KARADA TARIMI YUTMAKLA YETİNMEYEN SANAYİ DENİZDE BALIKÇILIĞI DA KESTİ
Körfez artık rast gelmiyor
** Bir balıkçılık iyi niyet terimi olan “rastgele”, İzmit Körfezi’nde hiç de rast gelmiyor. Gebze’de karada tarımsal alanın kurban edildiği sanayileşmede ürünün sevki için gereken limanlar ile güzergah ve manevra alanları balıkçıların av sahasını alabildiğine daralttı
** Körfez’in süs eşyası Osmangazi Köprüsü yasaklı. Köprüdeki fahiş fiyattan sebep, gidecek sanılırken daha yer isteyen iskeleler, cabası gırgırla avlananlarla birlikte tarımın ardından deniz de sanayinin tedarikçilerine kurban edilirken balıkçıların nasibine cezalar düştü!
Haber dizisi: Balıkçılık
Gebze’de çarpık kentleşmenin de tetikleyicisi olan çarpık sanayileşme Gebze’nin köylerinde tarım alanlarını bir bir ele geçirip tarımsal üretimden sanayi üretimine çevirdi ama karayla yetinemedi, uzantıları ile denize dadandı. Gebze Bölgesi’nde dünyanın hemen her ülkesi için üretilen ürünlerin deniz yoluyla sevki için gereken limanlar ile birlikte o limanlara yanaşan gemiler, balıkçılıkla geçinenlerin avlanma sahasını bir bir işgali altına aldı.
KÖPRÜ YASAĞI MİLLİ
GÜVENLİK GEREKÇELİ
Limanların genişlemeleri, gemilerin güzergâhları ve manevra yerleri yetmezmiş gibi Osmangazi Köprüsü’nün ayakları, Milli güvenlik gerekçesiyle yasaklandı. Anılan yerlerde deniz zemininin beton olmasından sebep balıklara yem olan su ürünlerinin bu bölgelerde biriktiği ve çok sayıda balığın besi alanı olduğu öğrenildi.
GİDER DENİLEN İSKELE YENİ
GENİŞLEME İÇİN BAŞVURDU
Osmangazi Köprüsü’nün kurulması ile birlikte Eskihisar – Topçular arası feribot seferlerinde iki firmadan en az birinin çekileceğine kesin olasılık veriliyordu. Aksi oldu. Köprüde Türkiye gerçeklerine aykırı fiyat politikası köprüyü adeta İzmit Körfezi’nin süsü haline getirdi. Eskihisar – Topçular arasındaki liman işletmelerinden biri denize 30 metre açılan limanını 90 metreye yükseltmek için başvurdu. Bu da daha çok feribot seferi ve daha çok yasaklı alan demek.
FERİBOT YOLU FERİBOTA
ÇIKIYOR KÖYE ÇIKMIYOR
Eskihisar sadece Eskihisar sakinlerinin değil Gebze Bölgesi balıkçılarının geçim kaynağı. Köye, feribot yolundan gelişin imkanı yok çünkü feribot sırasına giren TIR’ların oluşturduğu park trafiği köye girişi engelliyor.
VALİDEN RANDEVU İSTEDİLER
Öte yandan Ali Sarı başkanlığındaki Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi, Kocaeli Valisi’nden randevu istedi. Randevu talebine henüz yanıt alınmazken Vali Seddar Yavuz’un 25 Mart Perşembe günü Gebze’deki Kocaeli Valiliği makamında heyeti ağırlayıp sorun ve beklentilerini dinlemesi bekleniyor.
ARTIK BİR ANI: Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sarı ve
yönetim kurulu üyesi Gökben Köksal’ın Facebook sayfalarında yer alan bu fotoğraflar artık bir anı haline geldi.
**
MUHTAR ÖZCAN İLE KARAMÜRSELLİ KAYAN İÇİN DE RAST GELMEDİ
Ortalama bin 758
lira ceza ödüyorlar
İzmit Körfezi’nde balık avlanma sahası her geçen gün daralırken cezalar da çok ağır. Gazetemizin tespit ettiği belgelere göre –en az- beş balıkçı çeşitli tarihlerde, çeşitli kuralları ihlalden toplam 8 bin 790 lira ceza yedi. Ceza yiyenler arasında Eskihisar Köy Muhtarı Tayfun Özcan ile Karamürselli balıkçı Mehmet Kayan da var. 2 bin 406 TL ile bin 320 TL arası değişkenlik gösteren beş cezanın ortalaması ise bin 758 lira.
