Gebze Belediye Meclisi’nin ağustos ayında geçtiğimiz yılların önemli gündem konularından biri olan Mermerciler Fuarı’na dair yeni bir düzenleme gündemi oluşturdu. Uzun tartışmalar sonrası CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin konunun görüşülmesini önümüzdeki ayın meclis toplantısına erteleme talebi de karşılık bulmadı. 7’nci gündem maddesinde şu tartışmalar yaşandı:
750 DÖNÜM ARAZİ KENDİLERİ AİT DEĞİLDİ
CHP Meclis Üyesi Cavit Kapoğlu: “Bu konunun meclisten geçmemesi gerekiyor. Bunlar 8 - 9 sene önce mermerciler fuar alanı diye bir oluşumla geldiler ve, ‘750 dönüm arazi bizimdir. 600 dönüm de ormanın arazisini alacağız ve biz burada mermerciler fuar alanı diye bir yapıya gideceğiz’ dediler. Aslında o 750 dönüm arazi kendilerine ait değildi, zaten bugün onun sancısını çekiyorlar. Yüzde 15’i kendilerine aitti. Diğer alanı da kendilerinin gibi gösterdiler. ‘Bu maddeyi geçirirsek üçüncü şahıslarında yerine el koymak şartıyla. Bu bir gasptır aslında, normal bir yöntem değildir. Yani size babanızdan, dedenizden 5-10 dönüm arazi kalmış o adanın içerisinde. Siz bunu satmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun adı gasptır, mülkiyet gaspıdır. Bu meclis buna onay vermemeli.
İKİ ŞART YERİNE GETİRİLMELİ
Ayrıca bunları biz daha önceden mahkemeye verdiğimizde, ‘600 dönüm orman arazisini kullanamazsınız’ dedik. Oraya sosyal donatı yapacaklarını söylediler. Sosyal donatı yapmanız, orman arazisi kullanmanız için iki şartı yerine getirmeniz gerekiyor. Zaruret ve kamu yararı beraber olmalı. Bunlar ise kamu yararı olduğunu önü sürüp, ‘Oraya okul, sosyal tesis kuracağız’ dediler. Siz ormanın arazisini böyle alıp da oraya sosyal donatılarınızı koyamazsınız, anayasaya aykırı bir kere. Anayasada bu olmaz hükmündedir.
TÜM AÇIKLIĞIYLA ORTAYA ÇIKMALI
Alanın orman özelliğini kaybettiğini söylüyorlar. Orman özelliğini kaybetmek ne demekmiş? Bu günlerde ormanlardan dolayı içimiz yanarken ciğerlerimiz yanarken orman özelliğini kaybetmesi ne demektir? Ağacı ekersiniz orman olur. Bunun adı resmen büyükçe bir rant projesidir. Bunu arkadaşlarımızın bilmesi gerekiyor ve bunun gerçekten tüm açıklığıyla ortaya konulması gerekiyor. Bunu önümüzdeki aya erteleyelim. Başkanımız da gelsin, onunla beraber görüşme taraftarıyız. Bu yasayı geri gönderelim yoksa gerçekten 600 dönümlük orman arazisini gasp edecekler.
BU BİR GASPTIR
Buradaki fuar alanının o bölgede olup olmayacağı niteliği de tartışılır. Bunu şehir planlamacı arkadaşlarım da tartışabilirler. Gebze’nin böyle bir yerinde fuar olması, hele hele bu şartlar altında, hem kamu arazisi dediğimiz orman arazisinin gaspıdır, hem üçüncü şahısların mallarının gasp edilmesidir. Üçüncü şahısların mallarına el koymayı ve orman arazisinden bir karışı bir metreyi bile almayı tartışmamız lazım çünkü bu çok büyük bir ranta dönüşüyor.”
