Çerkeşli taş ocağının bilgisini dahi istemedi

Dilovası Çerkeşli’de kurulmak istenen taş ocağı için düzenlenecek ÇED toplantısı rafa kalktı. Halk taş ocağının değil kendisini, bilgisini dahi istemedi.

Devasa sağlık problemleri ile boğuşan Dilovası’nda Çerkeşli Mahallesi sınırları içinde kurulmak istenen taş ocağı için düzenlenecek ÇED (Çevre Etkisi Değerlendirmesi) toplantısı, vatandaşın tepkisini toplantıya katılmayarak göstermesinden ötürü gerçekleşmedi.
İKİ FARKLI TUTANAK
Çerkeşli Spor Kulübü Lokali’ndeki toplantıya kimse katılmayınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü bürokratları tarafından tutulan ilk tutanakta toplantının başladığı, ancak köy halkının ısrarla bilgi edinme hakkını kullanmak istemediğini ifade etmesiyle toplantının sona erdirildiği yazıldı. Bu tutanağın okunmasının ardından katılımcılar içeriğin, toplantının gerçekleştiği bilgisi içermesinden ötürü tepki gösterdi. Bunun üzerine ikinci bir tutanak kaleme alındı. Bu tutanağın sonunda, “Halk bilgilendirme hakkını kullanmak istememiştir” ifadesinin yer almamasıyla birlikte toplantının yapılmadığı resmi kayıt altına alınmış oldu.
EKOLOJİK DENGE KORUNMALI
Çerkeşli Mahallesi sakinlerinden Fatih Öznur; köye 700 metre mesafede dinamit patlatılacağını, bölgenin sermayeye ve sanayi yatırımına doyduğunu belirtti. Öznur, “Kömürcüler OSB, Kimyacılar OSB ve İMES OSB’nin kokusunu, tozunu, cefasını çekiyoruz. Önceki Kaymakamımız dahil kimseye de güvenmiyoruz çünkü önce bizi dinleyen Kaymakam Bey sonra gidip OSB yönetiminde yer aldı. Dilovası Belediyesi bu konuda yanımızda olmalı ve bölgede ağaçlandırma yapmalı. Ekolojik dengenin korunmasını istiyoruz” dedi.
GÜNDE 400 KAMYON GEÇECEK!
Dilovası Ova Kooperatifi Başkanı Nizamettin Karadağ da taş ocağının yıllık kapasitesinin yılda 2.5 milyon ton olmasının hedeflendiğini belirtip dinamitle yapılacak patlatmaların yanı sıra günde 400 kamyonun mahallenin içinden geçeceğini söyledi. Halk istemediği sürece hiçbir taş ocağının kurulamayacağını belirten Karadağ, başta Kocaeli Büyükşehir ve Dilovası Belediyeleri olmak üzere her makama itirazın yapılması, tepkinin gösterilmesi önerisinde bulundu.
SUÇ İŞLENDİ
CHP Dilovası İlçe eski Başkanı İsmail Kaya ise devlet memurları tarafından toplantının bir tutanağının vatandaşa verilmemesinin suç olduğunu öne sürdü. Bürokratlar ile vatandaşlar arasında bu konuda da tartışma yaşanırken tutanağın fotoğrafının çekilmesine izin verildi.
MUHTARA TEPKİ VAR
Toplantıda ilginç detaylardan biri, köy sakinlerinin yeterince ilgi göstermemesi oldu. Çok sayıda vatandaş Çerkeşli Muhtarı Aytaç Erdem’i toplantıyı vatandaşa yeterince duyurmamakla eleştirdi. 
CHP Dilovası İlçe Başkanı Kerem Aydemir, AKP’li Sinan Yaşar ile Saadet Partili Zeki Karataş ve Metin Dalgalı’nın da aralarında bulunduğu belediye meclis üyeleri, Çerkeşli Muhtarı Aytaç Erdem ve Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Alaattin Durmuş’un da aralarında bulunduğu muhtarlar, EKOSDER Başkanı İsmail Sami de gerçekleşmeyen toplantı esnasında, Çerkeşli Spor Kulübü’ne geldi. 
KÖYE 750 METRE MESAFEDE 
Çerkeşli’de Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş adlı firma tarafından toplam 83.63 hektarlık bir alanı kaplayacak biçimde kalker ocağı ve kırma eleme tesise yapılmak isteniyor. Faaliyet alanında açık ocak işletmeciliği yapmak isteyen firma, kalker üretimini iş makineleri ve patlayıcı madde kullanılarak delme patlatma yöntemi ile yapacak. Sahadan yaklaşık yıllık 2 milyon 246 bin ton kalker üretiminin gerçekleştirilmesi planlanmakta. Taşocağı açılması planlanan bölge ile Çerkeşli Mahallesi arasında mesafe ise sadece 750 metre. Doğalgaz boru hattı ile arasındaki mesafe ise 270 metre. Taşacağından çıkacak toz, toprak mahallenin üzerine yağacak. Bunun yanı sıra sevkiyat esnasında çok sayıda kamyonda köyün içinden geçecek.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri