Ben Yusuf: Fındık geçime yetmedi. Gebze’ye geldim!

Beşinci evladı Cemil Kalyoncu’yu pisi pisine bir trafik kazasında kaybeden Yusuf Kalyoncu, Düzce’den Gebze’ye fındık geçindiremez hale gelince göç etmiş. Sözleşmesiz kiracı olduğu evde kiraya dördüncü ayda, yüzde 300’e yakın zammı çocukları için sindirmiş…

Haber dizisi – 6

Türkiye’de hayat Anadolu Ajansı’na güzel…

22 Ağustos 2023 tarihli, “Hava şartları rekolteyi düşürdü. Düzce’de fındık hasadı sürüyor” başlıklı haberine göre durum…

https://cuq.in/RMTn

… “işte eyle.”

Düzce Pusula Gazetesi’nde yazan gerçeklere göre ise durum…

https://cuq.in/fLaG

… aslında böyle.

Son duruma göre ise rekolte düşüklüğünden ötürü serbest piyasada 105 TL’yi bulmuş ama o da mevsimsel etkilerden sebep…

Mustafapaşa Mahallesi’ndeki malum kazada beşinci ve son evladını kaybeden Yusuf Kalyoncu’nun Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi’ne bağlı Köseler Köyü’nden Gebze’nin Mustafapaşa Mahallesi’ne göç etme sebebi de özetle; fındığın artık geçindirememesi. Gebze’deki durumları şöyle:

Aile reisi Yusuf Kalyoncu; Gebze OSB’de kurulu; DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu ZF Sachs Süspansiyon Sistemleri AŞ’de, sendikanın olmadığı taşeron firmaya bağlı olarak, asgari ücretle çalışıyor.

Eşi Emine Kalyoncu ev kadını. By pass ameliyatı ve yakın zamanda felç geçirdi. Bir ayağı sakat, engelli.

Büyük kızı Dilek Ören evli, iki çocuk annesi, köylerinde yaşıyor.

Küçük kızı Derya Kalyoncu, ortaokulu bitirdi. Dersleri iyi olmadığı için liseye verilmedi, açık lisede okuyor. Ev kızı.

“…Hem de buraların ortamları iyi değil. Göndermedik. Yüzde 30’a yakın, öğrenme güçlüğü var. İki üç sene, özel eğitimli okullara gitti. Ortaokulu bitirdikten sonra, yapamaz, devamını getiremez diye göndermedik. Kızım da okumak istemiyor. Ortaokulda da başarısızdı. Ablası açık liseye yazdırdı, şu anda açıktan devam ediyor”

Bir oğlu Yusuf Kalyoncu; Dilovası’nda Makina İhtisas OSB’deki EAE Elektrik A.Ş’de, 16 bin TL maaşla çalışıyor.

Diğer oğlu Ömer Kalyoncu; Çayırova’da, TOSB’da kurulu otomobil parçaları üreticisi Toyotetsu’da sözleşmeli işçi: Maaşı 13 bin TL.

Rahmetli oğlu Cemil Kalyoncu; GATEM motor bölümü birinci sınıf öğrencisi. Vefatının ardından doğduğu yerde, köyünde toprağa verildi.

SÖZLEŞMEMİZ KİRACIYA EV SAHİBİ

DÖRDÜNCÜ AYDA YÜZDE 300 ZAM YAPTI

Aile kirada, Türkiye’nin yakıcı bir memleket sorunu haline gelen sorunla boğuşarak, daha doğrusu boğularak yaşam mücadelesini sürdürüyor: “Burayı 2 bin 500 TL’ye kiraladık. Kira bedeli dört ay sonra (yasalar yüzde 25 öngörmesine karşın yüzde 300’e yakın artış oranıyla) 7 bin TL’ye yükseldi. Ev sahibi ile herhangi bir sözleşmemiz olmadığı için, bir şey yapamadık. Kiramız, 7 bin liraya yükseldikten sonra da sözleşme yapmadık.”

GEÇİNEMEYİNCE GÖÇ

ETMEK ZORUNDA KALDIK

Ailenin; Düzce’nin Yığılca ilçesi’ne bağlı Yığılca Köyü’nden Gebze’ye göçüş amacı, Gebze’ye memleketin dört bir yanından göçenlerin tamamıyla aynı, gerekçe coğrafyaya göre farklılık gösteriyor…

“Köyümüzde geçinememekten ötürü Gebze’ye göç etmek zorunda kaldık. Gebze’de iş imkânları çok olduğu için, altı sene önce Gebze’ye geldik.

Gebze’ye bizden önce oğullarım Yusuf ve Ömer geldi. Çocuklar oralarda (Gebze’de) sağa sola, şuna buna bulaşmasınlar, dedik. ‘Gidelim, çocuklara bir sahip olalım’ dedik.

FINDIK BİR SENE VAR BİR SENE YOK

Tarım; bizde fındıkçılık vardı. Fındık da bir sene oluyor, bir sene olmuyordu. Çocuklar da yetişince masraflar artık kaldırılamaz duruma gelince mecburiyetten, şahsen Gebze’ye gelip çalışmaya karar verdim. Aynı zamanda bizden önce gelen iki oğluma göz kulak olurum dedim Sağa sola gidip çılgınlık yapmazlar diye düşündüm. O niyetle geldik buraya.

FINDIK DALINA KONMADAN

ÜRETİCİYE BORÇLANIYORUZ

Biz zaten fındık dalında olmadan, tüccara borçlanıyor, daha fındığı teslim etmeden parasını alıp yiyorduk. Fındık fiyatı, para da etmedi. Ayrıca; mazot ve gübre fiyatları olağanüstü arttı. Tüccardan 5 liraya aldığımız bir gübreyi, fındık sezonundan sonra 7-8 liradan ödemişliğimiz var. Tüccar senden parayı, üstüne koyarak alır.

Yıllar önce köyümüzdeki köylü, fındıktan geçimini sağlayabiliyordu.

Rahmetli Erbakan zamanında fındığa güzel fiyat vermişti. O yıllarda, o zamanlarda köy göç vermedi.

Şu anda köyümün nüfusunun iki mislisi, Gebze’de var. Düzce merkez ile birlikte İzmit, Ankara, Bolu’ya göç eden köylülerimiz hariç. Köyde, emeklilerden başka kimse kalmadı.”

**

Hemşerim Uğurlu aradı

Belediye sağolsun…

“Düzceliler Derneği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda MHP Gebze İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yılmaz Uğurlu aradı. “Yapabileceğimiz bir şey var mı, bir ihtiyaç var mı?” diye aradılar.

Kaymakamlıktan arayan soran olmadı ama belediyeden arayan olup olmadığına emin değilim. Sağolsun belediyemiz cenaze aracı verdi. Otobüsle köye götürdük cenazeyi, orada yıkattık.”

Pazartesi: Cemil patpat kullanmayı

çok istiyordu. Hevesi kursağında kaldı

Haber merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri