Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz’ün önceki cumartesi günü düzenlediği çok konulu basın toplantısının en önemli gündem maddesini askeri kışladaki plan oluşturdu.
İKTİDAR İÇİN BU HİÇ
HESAPTA YOKTU!
Projenin detayları yerel iktidarı şaşırtacak yer yer kızdıracak şekilde KBB İmar Komisyonu CHP Üyesi Orhan Tanış tarafından Facebook paylaşımı ile kamuoyuna duyurulmuş, Gebze gündemine ilk haber sitemiz marifetiyle gazetemiz taşımış, ardından bölgemiz yerel basında refiklerimizin de konu etmesiyle yayılmıştı. Başkan Büyükgöz bu haftanın gündeminde de yerini koruyacağı aşikar vakaya dair söylenip edilenler üzerinden özetle şunları kaydetti:
ERDOĞAN, MİLLET BAHÇESİ’Nİ
400 DÖNÜM İÇİN SÖYLEMİŞ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’de İzmit’teki mitinginde kışlanın tamamının askeri kışla olacağını söylediği eleştirisine karşın Büyükgöz, “ Sayın Cumhurbaşkanımızın müjdesini duyurduğu gibi Gebze Millet Bahçesi 400 dönümlük arazi içerisinde yer alacak” diyerek Erdoğan’ın daha kısıtlı bir alanı millet bahçesi olarak işaret ettiği savunmasını getirdi.
GALERİCİLER SİTESİ BAHÇENİN DIŞINDA
Kimi gazeteler ve yayın organlarında, Millet Bahçesi içine galericiler sitesi kurulduğu yazılmıştı. Büyükgöz, “Galericiler Sitesi ise; TOKİ’nin ticari ve lojistik alan olarak belirlediği kalan alan içerisinde, Millet Bahçesi alanı dışında yer alacak” dedi.
SİTE İÇİNDE YAN KURULUŞLAR
Galericiler sitesinin tek başına yetersiz kalacağına, yan hizmet kuruluşlarına ihtiyaç duyulacağı ifade edilmişti. Büyükgöz o eleştiriyi, “Site içerisinde sektöre hizmet veren; araç kiralama şirketleri, sigorta şirketleri, noter ve bankalar gibi yan kuruluşlar da yer alacak” diye yanıtladı.
KONUMU İTİBARİYLE
TRAFİĞİ RAHATLACAK
Galericiler sitesinin trafiği olumsuz etkileyeceği dillendirilmişti. Büyükgöz tam eksine; oto galericilerin Gebze şehir içi yoğun trafiğinin olumsuz konu başlıklarından biri olduğuna işaret ederek, “Şehir içi trafik sıkışıklığı nedenleri arasında yer alan kent içerisindeki oto galericileri bir site içerisinde toplanacak. Galericiler sitesi konuşlanacağı konum itibariyle kent trafiğine herhangi bir yük getirmeyecek ve estetik bir kirliliğe de sebebiyet vermeyecek” diye konuştu.
MİLLET BAHÇESİ = ÜST YAPISI
İHTİYAÇ HALİNDE TOPLANMA ALANI
“Afet toplanma alanı nerede?” diye sorulmuştu. Özetle; “Afet toplanma alanı, afet sonrası ihtiyaç duyulacak altyapı donatılarını bünyesinde barındıracak şekliyle Millet Bahçesi içerisinde yer alacak. Bu gibi olası durumlarda halk toplandıktan sonra depolardan çadır ve konteynerler ile sahra mutfağı alana yollanacak. Tuvalet dahil altyapısı hazır ama üstyapısı ihtiyaç durumunda konuşlanacak” diye yanıtladı.
GENİŞ ARAZİDE ÇOK KATLI
YAPILAŞMAYA DEĞİNMEDİ
220 dönümlük ayrı bir bölümde ise önceden duyurulduğu şekliyle; kaymakamlık, eğitim, belediye hizmet, cami ve diğer sosyal donatı alanlarının yer alacağını kaydetti ancak arazi genişliğine rağmen önemli bir eleştiri konusu olan, beş katlı okul binaları ve kamu binaları detayına değinmedi.
PROJE ANKARA’DA HAZIRLANDI: NE GAM!
