Piyano, keman, gitar, bağlama, yan flüt, erbane, darbuka, çello, şan, solfej, ney, kabak kemane, ritim, resim, çocuklar için resim, heykel, tiyatro, drama, çocuk drama, küçüklere koro, satranç, klarnet ve fotoğrafçılık... Tam Yirmi dört atölye ve her ay gerçekleşecek olan etkinliklerle Bilim ve Sanat Kooperatifi yeni dönemini açıyor.
Ayrıca geziler, konserler, tiyatro gösterimleri, söyleşiler ve imza günleriyle dolu bir takvimde önümüzdeki günlerde kültür sanat dostlarını bekliyor.
Bilim Ve Sanat Kooperatifi (BİLKAR) Geçtiğimiz hafta 2018 – 2019 yılı eğitim ve öğretim yılını açtı. Gebze’nin İsmail Hakkı Tonguç’u, BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli açılışta yaptığı konuşmada, “BİLKAR; özgürlükçü, pedagojik anlamda katılımcı, demokratik bir tarzda toplumun tüm kesimlerini kapsayacak şekilde, klasik okul formatının dışında, bir halk okulu olma yolunda ne tekrar, ne kopya, kendini deneyerek bulma yolunda ilerliyor. Özgürlükçü kültür sanatı savunan BİLKAR, Köy Enstitüleri’ne ayağını basıyor.” açıklamasında bulunmuştu.
Ve geçtiğimiz hafta çok önemli bir etkinliğe de imza atıldı. Sabancı Üniversitesi’ndeki, “Mor Dosya” çalışması bünyesinde akademisyenler ve öğretmenlerin bir araya gelerek toplumsal cinsiyet eşitliği için oluşturduğu eğitim materyalleri, Gebze’de de masaya yatırıldı. BİLKAR’da gerçekleşen ‘’Toplumsal Cinsiyet Eğitimi’’ konulu programa konuşmacı olarak Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyeleri Ayşegül Taşıtman ve Betül Sarı ile felsefe öğretmeni Pervin Yanık katıldı.
Mor Sertifika Programı özel bir ilgiliyi hak ediyordu ve ettiği ilgiyi gördü. Çünkü kamuoyunda toplumsal cinsiyet farkındalığının artırılmasını, insan haklarının geliştirilmesini hedefleyen bu proje sayesinde 350’ye yakın öğretmen sertifika aldı; 3 binin üzerinde öğretmen ise atölye çalışmalarına katıldı. Fakat projenin en önemli özelliği verdiği eğitimin dilden dile yayılması ve bu sayede etki alanını genişletmesi. Bu eğitimden Gebzeli eğitim emekçileri veliler ve öğrencilerde faydalandı.
Önümüzde bir etkinlik daha var. 23 Eylül Pazar günü 1985 yılında hayata veda eden çok sesli müziğimizin öncülerinden usta sanatçı Ruhi Su, ölümünün 33. yıldönümünde Gebze de anılacak. Ruhi Su Halk müziğinin ve Devlet Operasının en önemli sanatçılarından Büyük bir Ozan… Sanat ve mücadele insanı olan Ruhi Su’nun herkes tarafından bilinmesi ve dinlenilmesi gerekiyor. Bu yüzden neredeyse her yıl BİLKAR’da Ruhi Su anmaları gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yılda Nabi Belekoğlu, Refik Köksal’la birlikte değerli bir etkinlik gerçekleştirmiş 1981 yılında Avustralya’da gerçekleşen ve Avustralya’nın resmi televizyon kanalı tarafından çekilen bir konserinin orijinal halinin göstermiştik.
Ruhi Su’dan sonra Eylül ayının son Pazar günü Doç. Dr. Candan Badem tarafından bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşide ‘’Osmanlıda Dış Borçlar ve Düyun-u Umumiye’’ konusu işlenecek ve Ekim ayı birbirinden önemli etkinliklerle devam edecek.
2018 – 2019 kültür sanat yılı için bende kentli sanatçılara ve kentin insanına sade bir çağrıda bulunmak istiyorum. Düşünsel, eylemsel ve yaşamsal baskının şiddetlendiği, çaresizlik duygusunun insan vicdanını, aklını ve ahlakını kuşattığı bu dönemde gelin toplumcu düşünelim, birlikte üretelim, sanat ve hayat yolunda birbirimize omuz vererek, dayanışma içinde yürüyelim.