Ülkemizde her ilin kendine has yiyecek içecek kültürü ve türevleri var. Bir de “tek”i var. Çay..
Doğu Karadeniz’e has bir üretim olan çay memleketin 81 ilinde, ananevi geleneksel içeceğimiz.
Çay… Mardin’in de Mardin yöresine has olmayan ama geleneksel içeceği.
Sadece Rizeli, Trabzonlu, Artvinli… üreticisi için değil 3-5 metrekarelik çay ocaklarındaki satıcısına kadar sayılamayacak kadar kişinin istihdam kapısı. Gelir kaynağı.
Çay… Tek yıldızlı otellerden çok yıldızlı otellere kadar yurdumuzun tüm otellerinin de içecek menüsünde, otel olmasından sebep 7/24 bulundurulan bir tür.
Bölgemizde çok yıldızlı otellerde, otelin “şanına” yakışır fiyatlarda servis edilen çay..
Mardin’in dört yıldızlısı Yay Grand’da.. Lobide içerseniz ikram. Odaya isterseniz 2 TL!
Bölgemizde kahve/kıraathanelerdeki çay fiyatlarının yüzde 33 üzerinde. Kafelerde servis edilen çayların, yarı fiyatına.
Basitmiş gibi gözüken bu detay hem bir anlayışın yansıması, hem de “müşteri memnuniyeti” denilen, oteller için de çok geçerli olan olmazsa olmaz kavramın ete kemiğe, şekle şemale, teoriden pratiğe dönüşmüş hali.
ANLAYIŞ VE UYGULAMADA
BÖLGEMİZİN TEKİYİZ
“Yay Grand otel olarak çay, kahve satışından kesinlikle kar amaçlı bir beklentimiz olmadı, düşünmüyoruz. Hazırladığımız çayın, kahvenin büyük kısmını ikram ediyoruz. Giriş kattaki lobi bölümünde istenip içilmesi halinde, ücretsiz. Odaya çay istenirse, 2 TL tutarında bedeli var. Olması gerek bu, diye düşünüyoruz. Anlayış ve uygulama itibariyle sadece Mardin’de değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tekiz.
HER ŞEY PARA DEĞİL
Kar edinmekten ziyade misafirimizin memnuniyeti bizim için çok önemli. Her şey para değil. Çaydan da para kazanmayayım. Düşüncemiz odur. Müşteri bizim için çok önemli. Herkesin buradan son derece memnun gitmesi gerekli. Bizim bakış açımız o.”
MESLEĞİNİN ALAYLISI: Mehmet Çelebi, 1969 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. Üniversite, terk. Turizm sektöründe çekirdekten yetişti, genel mesleki tabirle mesleğinin alaylısı: “Üniversite ile birlikte götüremedim. İkisinden birini tercih etmem gerekiyordu. Mecburen turizmi tercih ettim. Düz lise mezunuyum. Üniversite tahsilim otomotiv üzerine idi. İkinci sınıfta bıraktım. Ve iyi ki de bırakıp turizmi tercih etmişim. Kendimce, çok iyi başarılar elde ettiğime inanıyorum.”