Projenin taslak aşamasında katılımcılık eksiğine dair eleştiriyi pas geçip projenin Gebze veya Kocaeli yerelinde ve yerinden hazırlanan bir proje değil arazinin TOKİ’ye ait olduğu gerekçesiyle TOKİ/Bakanlık tarafından hazırlandığını doğruladı. Yanıtlarından esasla Gebze Belediye Başkanı sıfatıyla bundan hiçbir rahatsızlık duymadığı gözlendi. Ancak ticari alanda lojistik merkezinin yerine galericiler sitesi için çaba sarf ettiğini ve değişime uğrattığını söyledi.
GALERİCİLER SİTESİNE DAİR
“YAYGARA” YAPMIŞLAR
Zinnur Büyükgöz konuşması süresince siyasi partiler ve STÖ’ler dahil proje muhaliflerine yanıt hakkı doğuracak derecede eleştiriler kelimelerden kaçındı ama bir yerde, “Şurada gördüğünüz alanda, toplumda şu anda yaygarası yapılan galericiler sitesi yoktu” diyerek Çayırova’daki mevkiidaşı Bünyamin Çifçi’nin ardından muhalif söylemlere “yaygara” tanımı getiren ikinci belediye başkanı olarak kayda geçti. Detaylar şöyle:
TOKİ MSB’YE LOJMAN
YAPARAK YERİ EDİNDİ
“Seçim öncesinde TOKİ’nin kontrol ve mülkiyetinde bir alan olarak süreç başlamış. Karşılığında çok çok üzerinde rayiç bedellerle buraya sahip olmuş, Milli Savunma Bakanlığı’na lojmanlar yapmış. Yeşili bol, konut projesi çalışmalarda bulunmuş.
TOKİ ORAYI LOJİSTİK
OLARAK PLANLADI
Sağ üst köşedeki üçgen olarak görülen yer lojistik depolama alanı olarak TOKİ tarafından planlanmıştı. Şurada gördüğünüz alanda, toplumda şu anda yaygarası yapılan galericiler sitesi yoktu. İmar planı, ticaret alanı ve TOKİ mülkiyetinde bir alan. TOKİ, “Yeri vermiyorum” deyip sadece lojistiğe tahsis etse bir kişiye yarardı. Şimdi çok kişiye yarayacak.
Diğer parçalarla beraber 430 dönüm yeşil alan burada korunuyor. Söyleme, rekreasyona aykırı işlem yok.
BÜYÜKŞEHİR TOKİ’YE 1.6 MİLYON
METREKARE YER VEREREK ALDI
Demokrasi ve hukuk sistemi varsa, eğer hukukun kuralları işliyorsa kamu kamuya dahi bedava yer vermez. KBB toplu konut gerçekleştirmek üzere İzmit’te; Kandıra Yolu’nun sol tarafındaki Sekbanlı ve Sepetçi Bölgesi’nde 1 milyon 600 bin metrekare tapulu yerini TOKİ’yi devrederek burayı aldı. Hatta birkaç parça başka yerlerden de yer verdi.
OTO GALERİCİLER EYLÜL’DEN
BU YANA KAÇAK ÇALIŞIYOR
Gebze’de vatandaş bir numaralı sorun olarak trafiği gösteriyor. Kanun gereği galericiler sitesi sorumluluğu Büyükşehir’de. Eylül ayından bu yana kaçak halde, Sayın Vali’nin inisiyatifiyle çalışıyorlar. İsterse her birini ağır cezayla kapatır. Öyleyse sorun çözülecek, nerede çözülecek?
KENT İÇİ TRAFİĞİYLE İLGİSİ YOK
Galericiler sitesinin sağında ve solunda, her iki yöne 100’er metre mesafede E-5 yonca kavşağı ve TEM kavşakları var. Dolayısıyla trafik TEM’e ve E-5’e deşarj oluyor. Deşarj yönüyle kent içi trafiğiyle uzaktan yakından alakası yok.
SİTEYE GELEN BAHÇEYİ
BAHÇEYE GELEN SİTEYİ GEZER
Galericiler sitesinde sigorta acenteleri, noteri, bankası, lokantası da yer alacak. İnsan sirkülasyonu, kira bedellerini de belirliyor. Siteyle millet bahçesini birleştirirsek millet bahçesi sahipsiz kalmaz. İnsanlar galericiler sitesine geldiğinde gezerler. Millet bahçesine gelen de galericiler sitesine gider.
