Antalya Servisçiler Odası toplantısında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, “Kız çocuklarımız servisin ön koltuğuna değil arka koltuğuna binecek. Ön koltuğa oturacak öğrencinin mutlaka erkek olması gerekiyor” uyarısında bulunmuş. Hani ''Kadınla Erkek eşit olamaz'' ya ? Hani ''Eşitlik fıtrata aykırı'' ya ondan olsa gerek önde oturma ''önceliği'' ‘ni ''sağ olsun'' erkeklere vermiş.
Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, bunun gerekçesini de can güvenliği olarak açıklamış. Alakaya maydanoz. Diyemiyor ki kız öğrenciler haddini bilmeli, erkeklerin önünde yada yanında değil, arkasında servise bilmelidir diye... Hal böyle olunca ''Can güvenliği’ ‘ne atıyor sebebi... Hiç kimsenin can güvenliğinin riske atılmasını istemem o ayrı da, sormazlar mı adama -ki umarım sorarlar- yahu madem öyle kız öğrencilerin canı canda erkek öğrencilerin ki patlıcan mı diye...
Servis şoförlerinin yapmaması gereken hususlara da değinen Gülay, şoförlerin öğrencilerle iletişim kurarken hem aileden biri gibi olması gerektiğini, hem de farklı konulara girerek sohbet etmemesi gerektiğini ifade etmiş. Gülay, “Değişik konularda, siyasi konularda, aktüel konularda çocuklarla sohbet edilmesini istemiyoruz demiş. Siyaset, aktüel konular konuşmayın falan... Hadi bunu anlayalım da kötü niyet düşünmeyelim. Peki, servisler de bizim seçtiğimiz şarkıları dinleteceksiniz demek de ne oluyor?
Yanlış okumadınız. Okul servislerinde dinlenecek müzik konusunda da Milli Eğitim olarak karar vereceklerinin altını çizen Osman Nuri Gülay, “Öğrenci servise bindikten sonra ne tür müzik dinletileceğinin kararını biz vereceğiz. Çünkü biz size para ödüyoruz, hizmet alıyoruz. O halde bizim söylediğimiz kurallara göre çocuklar yerine ulaşacak” ifadesini kullanmış.
Sanırım bu yıl servislerde bol bol ''Beraber yürüdük biz bu yollarda'', ''Dombra Dombra’’, ''Senin anlın yüzün AK AK AK'' Şarkıları kulaklardan silinmeyecek.
İşin şakası bir yana Milli eğitim müdürünün yaptığı açıklamamın kötü niyetli olsun olmasın doğru olmadığını, daha genç yaşlarda kadın erkek eşitliğine aykırı sözler sarf etmenin yanlış olduğunu bildirmek istiyorum. Ayrıca bunun sadece eşitlikle ilgili bir sorun değil kafalarında ki ahlak yapısıyla da bağlantılı olup kız ve erkek öğrencilerin ayrı servislerde okullara gitmemeleri, ayrı sınıflarda okumamalarına kadar varacak önerilere kapı açacağı ortadadır.
Kadına şiddetin %1400 arttığı ülkemizde verileri yukarı çekmek için elinden geleni yapanlara seslenmek istiyorum. Bugün öğrencilerimizin çok daha önemli sorunları vardır. Birazda gerçekçi sorunlarla ilgilenin.