Veli Gökhan Çelikel’e 17 Şubat 2021 tarih ve 2021/30 karar no’lu İ.P.C tahsili açıklaması diğer idari para cezaları adıyla bin 320 TL,
Karamürsel İlçesi, Ereğli Mahallesi sakinlerinden Mehmet Kayan’a Dilovası İlçesi Poliport Limanı’nda yasak alanda su ürünleri avcılığı yaptığı gerekçesiyle bin 700 TL,
’41 Eskihisar’ balık avlama teknesi donatanı, Eskihisar Köyü Muhtarı Tayfun Özcan’a teknesi ile Poliport Limanı içerisinde su ürünleri avcılığı yaptığı gerekçesiyle bin 604 TL,
‘Işıl 01’ adlı teknenin donatanı Darıcalı balıkçı Hasan Öztekin’e gemi trafik hattında seyir emniyetini tehlikeye düşürdüğü gerekçesiyle bin 760 TL,
Murat Bulut’a benzer gerekçelerle 2 bin 406 TL tutarında cezai işlem uygulandı.
Karamürselli balıkçı Mehmet Kayan da Diliskelesi açıklarında avdan sebep bin 700 TL ceza yedi.
**
Cezadan önce uyarı olmalı
Köprü ayakları ava açılmalı
Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sarı ceza ve yasaklamalara balıkçılığı suiistimal edenlerin de etken olduğunu öne sürdü. Gazetemize değerlendirmede bulunan Ali Sarı şunları kaydetti:
İYİ BALIKÇILARI DA MAĞDUR EDİYORLAR
“Ana sorunumuz yasaklama ama can güvenliğinden dolayı alınan önlemler var. Bu işi suiistimal eden arkadaşlarımız olduğu için iyi balıkçılık yapan arkadaşlar da mağdur oluyor. Devlet de bunun cezasını kesecek çünkü işin içinde can durumu var.
DENİZCİLİĞİ BİLMİYORLAR
Büyük bir sanayi olduğu bölgesindeyiz. Onlara yük taşıyan gemilerin giriş çıkış bölgeleri ile feribot civarında da can güvenliğinden dolayı ceza yiyen arkadaşlar var. İşi ve denizciliği bilmeyen özel tekne sahiplerinden sebep arkadaşlarımız da mağdur.
CEZA ÖNCESİ UYARI OLMALI
İdarecilerde bu cezaları kesmeden önce arkadaşları biraz daha uyararak buradan uzaklaştırsalar çok iyi olacak. İnsanlarımız pandemi döneminde daha rahat, taze ve kaliteli yiyeceğe ulaşacak ve herkes hayatından memnun olacak. Hepsi bu.
25 METRE MESAFEDEN…
Osmangazi Köprüsü’nün iki ayağı da çok güzel av sahasıdır. Tersanelerin olduğu bölgeler. Buralara üyelerimizin, profesyonelce balıkçılık yapan arkadaşların, köprü ayağına 25 metre mesafeden, güvenlik açısından köprü ayağına bağlamadan avlanmasına izin verilmeli. Hem orayı biz de koruruz. Bize köprü ayakları için müsaade etmelerini bekliyoruz.
BİRBİRİMİZİ İDARE ETMELİYİZ
Bir de tersane bölgesindeki yerleri yasaklıyorlar. Yalova İl sınırlarına bağlı ama eskiden beri orayı da biz kullanıyorduk. Diliskelesi, Çolakoğlu Liman’ın olduğu mıntıkada da gemi trafiği var. Hepimiz birbirimizi idare ederek, balıkçılığımızı sürdürmek istiyoruz.
GEMİLER BÜYÜK VE HIZLI
Gemi trafiği ile balıkçı trafiğini koordine edecek bir çözüm çok zor. Gemiler eskisi gibi değil. Hızlı ve çok büyük gemiler olduğu için duramama durumu var. Can güvenliği de çok önemli. Olası bir ölümlü kazada bütün İzmit Körfezi’nin giriş çıkışları durdurularak sanayiye de büyük darbe vurulmuş olur.