BALÇIK’A İNEKLER VE TAVŞANLAR GİDER
Balçık önerildi. Balçık’ta 50 dönümlük, Balçık’ın arka mahallesindeki bir yere bu amaçla kim gider? İnekler dolaşır, tavşanlar gider. Yerinde ölçekli yatırımda bulunmak gerekir.
TOKİ’NİN PROJESİ AMA
YERİ ÖLÇEĞİ DOĞRU PROJE
Galericiler sitesinin yeri, mesafesi, ölçeği de uygun. O zaman bir şeye karşı çıkarken, bir şeyin ‘Neden niçin’ sorularını cevaplarken alternatif veya çözüm önerisi de getirilmeli. Neresini öneriyorsunuz, hangi şartlarda ve kriterlerde öneriyorsunuz. Bu proje, TOKİ’nin projesi olarak gerçekleşecek ama hedeflenen projenin yeri ve ölçeği de doğru mu, doğru.
Bu da, buraya dair vaziyet planı çalışması. Şimdi bu haberi yayan arkadaş (KBB İmar Komisyonu Üyesi Orhan Tanış’ı kast ediyor), bir önceki imar planının varlığını biliyor. Buranın ticaret alanı olduğunu biliyor.
‘Gebze’nin toplanma merkezi yok, burada var mı?’ diye soruluyor. Yuvarlak ile çizilen 14 bölgesi ve meydan diye tanımlanan bölge, deprem zamanı toplanma bölgesi olarak tabelaları asarsınız ve toplanırsınız.
‘Toplanma alanı ne şekil olsun?’ diyorlar. Ne demek bu: Çadırları kur, çeşmeleri yap, orada bir hayalet şehir dursun.
Toplanma merkezlerinde siz arazi uygunluğunu belirlersiniz. En son İzmir depreminde ne oldu? Bazı parklara AFAD gidip hemen çadırlarını kurdu. O parktaki sosyal tesislerden; banyosundan, tuvaletinden, mutfağından faydalandı.
BUNLARI SÖYLE: “BAŞIM ÜSTÜNE!”
Toplanma merkezinin ana teması nedir? İnsanlar oraya gittiğinde teknik ihtiyaçlarını yani tuvalet, su, ya da yemek ihtiyacını karşılayacak durumda olması lazım. Onun dışında şehri savunma adına ne yapmanız lazım. Depolarınızda çadırlarınız veya konteynerleriniz olmalı. Bunu dersen başımın üzerinde yerin var. Deprem zamanı Gebze’nin deprem ihtiyacı halinde 5 bin çadırı kuralım ve 100 konteyneri hazırda bulunduralım. Ve deprem anında süratle oraya konuşlandıralım. Nihayetinde insanları aç ve açıkta bırakmayalım. Tuvaletini banyosunu temin edelim, eyvallah.
SPOR İDMAN SAHALARI DA VAR
Projede görüldüğü gibi; cami işin merkezinde. Etrafında keza kamu ve ticari birimler var. Ve gene spor idman sahaları var. Basketbol, voleybol, futbol antrenman sahaları burada ikame edilecek ve gençlerimizin hizmetine sunulacak. Öyleyse deprem zamanı burada toplanmak, mümkün. Altyapısını kurarsın, hazırlarsın, işlersin. Yani deprem anına kadar topluma hizmet eder. Ama deprem anında da depremin mağdurlarına hizmet eder. Yani boş yere kapısı yosunlanmış, çimlenmiş bir tesis yapmak akla mantığa düşünme sistematiğine uymuyor. Böyle bir kent yaklaşımı olmaz. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz.
Bütün ihtiyaç olan altyapı arz olacak ve insanlar burayı o dönem kullanmış olacak.
‘Bana göre yanlış’ diyebilir insan ama bunu demenin sonu yok. Herkes diyebilir ama arkasından, ‘Doğrusu şu’ demeyi gerektirir.
200’E YAKIN GALERİCİ
OLDUĞU SÖYLENİYOR
Gebze’de 140 civarında aktif galericilik yapan esnaf var. 200’e yakın olduğu söyleniyor, 140 diyelim. Bunun sorununu çözelim diyorsanız 150-160 hatta 200 dönüm arazi demek. Katlı sistemde, 57 dönümlük alanda çözülmesi gerekiyor.
