Büyükakın, müsilaj tehlikesini anlattı

TV100 haber kanalına canlı yayın konuğu olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajın nasıl ortaya çıktığını nokta nokta anlattı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, TV100’de Osman Kenan Çapoğlu’nun canlı yayın konuğu oldu. Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajın nasıl ortaya çıktığını açıklayan Başkan Büyükakın şöyle dedi: “Biz asıl felaketi bundan birkaç sene önce yaşadık. Ben o dönem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın yanında Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı da yapıyordum. Çevre Bakanlığı’nın yetkilileri, bölgedeki tüm belediye başkanları, valiler, ilgili tüm müdürlükler yani tüm paydaşların davet edildiği organizasyonlar yapıldı. Marmara Belediyeler Birliği ve bakanlığın birlikte yürüttüğü organizasyonlardı. O zaman 22 maddelik bir eylem planı açıklandı. Yapılması gerekenlerin listesi herkese söylendi.

“YÜZDE 97’Sİ İSTANBUL’DAN KAYNAKLANIYOR”

Asıl mesele şu: bu müsilaj neden oluyor? Müsilaja neden olan mikroorganizmalar var. Bunu bilim adamları söylüyor. Ne olduğunu biliyoruz, nasıl olduğunu da biliyoruz. Nasıl oluyor? Azot ve fosforla besleniyor bu canlı. Azot ve fosforun kaynaklarını Marmara Denizi’ne veren kaynak sebepler var. Bunlardan bir tanesi evsel atıklar. Yani kanalizasyon. Siz Marmara Denizi’ni kanalizasyon olarak, fosseptik çukur olarak kullanırsanız bu kanalizasyonun içindeki azot ve fosfor bu canlının beslenme kaynağı olur. Uygun sıcaklık ortamında da bu canlının popülasyonu çok artar ve bütün denizi kaplar. Siz Marmara Denizi’ne günde 4,5 milyon metreküp evsel atıksuyu, yani kanalizasyonu deşarj ediyorsunuz. Bunun yüzde 53’ü ön arıtma ile gidiyor. Ön arıtma nedir, kaba pisliği tutarsınız geri kalan pisliği denize bırakırsınız. Görüntüde bir pislik olmaz ama aslında azot ve fosfor o ortama verilir. 4,5 milyon metreküplük evsel atığın, kanalizasyonun yüzde 53’ü hiç arıtma yapılmadan, yani ön arıtma yapılarak Marmara Denizi’ne deşarj ediliyor. Bu yüzde 53’ün, yani yaklaşık 2 milyon metreküpün yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklanıyor.”

BÜYÜKAKIN: MARMARA DENİZİ ‘BEN ÖLÜYORUM!’ DİYOR

Bilim insanlarının uyarılarına kulak verilmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Büyükakın, “Herkes üzerine düşeni yapacak. ‘Benim elimde bütçe yok’ demenin zamanı değil. Çünkü Marmara Denizi diyor ki ‘ben ölüyorum” ifadelerini kullandı.

Marmara Denizi’nin temiz kalması için gerekenlerin bazı belediyeler tarafından yapılmadığını hatırlatan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, TV100’deki canlı yayında uyarılarda bulundu. “Bilim insanları tarafından 22 maddelik eylem planı açıklandıktan sonra yapılması gerekenler yapılmadığı için bu durumla tekrar karşılaştık” diyen Büyükakın şöyle devam etti: “Deniz artık iflas noktasına geldi. Marmara Denizi diyor ki ‘ben ölüyorum.’ Şuanda denizin oksijen seviyesi 8 seviyesinde olması gerekirken 6’ya düştü. İzmir’de yapılan çalışmalarda sudaki amonyak seviyesinin çok arttığı, oksijen seviyesinin 0’a yaklaştığı söyleniyor. Oksijen olmadığında balıklar su yüzüne vuruyor. Balıklar ölüyor. Denizdeki oksijen eksikliği zararsız türlerin yaşamasına izin vermiyor. Ama kirlilikte yaşan canlıların yaşamasına sebep oluyor. Mesela deniz anaları…

“HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPACAK”

Burada yapılacak şey açık: Marmara’ya kıyısı olan 7 belediye var. Herkes üzerine düşeni yapacak. ‘Benim elimde bütçe yok’ demenin zamanı değil. Bir daha tekrarlıyorum, bilim insanları diyor ki 22 maddelik eylem planının tamamı uygulanırsa denizin oksijen seviyesinin normale dönmesi için 5 yıl lazım. Tersini düşünürsek 5 yıl daha yapmazsak bu daha çok ötelenecek. Bir 5 yıl daha yapmazsak 10 yıl geriye gidecek. En sonunda da Marmara Denizi’nde yararlı türlerin hiçbirini göremeyeceksiniz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNCEL Haberleri