GIRGIRLAR İÇERİ GİRMEMELİ
İzmit Körfezi balığın gelip, yumurtlayıp yatıp rahat ettiği, buralara gelip dolaşıp çıktığı bir yer. Burayı küçük balıkçılara bırakalım diyoruz. Körfeze giren balığı küçük, çıkan balığı büyük balıkçılar, gırgırlar tutsun diyoruz. Gırgırlar artık eskisi gibi değil. Haddinden büyük ağları var. Yelkenkaya Burnu’ndan bu tarafa, en az beş yıl süreyle avlanmamaları lazım.
Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sarı, “Cezalar kaçak balıkçılığın önüne geçmek için çok ağırlaştı. Tabi bu uygulamada yine yeşil ruhsatlı arkadaşlarımızı mağdur etti” dedi.
**
CHP Negmar’ın genişleme
talebini iki meclise taşıyacak
Eskihisar Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçılar, kooperatif lokalinde CHP heyetini ağırladı. Kooperatif Başkanı Ali Sarı ile birlikte yöneticiler ve üyeler aralarında Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediyeleri CHP Meclis Üyesi Halil İbrahim Başçiftçi’nin de olduğu heyete sorun ve beklentilerini aktardı.
DAVAYI KAYBETTİ AMA
Meclis Üyesi Başçiftçi aynı güzergâhta faaliyet gösteren İDO tarafından aleyhine açılan davayı kaybeden Neymar’ın günümüz itibariyle işgalci konumunda, hukuksuz şekilde deniz taşımacılığı yaptığını öne sürüp Neymar’ın bu talebine karşı gerek Gebze gerekse Büyükşehir meclisinde önerge vereceklerini söyledi.
GENİŞ HEYET
CHP heyetinde Başçiftçi ile birlikte CHP İl yöneticisi İsmail Sungur ve denetleme kurulu üyesi Rasim Ababay, kurultay delegeleri Gebze İlçe eski Başkanı Avukat Recep Dursun ve Olcay Öğüt de yer aldı.
BİR DOKUNDULAR BİN İŞİTTİLER
CHP heyeti balıkçıların sorun ve beklentilerini dikkatle dinlerken adeta bir dokundu bin ah işitti… Detaylar yarın
HOŞ GELDİNİZ AMA GEÇ GELDİNİZ: CHP heyeti toplantı sonrası balıkçılar ile günün anısına fotoğraf çektirdi.
Kooperatif yöneticisi Celal İpek ise yıllar sonra ilk defa bir CHP heyetini kooperatiflerinde gördüğünü belirtip teşekkürün yanı sıra sitemlerini de iletti.
**
Bir mektup üç satır yazı
Beş yer yasaklı ve cezalı
“Kocaeli Körfez balıkçıları olarak bizlerin ufak balıkçı
teknelerimizle İzmit Körfezi’nde balık tuttuğumuz alanlar tek tek yasaklandı.
‘Burası liman önü’ ceza…
‘Burası gemi yolu’ ceza…
‘Burası tersane önü’ ceza…
‘Burası köprü ayakları’ yasak ve ceza
‘Burası gemi demirleme sahası’ balık tutmak yasak…
Sahil güvenlik ve deniz polisi bu sebeplerden bize ağır cezalar yazmaktadır. Biz yeşil ruhsatlı balıkçılar olarak devlete vergimizi ödediğimiz halde avlanacak ve balık tutacak yerimiz kalmadı.
İstanbul ve Çanakkale Boğazları en yoğun gemi trafiğinin olduğu yerlerdir. Buralarda balık tutmak serbest.
Kocaeli Körfez balıkçıları olduğumuz için mi bu kadar ağır ceza yiyoruz.
Bakanımız, Valimiz ve İl Tarım Müdürümüzden ve Kocaeli Valiliği’nden bir an önce bu olaya çözüm bekliyoruz. Bu ağır cezaları ödeyemez duruma geldik.
Bu olayın bir an önce aydınlığa kavuşması dileğiyle Sayın Kocaeli Valimizden ve Kocaeli İl Tarım Müdürlüğü’nden bu konuyla ilgilenmesini arz ederiz.”
İmza: Eskihisarlı balıkçı..”