TEM’İN GÜNEYİNDE 20
DÖNÜMDEN BÜYÜK YER YOK
Gebze’nin TEM Otoyolu’nun güney bölgesinde kamuya ait veya boş, 10-20 dönümden büyük alan yok. Gebze Şehirlerarası Otobüs Terminali, 7 bin 800 metrekare. Gümrüğün orada var 5 bin 300 metrekare. Hünkar Çayırı’na yapacak halimiz yok. Medarı iftiharımız Kamyoncular Garajı var..İhtiyacı karşılıyor mu ve işletme ölçeği modelinde kurabilir misiniz? Bütün bu sorulara cevap vererek birileri meseleye karışmak istiyorsa buyursun gelsin.
GEBZELİLİK BİLİNCİ İÇİN
BU TAVIR OLUŞTURULMALI
Daha yapıcı öneriler varsa dinleyelim ama konuşmuş olmak için konuşmak doğru bir şey değil. Bu kentte biz birbirimizi seveceğiz. Siyasi görüşü, yaşam tarzı ve biçimi ne olursa olsun biz aynı sokakları, çarşıları dolduruyoruz. Biz bu kentte beraber yaşamalıyız. Beraber yaşama biçiminin somut davranışlarla ortaya konulması gerekir. Biz bu tavrı ortaya koymazsak Gebzelilik bilincini oluşturamayız, yaşatamayız, yükseltemeyiz. Gebze’yi kent kimliğine kavuşturamayız.
DÜNYAYA BAKIŞINIZIN
BİR ÖLÇEĞİ OLMALI
Dünya markası kent yaratmak istiyorsanız dünyaya bakışınızın bir ölçeği olmalı. Bu kardeşiniz dünyanın 84 ülkesini gezmiş, coğrafi olarak üçte ikisini gezmiş bir insanım. Bütün kültürlerle tanıştım…Biz burada kent bilincini, kent işleyişini, ne manaya geldiğini dünya ölçeğinde nasıl olduğunu, dünya uygulamasında neler yaşandığını.. çok uzun konuştum ama kent ve şehir işletmeciliğinin nasıl olması gerektiğini paylaşmış oldum.”
SORU CEVAPTA CANLI YAYIN KESİLDİ
Başkan Büyükgöz’ün basın toplantısı sosyal mecralardan canlı yayınlandı ancak soru cevap bölümünde yayın kesildi. Büyükgöz’e o bölümde; projeye dair yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:
TİCARİ ALANI LOJİSTİKTEN
GALERECİLERE DÖNÜŞTÜRDÜK
- Gebze Belediyesi projenin neresinde?
- Burası TOKİ’ye ait, lojistik depo olarak planlarda tasarlanmış işlenmiş bir yer. Burayı bir kişi alıp lojistik depo yapsa, Gebze’nin hiçbir sorununu çözmez. Bir kişiye hizmet eder.
Galericiler ve trafik sorununu tespit eden biri olarak Büyükşehir Belediye başkanımıza sorunu aktarmak durumundaydım. Başkanımız da hak verdi. Biz bu süreci Büyükşehir’den TOKİ’ye intikal ettirmiş olduk.
BÜYÜKAKIN AÇIKLAYACAKTI
AMA KAMUOYUNA AKTARILDI
Başkanımız projeyi açıklayacaktı ancak projenin kamuoyuna aktarılması durumu ortaya çıktı. Başkanımız, ‘Beraber açıklayalım’ demişti. Benim açımdan da, projeyi tek başına açıklamam etik olmazdı. Hukuki sorumluluk yani çözüm merkezi, Büyükşehir’dir.
Biz sorunu taşırız: ‘Burası bir lojistik, depo merkezi olacaksa doğru değil. Burası bizim bir sorunumuzu çözmeli.’
TOKİ 6-7 AYDA KABUL ETTİ
6-7 ay süreyle TOKİ ile Büyükşehir arasında tartışılan bir konu haline geldi. TOKİ de durumu kabul etti. KBB Başkanımızın bu konudaki girişimlerinin sonrasında da kabul gördü, Gebze’nin bir sorununu çözmek adına.
O ZAMAN, “ADI KONMUŞ
KENDİ YOK” HALE GELİRDİK!
Gebze Belediyesi olarak sorunu tespit edip, sorunu toparlayıp bunun uygunluk tartışmasını yapan, uygunluğunu ilgili kurumlara taşıyan kurumuz. Bunu inkâr edecek durumumuz yok. Biz talep etmesek, seslendirmesek sorunun çözümü olmayacaktı. O zaman adı konmuş kendi yok bir hale gelirdik.
