BMİS’ten ortak mücadele çağrısı

BMİS Gebze Şubesi kadına yönelik şiddete karşı tüm işçi ve memur sendikalarını ortak mücadeleye davet etti.

Emine Bulut cinayetiyle yeniden gündeme gelen kadın cinayetlerine tepkiye işçi sendikaları da dahil oldu. BMİS Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Kadınlar öldürülmesin! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa uygulansın” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamada ortak mücadele çağrısında bulundu. Bulut, “Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” kızının “anne lütfen ölme” çığlığını yürekten hissediyoruz ve Birleşik Metal Sendikası olarak bulunduğumuz alandan tüm sendikaları bu davaya müdahil olmaya işçi ve memur konfederasyonlarını kadın cinayetlerine karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz” dedi. Aydın açıklamasında ayrıca şu görüşlere yer verdi: 
GEREKÇESİ OLAMAZ 
“Kadınlar çeşitli bahanelerle en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete maruz kalıyor. Kadına yönelik şiddetin hiçbir gerekçesi, bahanesi olmaz ve bu cinayetler asla kabul edilemez. Kadına yönelik şiddetin ardında siyasal, toplumsal, yasal nedenler ve alınmayan önlemler var. Bu kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti yaşamın her alanında ve düzeyde artırıyor. Bir kıyıma dönüştürüyor. 
POLİTİKTİR 
Kadını yok sayan, onun üzerinde hâkimiyet kurma ya da himaye altına alma şeklinde işleyen ve kadını toplumsal cinsiyet rollerine hapsetmek isteyen erkek egemen sistem, eşitsizliğin ve ayrımcılığın, kadın düşmanlığının ve şiddetin de kaynağıdır. Bu nedenle kadın cinayetleri politiktir, diyoruz. 
ORTAĞI OLDULAR!
Siyasal iklim, iktidarın kadına yönelik ayrımcı, cinsiyetçi uygulamaları ve söylemleri kadına yönelik şiddeti ve #kadın cinayetlerini arttırıyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliği yok sayan, İstanbul Sözleşmesini, 6284 sayılı Yasa’yı uygulamayan, kadını korumayan, katillere iyi hal, haksız tahrik indirimi uygulayan, kadının nafaka hakkına göz diken, boşanmayı zorlaştıran siyasi iktidar, yandaşları ve kanun uygulayacıları kadın cinayetlerinin ortağıdır.
KULAK VERMELİLER 
Birleşik Metal-İş Sendikası Yönetim Kurulu olarak, #yaşam hakkının en temel hak insan hakkı olduğunu birkez daha hatırlatarak; kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin ortadan kaldırılması için hükümetler başta olmak üzere tüm yasa yapıcı ve uygulayıcılarının, kadının insan haklarına saygılı kurumların, belediyelerin, siyasi parti ve sendikaların, kadınların taleplerine kulak vermeleri gerektiğini düşünüyoruz.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ 
Bir kadın daha hayattan kopartılmadan, hızla önlem alınmalı, kadınları aile içinde ve toplumda güçlendiren, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’ya yönelik saldırılardan vazgeçilmeli. Ve bu yasaların daha etkin bir biçimde uygulanması için gerekli yapılar, denetim mekanizmaları derhal oluşturulmalıdır. Kadın katillerine yönelik işletilen iyi hal ve benzeri indirim uygulamalarından vazgeçilmelidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği için yaşamın her alanında mücadele edilmelidir.” 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri