CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Türkiye’deki OSB’leri gündeme getirerek Meclise bu konuda Araştırma Önergesi verdi. OSB’lerin Türkiye de ülke ekonomisi ve istihdama büyük katkı sağladığını belirten Akar, OSB’lerin bölgelerarası farklarına dikkat çekti.
300 OSB’NİN 84’Ü MARMARA DA
Türkiye de ilk OSB 1962 yılında Bursa da başlarken geçen 55 yıl sonrasında toplam 300 OSB’ye ulaşıldı. OSB’lerin bölgesel dağılımına bakıldığın da Marmara Bölgesi 84 OSB ve yüzde 28’lik oranla ilk sırada gelirken bunu 50 OSB ve yüzde 16’lık dilimle İç Anadolu Bölgesi izledi. Son sıralarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer alırken bu bölgelerde bulunan OSB sayısı da 45 de kaldı.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 2016 yılı itibariyle OSB’lerde yaklaşık 1 milyon 600 bin kişinin istihdam edildiğinin altını çizerek yüzde 20’lik boş parsellerin de tahsis ve üretime başlaması ile yaklaşık 200 bin kişinin daha istihdam edilebileceğini söyledi.
52 BİN FABRİKANIN YARISI 5 KENT’DE BULUNUYOR
Akar önergesinde, rakamlara ve oranlara bakıldığında bölgeler arasındaki uçurumun dikkat çektiğini belirterek, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Düzce’de toplam büyüklükleri 86 milyon 200 bin metrekareyi bulan 38 organize sanayi bölgesinin bulunduğunu ve bu 38 organize sanayi bölgesin de 27 bin 167 fabrika üretim yaptığına dikkat çekti.
Türkiye’deki 300 organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 52 bine yakın fabrikanın yüzde 52.6’sının, bu 5 kentte bulunduğuna dikkat çeken Akar, kaynakların verimli ve rasyonel kullanılması amacı ile yeni organize sanayi bölgelerinin kuruluşunun, gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Organize Sanayi Bölgelerinin, projelendirme ve yapımdaki mal alımları, inşaat imalatı, hizmet satın alma gibi konularda desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Akar, OSB’lerin sorunlarının giderilmesi mevcut durumdan daha iyi durumlara gelmesi amacı bir Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını istedi.