MEZBAHA OLUR O BÖLGEYE
AMA GALERİCİLER OLMAZ
- 2016 şubat meclis kayıtlarında Adnan Köşker’in şöyle bir ifadesi var, Büyükşehir ile hazırlanan bir şey: ‘TEM Otoyolu’nun kuzeyinde Hazine’den yer aldık. Mevcut otogarı buraya taşıyacağız. Eski yani mevcut otogar yeri, galericiler sitesi olarak planlandı’ Bu neden rafa kalktı?
- 7 bin 300 metrekarelik otogarda 20-30 esnafın sorununu çözersin. 50 dönüm denilen yer; erişilebilirlik, ulaşılabilirlik, yer seçimi uygunluğu vardır şehircilikte. Orada (yakın civarında) mezbaha olsun denmiş daha önce. Doğru mu, doğru. Çevrecilik açısından da uygun. Bir şeyi yapmak değil yaşatmak önemli.
KANUN, “TABELANI ASACAKSIN. SOSYAL
HESAPTAN DUYURACAKSIN” DİYOR
- Projede toplanma alanı diye bir yer gözükmüyor?
- Komplesi buranın toplanma alanı. Sadece, yuvarlak olarak gözüken yere kanun şunu öngörüyor; Buranın toplanma merkezi olduğuna dair tabelaları asacaksınız. Belediyenin sosyal medya hesaplarından ilan edeceksin. Adresini verecek, kimliğini tanıtacaksın.
Gebze Belediyesi’nin web sayfasında tanımlanmış toplanma merkezlerinin listesi yer almaktadır. Allah yaşatmasın, o gün yaşandığında toplanır insanlar. Senin sivil savunma depolarında çadırlar hazır olur. Konteynerlerin, sahra mutfakların hazır olur. Kısa sırada konar ve hazır hale getirilir. Bu böyledir dünyada. Yoksa, ‘Çadırları dizelim!’ İyi de kaç tane dizeceğiz. Gecekondu mu yapacağız yani? Yani söylem basit ama karşılığı yok. Altyapısı hazır..
Millet Bahçesi yaptım in cin top oynuyor. İnsan ve aktivite yoksa karanlık köşeleri karanlık kişiler istila eder. İnsanın olduğu yerde saflık ve kullanım vardır. Bir şeye karşı çıkmak adına karşı çıkmak doğru olmaz.
BALÇIK’A 25 YIL SONRASI
İÇİN HAK VERİRİM
- Galericiler sitesi için Balçık Köyü önerilmişti?
- Balçık önerisini 20-25 yıl sonra biri söylese hak veririm. Kuzeyde nüfusun yoğunlaştığı süreçte söylersen tamam. O güç, bu aktiviteyi destekler. İki yıl içinde çözmek istediğimiz sorunu 30 yıl erteleyerek çözemezsiniz.
HÜNKAR ÇAYIRI’NA 3 BİN
KONUT GELECEKTİ. ENGELLEDİM
- - Bizce günün sorusu- Hünkar Çayırı’nda da bir dizi tartışmalar sonrası değişimler yaşandı. Burada da olur mu?
- Büyükgöz önce özetle 1999 depremi sonrası Hünkar Çayırı’na 3 bin konut yapılmasının önüne Anıtlar Kurulu Üyesi olarak geçtiğini, köprü ve çeşmeyi koruma altına aldırdığını, tüm bunları ortalıkta gözükmediği süreçte sessiz sedasız gerçekleştirdiğini anlatıp devamında…
TOKİ… ÇOK UĞRAŞIRSANIZ
ÇÖZÜLEBİLİR AMA…
- TOKİ çözülemez mi? Çok uğraşırsanız çözülebilir. Ama çözmenin yolu sorunu çözmektir. Aynı anda iki sorunu sorarak tartıp, ölçüp, biçip bir defa fayda, maliyet analizini yapmak lazım. Sahanın devamını da Millet Bahçesi olarak değerlendirirsek kente ne kazandırır, ne kaybettirir. Bunun karşılığında … kişi başına yeşil alanı ben 6-7 metrekareden 12 – 15 metrekareye çıkartmışsam ve bunu daha devam ettiriyorsam, sorunların çözümünü de uygunluk esasına göre yapıyorsam burada neden, niye vazgeçmeyeceğim sorusunu beraber sormamız gerekiyor. (Haber Merkezi)