Bu sütunlarda, meslekten ve meslek mensuplarından söz etmeme sık rastlamazsınız. Ama, bugün söz edeceğim. Çünkü, dün bizler için, Kocaeli ve Türk Basını için en önemli günlerden biriydi. 32 yıldır BASIN ONUR GÜNÜ olarak kutladığımız 16 Ocak, aslında Cumhuriyet fikrinin Kocaeli’nde yeşertildiği gündür.
Mustafa Kemal, ulusal kurtuluş savaşı sonrası kurulacak genç Türkiye Cumhuriyeti’ni gazetecilerle ilk kez bu kentte tartıştı. Eskişehir’den trenle İzmit’e gelirken annesinin vefatı haber verilmesine rağmen Gazetecilerle olan buluşmasını ertelemeyen Mustafa Kemal, dönemin İstanbul gazetelerinin genel yayın yönetmenleri ve iki de yerel muhabirle İzmit Kasrı’nda biraraya gelir. 9 saat süren basın toplantısında gazetecilerin her söylediğini not eden büyük önder, onlara yaptıkları işin hem kendileri hem de cumhuriyet açısından ne kadar önemli ve kutsal olduğunu hissettirir.
İşte, Kocaeli’ndeki gazeteciler açısından çok önemli olan bu günü, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE), 1988 yılından beri BASIN ONUR GÜNÜ olarak kutluyor. Benim de her kademesinde görev yaptığım KOGACE’nin bu ısrarlı ve kararlı tavrı sonunda, BASIN ONUR GÜNÜ Türkiye Cumhuriyeti kutlamaları listesine de girmiştir. O nedenle, KOGACE ile birlikte Kocaeli Valiliği de ev sahipliği yapmaktadır.
Dün, yine öyle bir gündü. Sabah saatlerinde tren garı önünde toplanan bizler, merdivenden Atatürk heykeline çıktık. Oraya çelenk bırakmanın ardından saygı duruşunda bulunduk. Daha sonra İzmit Kasrı’na geçtik ve vali beyin katılımıyla da resmi törenler başladı.
Soğuk havaya rağmen katılımın azımsanmayacak düzeyde olması bizleri elbette mutlu etti. Bu arada, gazetecilikte 57 yıllık emeği bulunan meslek büyüğümüz Yavuz Donat ile Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim de bizlerle birlikte oldu. Programı sunan eski dönem başkanlarından Halit Yılmaz’ın çağrısıyla önce cemiyet başkanımız Cemal Kaplan, KGK Başkanı Dim, gazeteci Yavuz Donat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve de Vali Hüseyin Aksoy birer konuşma yaptı. Daha sonra, 16 Ocak etkinliğinin kurumsallaşmasını sağlayan 1988 döneminin yönetim kurulu üyeleri Bedri Dölkeleş ve Yalçın Arslan’a birer plaket, cemiyetin açtığı dron kursunu bitiren üyelere de sertifikaları verildi.
Etkinlikler, elbette mesleğin ve meslekdaşların anımsanması açısından önemli. Ama daha da önemlisi, 16 Ocak’ın ülke genelinde Kocaeli’nin markası haline gelmesidir. Bu sürece katkı duyan herkes gururludur.
Gece de, basın balosu ile tamamlanan etkinlikler, kentin havasını bir parça da olsa değiştiriyor. Gazetecilere de nefes alacakları birkaç saat yaratıyor.
Bu etkinliklerde eksiğimiz yok muydu ?
Elbette vardı ve daha sonraki yıllarda da olacaktır. Ancak, gazetecilerin kentteki biricik ve tek meslek örgütü KOGACE’nin çabaları uzun yılların ardından gerçek meyvelerini veriyor ve biz bunlara tanık olduğumuz için kendimizi şanslı hissedip, gururlanıyoruz.
KOGACE’de, kalıcılı sağlayan süreçte başkan olarak görev yapan merhum Kazım Ertek, Metin Karan, Sadun Çetin, İsmet Çiğit, Mustafa Bağdiken, Cemalettin Öztürk, Volkan Yüksel, Halit Yılmaz, Mesut Çatak, Cemal Kaplan’a ve yönetim kurullarında görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
Bir teşekkür de kendime. Çok yaşa KOGACE, Bizler için 16 OCAK ONUR GÜNÜ gerçek bir onur meselesidir. Ve de gazetecilerin bağımsızlığının korunması gerektiğini anımsatan en önemli gündür.
Yeniden kutlu olsun…