Kaç kişi bilir, orada neler yapılır, ne sonuçlar alınır ve de alınan sonuçlar neye hizmet eder ?
İzmit’teki SEKA Park alanında uzunca bir süredir hizmet veren Bilim Merkezi’nden söz edeceğim bugün. Bilimsel çalışmaya, bu çalışmalar sonucu ortaya çıkacak sonuçların geliştireceği toplum düzenimize öylesi çok ihtiyacımız var ki, dolayısıyla bu merkezi mutlaka görmek gerektiğine olan inancımı sizinle paylaşmak istedim.
AKP’nin ‘Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm projesi’ diye sunduğu eski SEKA Kağıt Fabrikası alanına kurulan Bilim Merkezi, çoğumuzun farkında bile olmadığı gelişmelerin temelinin atıldığı yer olabilir.
SEKA’nın kapatılmasına ve tasfiye edilmesine olan karşı duruşum bilinir. Tasfiye sonuçlarının iyi olmayacağını o gün söyledik, bugün yaşadıklarımız da bunu doğruluyor. O nedenle, endüstriyel üretim alanlarımızın dönüşüm adı altında tüketimi körükleyecek politikalara peşkeş çekilmesini doğru bulmadığımı yineliyorum.
Bilimsel çalışmaların yaratılacağı mekanlara gelince, elbette düzenlenmelidir. (Yeri, SEKA’nın tasfiyesiyle kazanılan alan olmasaydı iyi olurdu elbet) Amacım, AKP’nin tüketimi körükleyen politikalarını teşhir edici bir tartışmayı yeniden açmak değil. Bunu, artık herkes biliyor. Amacım, tüketim politikalarını üretim politikalarına tercih eden piyasacı-işbirlikçi anlayışın, yaptıklarını gizleyebilmek adına peşkeş çekilen kamu kurum ve kuruluşları ile alanlarını sözde bilime olan saygıları kapsamında yeni düzenlemelere ayırmış olduklarını göstermek istemeleridir.
SEKA alanında yapılanları ve sözünü ettiğim bilim merkezini de bu kapsamda değerlendiriyorum.
Evet, bilim merkezi oluşturmak önemli, ama bunu üretimden kopmaya yol açacak biçimde değil, tam tersine bir stratejiyle gerçekleştirmek daha önemli.
Şimdi, gelelim Kocaeli Bilim Merkezi’ne…
Bu çatı altında bulunan Sanayi 4.0 Mucit Dünyası Atölyesinde, 3D yazılım, robotik kodlama ve elektronik devre eğitimleri veriliyor(muş).
Geçen yıl 218 bin 164 kişinin ziyaret ettiği ifade edilen atölyede, bin 16 kişiye eğitim verildiği ve sanayi atölyelerinde ise toplam 7 bin 564 kişinin eğitimlerden yararlandığı verilerine ulaştık.
Bu veriler elbette küçümsenemez…
Fakat, yerel hanedan üyelerinden Bilim Merkezi Eğitmeni Seracettin Karaosmanoğlu, söz konusu alanın önceden SEKA alanı olduğu anımsatmasını yapmakta sakınca görmeden, ‘’18 Nisan 2015 tarihinde Türkiye'nin en büyük endüstriyel projesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle açılışı gerçekleştirilen bu yerdeki amaç 7'den 70'e genç mucitleri keşfetmek, gelecek nesillerin katma değeri yüksek proje ve ürün geliştirmesini sağlamaktır’ diyerek, reel üretimin tasfiye edilmesini meşrulaştırma amaçlı bir gerekçeden söz etmiş.
Mühendislik bilimi ve sonucunda ortaya çıkabilecek yeni buluşların temelinde akademik çalışmaların yatar. Bundan uzak atölye tarzı düzenlemelerle sonuç alıcı ilerleme kaydetmek olası değildir.
Üniversitelerin, mühendislik fakültelerinin atölye çalışmalarını yerel siyaset odaklarının tercihine ve de teveccühüne bırakmanın bilimsel hiçbir yanı yoktur. Bu tarz, olsa olsa cehaletin çok yaygın olduğu toplumların bilime bir adım daha yaklaşmak istemesinin görece bir formülü olabilir.
Meseleye bu açıdan bakıldığında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde oluşturulan bu merkezin ve atölyelerinin geleceğin mühendislerini yetiştirme iddiası düşten öte bir tez değildir. Bu tür merkezlerde, akademik olup olmadığı tartışılan eğitmen kadrosu ile verilen eğitimlerin, bilimsel geleceğe katkı sunma olasılığı yoktur.
Söz konusu merkezde oluşturulan atölyelerin yararı konusunda kent halkını iknaya yönelik propaganda için genç beyinlerin ve de bu konuda azimli isimlerin de kullanılması ayrıca ahlaki de değildir.
Hangi alanda olursa olsun eğitimlerin yeri gerçek bilim yuvaları olan okullardır. Eğitim verenler de gerçek akademik kariyere sahip eğitmenlerdir. Belediyelerin siyasi tercihlerine yönelik kadrolaşma içinde devşirilen isimler değildir. Kaldı ki, bilimsel çalışmalar, belediyelerde nitelikleri tartışmaya açık görevli her düzeydeki yetkilinin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önemlidir.
Kocaeli Bilim Merkezi’nin daha bilimsel bir temele oturtulduğu, bünyesindeki Sanayi 4.0 Mucit Dünyası Atölyesi’nin de daha reel çalışmalara kapısını açık tutup yeni gelişmeleri halkla paylaştığı günlere olan özlemle…