ÇELİK: VATANDAŞ DA YER ALABİLİR
Gebze Belediye Başkanvekili Sedat Çelik: ‘Projede orman alanı yok. Fuar alanı komple bir projedir. Komple bir proje içinde küçük parseller oluşturma imkânı yok. Oluşturduğun zaman fuar alanı olmaktan çıkar, başka bir şeye dönüşür. Bu bütün bir projedir. Bütün olarak yapılması gereken bir projedir. Dolayısıyla onu parça parça parsellere bölmek bu projeyi var olmaktan başka bir şeye dönüştürmüş olur. Plan notlarıyla alakalı düzeltmeler var. Sadece fuar alanına takılmamak gerekir. Fuar alanıyla ilgili çözümleri var. Şu anda bilişim vadisinde de bir takım sıkıntılar yaşanıyor, orası da bütün bir proje. Aslında vatandaşın arsası bu proje hayata geçtiğinde değer kazanıyor. Bunun dışında anlaşma imkânı da var. Yani neticede bir konsorsiyum. Bu projede vatandaş da yer alabilir. Arsası büyüktür, projeye ortak olabilir illa satmak zorunda değil.” CHP’li meclis üyesi Halil İbrahim Başçiftçi: “Orman yok diyorsunuz orman var. 500 dönüm orman var orda. Daha önceden. 01 Haziran 2017 tarihli meclis kararında ne yapılacağı onaylanmış. Yani 1/1000 projesi çıkmış. Projesi var şu anda, neden tadilat yapılıyor? Çok güzel bir şey söylediniz. 20 tane hüküm maddesi var. Bir tanesini orada sıkıştırmışız. Böyle bir torba yasa olabilir mi Allah aşkına? Herkes bilmeyebilir ama mimar ve mühendis arkadaşlar bilir. Ben 45 yıldır mühendislik yapıyorum burada. O zaman bu maddeyi (Madde 15) tek başına getirin ya da erteleyin bu maddeyi bir konuşalım, görelim planı. Kamu yararı alınsın, kooperatif yapmasın. Mermerler neden yapıyor? Gebze’ye fuar lazımsa küçük sanayi yapıyoruz. Fuar alanı içinde kamu yararı kararı alınır çok güzel yapılabilir. Bugün karayolları yolları kamulaştırdı. Her yeri kamulaştırdı. Burada bir acelecilik var. Maddeyi okursanız fıttırırsınız. Böyle bir şey yok. Avan proje meclisten geçecek biz onay vereceğiz. Avan projede ne olduğu belli değil. Böyle bir şey var mı? Bundan Gebze halkının haberi var mı? Şu anda köylerde yapılan uygulamalardan köylülerin hiç birinin haberi yok. Fuar olayı gasptan başka bir şey değildir.”
İYİ Parti Meclis Üyesi Kayhan Özler: Burada bir de ticaret odasına kayıtlı oda sanayici üyelerimiz var. Bilmiyorum oradan bilginiz var mı? O bölgede çalışan binlerce insan var. Oradaki sanayi kuruluşları sonuçta imar barışından yararlanarak tapularını almışlar. Dediğiniz madde geçtiği takdirde oradaki firmaları nereye taşımayı düşünüyorsunuz. Orada çalışanlar, iş sahipleri var.’
Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Burkut: “Bölgedeki yapılaşmayı tam anımsayamadım. Plan şartlarına göre eğer ruhsatlılarsa ki olduklarını düşünmüyorum, ruhsat şartlarına göre plana tabi olmak zorundalar. Taşınacak yer konusunda önceki yeri nasıl seçtilerse alternatif olarak yardımcı oluruz ama ruhsatlılık durumu önemli.’
ÖZLER’DEN BURKUT’A: BAKTINIZ MI?
Kayhan Özler, Yusuf Burkut’a sizin göreviniz neydi diye sorduktan sonra şöyle devam etti: “Siz o uygulamaya imar planı yardımcısı olarak gidip bakmadınız mı? Orada kaç tane firma var kaç tane işletme var gidip yerinde incelediniz mi? Gebze halkına buradan sesleniyorum bunu onaylamadan önce gelin hep birlikte bölgeyi görelim elimizi vicdanımıza koyalım ona göre karar verelim. Oturduğumuz yerden karar vermeyelim. Bu konu ticaret odasına da geldi. Biraz arkadaşlara bilgi vereyim. Mustafa Mermer’in ticaret odasına gelme nedeni şuydu. Fuar alanı yapılan bölgelerde kanun gereği ticaret ve sanayi odalarının bu oluşumun içinde olması gerekmesidir. Ben o dönem yönetim kurulu üyesiydim hatta planlamanın başında şimdiki belediye başkanımız Zinnur Büyükgöz vardı. Zinnur Bey ile birlikte toplantıya katıldık.
GTO’DA ‘RANT PROJESİ’ DENİLMİŞTİ
Biz Gebze Ticaret Odası olarak bu projenin tüm bilgilerini alarak bölgeyi yerinde inceledik. Gebze Ticaret Odası’ndan bu projenin bir rant projesi olduğu kararı çıktı. Bölgede benzin, istasyonu, otel gibi ticari faaliyetlerin bulunduğunu tespit ettik ve bu projede kesinlikle olmayacağımızı söyledik. Daha sonra bu arkadaşlar Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Sanayi Odası’nı yanlarına aldıklarını söyleyerek sosyal medyadan paylaşımlar yaptılar. Bizler de bundan dolayı Kocaeli Ticaret Odası Başkanı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanıyla görüştük. Onlar da, ‘Biz bu projeye asla paydaş olmadık’ diyerek mahkemeye verdiler.
GEBZE İÇİN KARAR ALALIM
Bu projenin başındaki vatandaş soyadını değiştirdi. Ben buradan tüm Gebze halkına ve seçilmiş meclis üyelerine sesleniyorum. Arkadaşlar partiyi bırakalım Gebze için bir karar alalım. Bizi bu koltuklara Gebzeli vatandaşlar oturttu. Parti kimliklerimizi bırakalım çok büyük bir oyunun içerisindeyiz. Şimdi ben size soruyorum Gebze’nin mermerciler adı altında fuar alanına ihtiyacı var mı? Biz afyonda mı yaşıyoruz? Mermerciler sanayi sitesinin Gebze’ye ne gibi bir katkısı olacak? Bilen bir arkadaş çıksın anlatsın. Orada teşhir alanları var, mermeri teşhir ettiğimiz zaman ne olacak? Buradaki projeyi gerçekten masaya yatıralım. Projenin başındaki adamlardan biri Zinnur Başkan. Gelsin bunu bize anlatsın arkadaşlar. Eksik bir bilgi varsa bize de yanlış anladık diyelim. Bunu aceleye getirmeyelim, ne bu telaşımız. Gebze’nin bir tek sorunu bunu onaylamak mı kaldı. Arkadaş daha oradaki sanayicileri bile bilmiyor.’
