DİSK Birleşik Metal – İş Sendikası, MESS Grup ile 2021-2023 dönemi toplu iş sözleşmesi taleplerini açıkladı. İlk altı aylık dönem için maaşlara yüzde 30.89 oranında zam istendi. İki yıl süreli imzalanacak sözleşmede sosyal yardımlar içinde yüzde 45 oranında zam talebinde bulunuldu. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 01 Eylül 2021 – 30 Ağustos 2023 tarihleri arası, iki yıl süreli toplu sözleşme sürecinde sendika fark etmeksizin tüm işkolunu birlikte hareket etmeye ve mücadeleye davet etti.
KADIKÖY’DE AÇIKLANDI
130 bini aşkın metal işçisini ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde Türk Metal’in ardından Birleşik Metal-İş Sendikası da teklifini açıkladı. Kadıköy’de Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde gerçekleşen basın açıklamasına BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve genel merkez yöneticileri, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ile bölgemizden de BMİS Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çifçi, BMİS Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, Gebze Bölgesi Örgütlenme Uzmanı Nihat Akyol ile her iki şubeden yöneticiler ve işyeri temsilcileri katıldı.
BMİS Genel Sekreteri Özkan Atar toplu sözleşme sürecinde bugüne kadar ki sürece dair bilgilendirmenin ardından sözü BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu aldı. Serdaroğlu konuşmasında talepleri şöyle sıraladı:
İŞE İLK GİRİŞ ÜCRETİ
“Ücret teklifimiz 4 bölümden oluşmaktadır.
Birincisi, ilk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılmasını istiyoruz.
İkinci olarak, halen çalışanlar arasında sektörümüzde düşük ücretli işçilerin bulunduğunu gerçeğini göz önüne alarak, bu işçilerin ücretlerinde bir miktar iyileştirme yapılmasını önemli görüyoruz. Bu nedenle, saat ücreti 20 TL’nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL’yi geçmemek üzere 0,70 krş iyileştirme yapılmasını istiyoruz.
MAAŞLARA 1458 TL ARTIŞ
Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz.
Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89’dur.
Bu teklimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dâhil net 1.458 TL’ye denk gelmektedir.
ENFLASYON ORANI + 3-4 PUAN
Diğer altışar aylık zam dönemleri içinse, resmi enflasyonun gerçeği yansıtmaması nedeniyle, teklifimiz:
2. altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi,
3. altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi,
4. altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi şeklindedir.
Metal işçilerine ödenen sosyal haklar oldukça düşük tutarlardadır. Yapılan ödeme ile yapılma amacı arasında bir bağ kalmamıştır.“
SOSYAL HAKLARDA YÜZDE 45 ARTIŞ
BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu açıklamanın talepler bölümünde sosyal taleplerine dairse özetle, “Sosyal haklarda birinci yıl için ortalama yüzde 45 oranında artış teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz” dedi.
DİĞER TALEPLER
BMİS’in yeni dönem toplu sözleşmede değişiklik talep ettiği diğer maddelerden bazıları ise şöyle sıralandı:
• Toplu sözleşmeden sendika üyesi olabilen tüm işçiler ayrımsız yararlanmalıdır.
Bu nedenle TİS hakkını sınırlayan kapsam maddesi daraltılmıştır.
• İşyerlerinde özel istihdam büroları aracılığı ile ya da herhangi bir ad altında geçici süreli (belirli süreli) işçi çalıştırılmamalı, işçilerin iş olunca işe alınması, birkaç ay sonra da işten atılması sona erdirilmelidir. Bunu sağlayacak madde teklif ediyoruz.
• İşçiler genelde normal ücretleri ile geçinemedikleri için, kimi zaman da işverenlerin talep ve baskısıyla fazla çalışma yapmak zorunda kalmaktadırlar. Ancak, fazla mesai ücretleri düşüktür. Bu nedenle, hafta tatillerinde evde dinlenme yerine çalışmak zorunda kalan işçilerin fazla çalışma ücretleri yüzde 150, yine bayramlarda dinlenemeyen, aile ve akraba ziyareti yapmak yerine çalıştırılan işçilerin ise bayram ve genel tatillerde fazla mesai ücretinin de yüzde 200 (4 yevmiye) olmasını teklif ediyoruz.
• Kurban bayramında harcamaların daha fazla olması nedeniyle, Kurban Bayramı ödemesinin 1000 TL daha fazla olmasını talep ediyoruz.
• 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olmasını talep ediyoruz.
• 3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olmasını talep ediyoruz.
• Günlük 2 defa 15’er dakikalık dinlenme süresi verilmelidir. Böylece, dikkat dağınıklığı nedeniyle yapılan iş kazaları azalacak, öte yandan kısa süreli dinlenen işçilerin verimi de artacaktır.
• Gece çalışmanın zorluğu ve yıpratıcılığı göz önüne alınarak gece zammının yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltilmesini talep ediyoruz.
• Ağır çalışma koşullarında ömrünü tüketen işçilerin yıllık ücretli izin sürelerinin 2’şer gün artırılmasını talep ediyoruz.
• Vergi ödemelerinin büyük bölümü ücretliler tarafından yapılmaktadır. Bu da yetmezmiş gibi, bazı zam dönemlerinde alınan ücret zamları vergi dilimlerinin yükselmesi nedeniyle devlete vergi olarak kesilmekte, işçiler neredeyse hiç zam alamamaktadır. Bu nedenle, yüzde 15’i aşan gelir vergisi payının işveren tarafından ödenmesini teklif ediyoruz.
• İşçiler hastalandığında 5 gün ve daha az süreli rapor aldıklarında ilk 2 günün ücreti ödenmemektedir. İşçiler hastalanmaları nedeniyle gelir kaybına uğramamalı, rapor alındığında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödemediği ilk 2 günün ücreti işverence ödenmelidir. Ayrıca işyeri hekimlerinin verdiği istirahatler ücretli olmalıdır.
• İşçilerin sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işyerlerinde sendikanın yetkili uzmanları da periyodik kontroller gerçekleştirebilmelidir.
• İşçilere yılbaşı ve ramazan bayramından önce net 500 TL’lik erzak verilmesini teklif ediyoruz.
• Sendika üyesi işçilerin yararlandıkları tamamlayıcı sağlık sigortasından işçinin eşinin ve çocuğunun da yararlanmasını talep ediyoruz.
• İşçi ücretlerinin bankada işlem görmesi nedeniyle alınan promosyonların işçilere ödenmesini teklif ediyoruz.
• 15 saatlik ücret karşılığı Devam Primi verilmesini teklif ediyoruz. Bu teklifimiz bazı işyerlerinde uygulanmaktadır ve işyerlerinde yaşana kimi sorunların çözümünü kolaylaştırmaktadır.
• Öğrenim yardımının anasınıfında olanlara ve öğrenim gören üyelerimize de verilmesini talep ediyoruz.”