Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısında CHP ve İYİ Partili KBB Meclis üyelerinin Dilovası’ndaki çevre kirliliğini gündeme getirmesi üzerine “yanıt hakkı” olduğu gerekçesiyle söz alıp sermayeden yana bir konuşma yapıp çevre sorunlarına dair, “Ufak tefek olumsuzluklar olabilir” diyen Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir tepki çekti.
DİLOVASI’NIN ÇIKARLARINI SAVUNMALIYDI
Saadet Partisi Dilovası İlçe Başkanı Erkan Bilikli, Şayir’in açıklamasını, “Skandal” diye tanımlayarak, “Mecliste muhalefet partilerinden meclis üyelerinin çevre sorununu gündeme getirmesine karşılık Dilovası’nın çıkarlarını savunması gereken Belediye Başkanı Hamza Şayir, sanayinin bölgeye yaşattığı hava kirliliği için ufak tefek olumsuzluklar olduğunu ifade etmiştir” dedi. Bilikli şunları kaydetti:
PERVASIZCA
Bir belediye başkanının kentinin sorunlarını bu boyutta pervasızca görmesi, Dilovası halkına karşı işlenmiş büyük bir ihanettir. Bütün ülkenin Dilovası’ndaki endüstriyel kaynaklı hava kirliliğini bilmesine karşılık, 2006 yılında Dilovası’ndaki endüstriyel kaynaklı çevre kirliliği ile ilgili meclis araştırma komisyonu kurulmasına rağmen
TAM BİR SORUMSUZLUK ÖRNEĞİ
2011 yılında Kocaeli Valiliği’nin konu ile ilgili çalıştay düzenlemesi olmasına karşılık, başta TÜBİTAK olmak üzere Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve daha birçok üniversite ve meslek odalarının hazırlamış olduğu teknik rapor ve analizlerin mevcut çevre kirliliğinin toplum sağlığı üzerinde başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yol açtığı herkes tarafından bilinmesine rağmen, Hamza Şayir'in sorunu ufak tefek olumsuzluklar olarak ifade etmesi tam bir sorumsuzluk örneğidir.
SANAYİCİDEN İHALE ALAN
MÜTEAHHİT ROLÜNDE
Hamza Şayir'in ufak tefek olumsuzluklar olarak ifade ettiği konu Dilovası’nda yaşayan 50 bin insanın sağlığı ve yaşama hakkıdır. Hamza Şayir’e Dilovası halkının oyları ile Belediye Başkanı olduğunu burada bir kez daha hatırlatmakta yarar olduğuna inanıyorum.
BİR BELEDİYE BAŞKANI GİBİ DEĞİL DE…
Ancak Dilovası halkının haklarını savunması gereken bir belediye başkanı gibi değil de geçmişte olduğu gibi günümüzde de sanayiciden ihale alan müteahhit rolünde olduğunu apaçık ortaya koymuş ve Büyükşehir meclis toplantısında sanayicinin ve Kocaeli il çevre müdürünün avukatlığını üstlenmiştir.
YOK SAYARAK YOK OLMAZ
Dilovası'nın çevre kirliliği ile gündeme gelmesi bizi de derinden üzmektedir. Fakat bir sorunu yok sayarak o sorun yok olmaz ve çözüme kavuşmuş olmaz . Sorunları çözmenin en temel yolu sorunların kaynaklarını tespit etmek ve etraflıca bilimsel çözümler üretmektir.
BÜTÜN KOCAELİ’NİN SORUNU
Çevre ve hava kirliliği sadece Dilovası’nın değil bütün Kocaeli’nin sorunudur. Zira yapılan ölçümlerde hava kirliliği parametrelerinin diğer ilçelerin de Dilovası ile benzer değerler olduğunu bize göstermiştir. Dolayısı ile bütün Kocaeli genelinde kirletici oranları yüksek tesislerin en ivedi şekilde rehabilite edilmesi gerekmektedir.” (Haber Merkezi)