Yorum haber
Gazetemizde geçtiğimiz aylarda yer alan, toplu taşımanın merkeze alında haber dizisinde yurttaşların yakınma konuları arasında, halk otobüslerinin “hurda”yı andıran, “kırık dökük” halleri hayli yer edindi.
Otobüslerin üzerinde KBB logosu yer alsa ve tamamı ilçelere, bölgelere yayılan kooperatif bünyesinde de olsa kısaca, özel sektör diye tanımlanıyorlar.
GALİBA BİR TEK KOCAELİ’DE YOK
İlimiz toplu taşımacılığında mesafe üzerinden ücretlendirme ile birlikte çok aktarmalı şehir içi yolculuklarda da indirim uygulaması, Büyükşehir statüsündeki birçok ilde uygulanmasına rağmen bizde yok. Mesafeli ücretlendirme çok kısa süre ile Gebze – İzmit arasındaki bazı hatlarda uygulanmış, ardından hiçbir açıklamada bulunmadan kaldırılmıştı.
“KALİTE” İLE DE KIYASLANDIĞINDA
TOPLU TAŞIMADA EN PAHALI İLİZ
Mesafe gözetmeksizin asgari 3.5 TL olan, gerek Gebze gerek Dilovası’nın köyleşen mahallelerine uzayan hatlarda ise 3.5 TL’nin üzerinde olan toplu taşımacılığın özellikle kısa mesafeli olanlarında ödenen ücretle halk otobüslerinin “kalitesi” kıyaslandığında muhtemelen Türkiye’de toplu taşıma hizmeti en pahalı olan iliz. Öte yandan modelleri çok eski olmasa dahi kısa sürede hayli yıpranan halk otobüslerinin o halinin bir sebebi var.
422 VE 440 HATLARININ GÜZERGÂHI
O sebeplerden birini 422 hat numaralı Gebze İstasyon – Yavuz Selim halk otobüsü hattı ile 440 hat numaralı Yavuz Selim – Gebze Teknik Üniversitesi KBB otobüs hattının yollarında gördük. Şehit Mehmet Kartal ve Gündoğan gibi caddeler ile numaraları 400 ile başlayan sokaklardan oluşan hattın kimi yerleri, “Camel Trophy”yi aratmıyor.
TRİLYONLAR “YERİN ALTINDA”
VE MÜTEAHHİDİN CEBİNDE
Kimbilir kaç defa asfalt dökülüp yandaş müteahhit ihya edilen caddelerde tek kelimeyle bir “balon” olduğu açığa çıkan AKP’li İbrahim Karaosmanoğlu dönemi belediyeciliğinin bir dönemlerdeki sloganı gibi: “Trilyonlar, yerin altına gömülmüş.!” Bir de müteahhidin cebine…