Bu araçlar zengine özel: Enflasyondan korunma yolları

2018'de tasarruf sahipleri dövizin, borsanın, altının yarattığı fırsatlarla paralarına para kattılar. Yıl boyunca en çok kazanan, dolar yatırımcısı oldu. Ocak ayında altın alan veya borsaya giren varlıklı kişi soğan, patlıcan fiyatlarından daha az etkilen

TÜİK, Ocak ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Dolar, Avro, Mevduat faizi, BİST100 Endeksi, tahvil ve bonolar gibi yoksulların faydalanamadığı araçlarla zengin parasına para kattı. Ancak finansal yatırım araçları ile para kazanabilmek kadar kaybedebilmek de mümkün. Bu sebeple bir uzmana danışmadan yapılan yatırım ana paradan kaybedilmesine sebep olabiliyor.

DOLARA YATIRAN VOLİYİ VURDU

Gelirinin tümünü tüketmek zorunda kalmayarak tasarruf yapabilen varlıklı kişiler içinde tasarrufunu dolara yatıran enflasyondan hiç etkilenmedi. Geçen yıl ocak ayında tasarrufu ile Amerikan Doları alan kişiler tasarruflarına yüzde 38,5 oranında değer kazandırdılar. Böylece yüzde 20,3’lük enflasyon karşısında dolar satın alanlar enflasyondan korundular ve üzerine yüzde 18,2 ‘lik reel getiri elde ettiler.

EN RİSKSİZ GETİRİ VADELİ MEVDUATTA

Ağustos ayında dolar kurunun sert yükselmesi sonucu eylül ayında Merkez Bankası faizleri 6 puandan fazla artırdı. Böylece doları olanlar dolarlarını satarak bankalarda yerli para cinsinden vadeli mevduat hesabı açtırdılar. Geçen yıl boyunca tasarruflarını vadeli mevduatta tutan varlıklı kişiler bu yıl içinde ortalama yüzde 17 getiri elde ettiler. Mevduat tutarı 1 milyon liranın üzerine çıkan milyonerler ise özel bankacılık hizmetlerinden de faydalandılar.

Tasarruflarını tahvil bono gibi devletin iç borçlanma senetlerini alarak kullananlar yıl boyunca reel olarak enflasyon kadar getiri elde etmeseler de son 3 aydır paralarına para kattılar. Tahvil ve bono satın alan varlıklı kişiler son 3 ayda yüzde 14,59 oranında getiri elde ettiler.

BORSA OCAK AYINDA YATIRIMCISINI MUTLU ETTİ 

Riski çok olmakla beraber, getirisi de aynı derecede yüksek olabilen yatırım aracı ise borsa. Borsada anaparanı bir kısmının kaybedilme riski olmakla beraber Ocak ayında en yüksek getiri Borsa İstanbul 100 endeksi oldu. Ocak ayında BİST100 hisselerinde satın alanlar sadece 1 ayda yüzde 4,46 oranında getiri elde etti. Ancak borsa yıl boyunca yatırımcısına kaybettirdi.

GELENEKSEL YATIRIM ARACI: ALTIN

Altın yatırımcısını bu yıl da gülümsetti. Parasını geçen yıl altına yatıranlar bir yıl içinde yıllık ortalama yüzde 34,8 oranında getiri elde etti. Altın ocak ayı içinde de yatırımcısının yüzünü güldürdü ve yatırımcısına bir ay içinde yüzde 4,18 oranında getiri elde ettirdi.

EMEĞİNİ SATANLAR KAYBETTİ

Gelirinin tümünü tüketmek zorunda kalan ve tasarrufu bulunmayanlar ise emeğini satmak zorunda kaldı. Elde ettikleri sabit ücretle hem enflasyon karşısında ezildiler, hem de günde en az 8 saat çalışmak zorunda kaldılar. Üstelik harcadıkları emek karınlarını dahi doyurmadı.

Kaynak Birgün

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri