Bizde torpil yok. Liste gelire endeksli

ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ile derneğin burs kriterlerini konuştuk. “Bizde torpil yok” diyen Çınar başvuruları şubenin aldığını, genel merkez onayı sonrası gelir düzeyi en düşükten itibaren sıranın oluştuğunu söyledi

Röportaj: Filiz OCAK

 

 

Türkiye kardelenler adını onlarla duydu. Özellikle kız çocuklarının eğitimine sağladığı destekle bilinen ve kişi bazında en çok merhum Türkan Saylan ile anılan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği – ÇYDD’nin Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ile bursları, derneğin diğer çalışmaları değerlendirdik. “Bizde torpil yok” diyen Çınar başvuruları şubenin aldığını, genel merkez onayı sonrası gelir düzeyi en düşükten itibaren sıranın oluştuğunu söyledi

 

 

-         

-        Derneğinizin topluma destekleri eğitim ile sınırlı mı?

 

-         Her gün, en az beş kişi şubemizde oluyoruz. Çalışmalarımız çok özveri istiyor. Sabahın 10’undan itibaren arayıp derneğin kapısında bizi bekleyenler oluyor. Dört çocuklu, eğitim desteği bekleyen aileden ev sahibinin evden attığı veya kirasını aşırı yükselttiği kiracıya kadar elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Eşimde, bende emekliyiz. Maaşımızla ancak kendimiz geçinebiliyoruz. Keşke her ihtiyaç sahibine yanıt verebilmek. Dernek olarak sadece eğitimde değil ayakkabı, giyim ihtiyacına kadar farklı konularda da insanlara destek olmaya çalışıyoruz.

 

-         Eğitim haricindeki destek taleplerine yanıt verebiliyor musunuz?

 

-         Eğitim desteği talebinde ihtiyaca yanıt verebiliyoruz ama örneğin kira desteği talebinde maalesef yardımcı olamıyoruz. Bazen yakın çevremizden o kişiler için destek istediğimiz olabiliyor. Gönüllülerimizin ve üyelerimizin getirdiği kullanılmış giysi, ayakkabı gibi ürünleri de ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.  

 

-         Şubeyi farklı sosyal etkinlikler içinde de gözlemliyoruz. Nedir o çalışmalar, detaylandırır mısınız?

 

-         Öğrencilerimize burs desteğiyle sınırlı kalmıyor, eğitimleri içinde uğraşıyoruz. Genç Deniz Yıldızları, Bir Işıkta Sen Yak, Adım Adım Koşuyoruz gibi süregiden veya başlayacak olan projelerimiz var. Menti mentör projemizde üniversiteyi bitirdikten sonra işini giren girişimciyle aynı bölümün son sınıf öğrencisini buluşturup deneyim ve tecrübe itibariyle paylaşıma katkı sağlıyoruz.

 

-         Şubenizin bursu ile okuyup iş hayatına atıldıktan, kendi yuvasını kurduktan sonra diyaloğunu sürdürenler oluyordur?

 

-         İş hayatına atılanların yanı sıra evlendiklerinde nikah şahitliğini üstlendiğimiz, bölgemizde yaşamını sürdüren kişiler var. Zaman zaman adayıp bizim için neler yapabileceklerini soruyorlar. Onlarla görüşmeye devam ediyoruz.

 

-         Şubenizden burs alanların gerek eğitim hayatında, gerekse iş hayatında durumlarına ilişkin istatistiki veriler var mı?

 

-         O şekilde bir veri tabanımız yok ama bizden burs alan öğrencilerin yüzde 90’ından fazlası okulunu bitirip meslek sahibi oldu. Çünkü biz onları sadece burs ile desteklemedik. Okul sonrası yaşamlarında da kendilerini geliştirmeleri adına birçok konuda destek sağlamaya devam ettik. Seminerler veriyoruz, santranç eğitimi, drama, diksiyon eğitimi gibi konularda destekliyoruz. Sadece maddi değil yaşamsal her konuda destek oluyoruz. Tecrübeli kişiler ile yeni mezun kişileri buluşturup hayata ve işe dair destekleri sağlamayı çalışıyoruz. Bu yaz doktor kızımız erzurumda okuyor o buraya geliyor kardelenler ile buluşup burada ki öğrencilerimize destek oluyor. 

 

-        Burs verme kriterleriniz nelerdir, kimlere burs veriyorsunuz?

 

-        Evi olmayana, anne  ya da babası olmayana, ya da çok kardeş okuyana… Bir sıraya koyuyor ve en alt seviyeden başlıyoruz. Bizde torpil yok yok biz o çocuğu tanıyoruz gibi durumlar asla geçerli olmadı. İlk başkan olduğum gün de arkadaşlarıma söyledim. ‘Sakın bana bu şekilde gelmeyin. Önce başvurusunu yapacak, kayıt olacak? Ailesinin geliri, kaç kardeş okuyor, anne baba var mı yurtta mı büyüdü ne oldu’ hepsi bunlar baz alınır. En alt seviyeden başlanır buna göre burs kararı verilir.

 

-        Kayıt işlemi nasıl oluyor?

-        Kayıtlarımız online olarak yapılıyor. İnternet sitesi üzerinden formu dolduruyorlar. Genel merkez inceleyip bölgemizde ilgili olan başvuruları bize iletiyor ona göre seçiliyor.

 

-        Burs duyuruları nereden yapılıyor?

 

-        Genel merkezimiz sosyal medyadan bununla alakalı yayınları yapıyor. Kardelenlerimize duyuruyoruz. Onlar da çevrelerinde ihtiyacı olanlara duyuruyorlar bu şekilde duyurmaya gayret ediyoruz.

 

             Nurcan Çınar

 

ÇYDD Gebze Şube Başkanı Nurcan Çınar ve Başkan Yardımcısı Meltem Toker

Mavi kapak projesinin en önemli detayının çevre temizliği olduğunu kaydeden Başkan Çınar, “Dünya çevre gününde de üyelerimizle çevreyi korumak adına dışarıya çıktık. Çok olumlu tepki aldık” dedi.

 

**

Bir kilo mavi kapakla

eğitime 3 TL’lik katkı

 

 

 

-        Birde Mavi Kapak projeniz var, bundan bahsedebilir misiniz?

 

-        Biz bu projeye başlayalı yedi sene oldu. Her yerden bize kapak bağışı oluyor. Muhtarlarımızdan, kardelenlerden, öğrencilerimizden, çevremizdeki birçok kişiden kampanyamıza geliyor. İlk başta Omurilik Felçlileri Derneği’ne tekerlekli sandalye olarak bağış yaptık. Sonrasında okullara yardımda bulunduk. Şimdide burs olarak yardım ediyoruz. Bir kilo mavi kapak 3 TL ediyor. Hem doğayı koruyoruz hem de çok basit bir şekilde burs için kaynak elde ediliyor. Depo alanımız çok kısıtlı olduğu için 300 kilo civarı toplandığında yardımı oluyor.

 

 

-        Başka STK’lar ile ortak çalışmalarınız var mı ?

 

-        Atatürkçü Düşünce Derneği, TEMA Vakfı, Eğitim-sen, Eğitim-iş, BİLKAR gibi STK’lar ile birlikte birçok program ve faaliyette bir arada bulunuyoruz. Ayrıştırıcı değil birleştirici bir yapıdayız. 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

RÖPORTAJ Haberleri