi mi? İmar planı yer seçimi analizi yapıldı mı?
NEDEN GERİSİNDE KALINDI?
Plan açıklama raporunda yer seçimiyle ilgili alternatifleri de içeren nesnel bir araştırma yapıp raporlandı mı? Yapıldıysa hangi alternatifler değerlendirildi ve şu anda tespit edilen alanın neden gerisinde kaldı? Bu değerlendirmede hangi kıstası kullandınız? Sadece erişilebilirliği mi değerlendirdiniz?
GALERİCİLER İÇİN ANALİZ YAPILDI MI?
En basitinden şu analizleri yaptınız mı: Kaç galerici var. Ne kadar alana ihtiyaç var? Talep edilen dükkân metrekaresi ne kadar olmalı? Her bir galericinin ne kadar otoparka ihtiyacı var? Günlük kaç insan gidip gelecek? Ne kadar misafir araç otoparkına ihtiyaç var? Bir galericinin günlük gelen giden ziyaretçi sayısı ve araç sayısı olduğu gibi…
Galericiler sitesi olarak planlanan alanın, sitenin yapılması halinde mülkiyeti kime ait olacak? Arazinin mülkiyeti kamuda kalacak mı? Galericiler sitesi içinde yer alan iş yerleri galericilerin kullanımına mülkiyetin satışı şeklinde mi, tahsis yöntemiyle mi uygulanacak? Ayrıca satış ya da tahsis yöntemi uygulanırken satış yapılacak şahıs ya da tüzel kişinin oto galericilik mesleği ile uğraşması ve bu alanı bu amaçla kullanması şartı getirilecek mi? Bu konularda bir çalışma yapıldı mı?”