BURKUT: KAFA KARIŞIKLIĞI VAR
Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Burkut: “Bizim yaptığımız düzenleme; hibe imar düzenlemesine 18 düzenlemesine ilişkin. Orman alanları hiçbir şekilde imar uygulamasına tabi tutulamaz zaten. İmar uygulaması yapılacak kısım fuar alanı diğer tüm alanlar ise kamusal olacaktır. Bunlar birbirinden ayrılmalı, kafa karışıklığı var. Burada ranta yönelik bir şey yok tamamen 18 uygulamasını kolaylaştırmak üzere yapılan bir düzenleme. Konunun mevzuat ve teknik açıdan ayıklanması gerekiyor.’
CHP’NİN ŞERH GEREKÇESİ
İmar Komisyonu’nun CHP’li Üyesi Gökhan Yamen tarafından alınan karara dair yapılan şerhte ise şu görüşlere yer verildi: “Plan notları ile düzenlenen öneri plan notu ile fuar alanı ile ilgili olarak yapılacak 3194 sayılı kanunun 18’nci madde uygulaması ile imar parsellerinin nasıl oluşacağına dair önemli bir bağlayıcılık, plan kararı ile oluşturulmaya çalışılmıştır. Önerilen plan notuna göre yapılacak parselasyon planında, mülkiyet kime ait olursa olsun, farklı mülkiyetler için müstakil parsel oluşturulmayacak şekilde tüm bir imar adasının tek bir parsel olma zorunluluğu önerilmiştir. Plan notu ile vatandaşların itiraz yapılamayacak şekilde tek bir parselde kalmaları zorunlu hale getirilmekte ve diğer parsel sahiplerinin arsa payları düşünüldüğündü büyük hissedarlara İzale-i Şuyu davası neticesinde mülkiyet edinebilmesinin önü açılmaktadır. Belediyenin burada yapması gereken, hissedarların anlaşmalarını beklemek ve hissedarlar tercih ederse, mülkiyetlerin daha uygun hale gelmesine beklemek ve neticeye göre uygulama yapmasıdır. Vatandaşların mülkiyet hakları plan notu aracılığı ile ipotek altına alınmaktadır. Bu plan notu, başından beri zayıf temeller üzerine oturtulan, yer seçimi, içeriği, büyüklüğü ve orman tahsisleri konusunda planlama ilkelerine aykırı olarak çözümlenememiş maliyet yapısının plan notları ve Belediye Meclis kararı ile çözülmesi üzerine düzenlenmektedir.
MUVAFFAKAT YOK
Kamu yatırımı veya projesi olmayan fuar alanı, bir kooperatif tarafından Pelitli ve Mollafenari Mahalleri’nde önerilen alanın yaklaşık yüzde 20’si satın alındıktan sonra meclise sunulan özel plan değişikliği dosyası ile planlara işlenmiştir. KBB Meclisi’nin 17 Mart 2016 tarih 156 sayılı kararı ile kabul edilen 1/50000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği; 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği tarafından hazırlanıp sunulmuş ancak bölgedeki arazi sahiplerinin tamamının fuar muvaffakatı plan teslim dosyasında bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu planda yapılan düzenlemelerde parsel sahiplerinin rızasının alınmadığı açıktır. Fuar alanında, meri plandaki koşullar (bu önerilen plan notu olmadan) çerçevesinde 18’nci madde uygulaması ile (şuyulandırma) yapıldığı taktirde, sınır içindeki her parsel sahibine müstakil parsel verilmesi zorunlu olacaktır. Fuar alanı özel bir girişim olduğu için, üçüncü şahısların arsalarını kamulaştırma yetkisi bulunmamakta ancak anlaşma yolu ile satın olma yapılabilmektedir. Fuar alanı içerisinde olup henüz bu kooperatif tarafından satın alınmamış veya alınamamış, fiyatta anlaşılamamış parseller veya arsalarını satmak istemeyenlerin parselleri veya kamuya ait parseller bu plan notu onaylandığı taktirde yapılacak imar uygulaması ile, kooperatife ait diğer parsellerle hisseli hale getirilecektir. Bu plan notu nedeniyle fuar alanında hiçbir parsel müstakil olamayacak, her bir kooperatif mülkiyeti ile hisseli hale gelecektir. Bu plan notu onaylandığı taktirde sadece planlama ilkeleri değil üçüncü şahısların mülkiyet hakkı da sorunlu hale gelecektir” dedi.
Haber Merkezi