Panelde Batı Trakya Türklerinin gördüğü zulüm ve hukuki baskılar akademik bir bakış açısıyla gözler önüne serildi. Panele katılanlara seslenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli’nde Suriye’den Irak’tan, Türk Cumhuriyetlerinden, Batı Trakya’dan hemşerilerle bir arada yaşadıklarını anlattı. Başkan Vekili Çakmak, “Geçen sene Batı Trakya Derneği ile Kırcaali’ye gittik. Gördük ki, orda malı mülkü olan kardeşlerimiz hem orada hem burada yaşıyorlar. O açıdan bu toplantımızı önemsiyoruz. Konuyu bilenlerle ve akademik gözlemlerle sorunların ortaya konması önemli. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
BTTDD’NİN EVSAHİPLİĞİNDE
Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) tarafından SDKM Büyük Sahne’de düzenlenen panele Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, siyasi partilerin temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve vatandaşlar katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar’ın yaptığı panelde Balkan Avrasya ve Orta Avrupa Uzmanı Kerem Abdürrahimoğlu, Av. Ahmet Kara ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Genel Müdürü Dr. Pervin Hayrullah konuşmacı olarak hazır bulundu.
29 OCAK DİRENİŞİ VE YAŞANANLAR
Panelin açılış konuşmasını yapan Batı Trakya Türkleri Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, 29 Ocak 1988'deki tarihi direnişi ve bu kapsamda yaşananları özetleyen bir konuşma yaptı. Milli Direniş Gününün 34, mübadelenin ise 99. yıldönümü olduğunu hatırlatan Hüseyin, “Vatan bildiğiniz yerlerden koparılmak kimsenin hakkı değil. O yüzden onların yaşadığı bu acıyı paylaşmamız gerekiyor. Biz hala o sızıyı yaşıyoruz. Derneklerimizin üzerinde Türk kelimesi var diye sorun yaşadık. Sorun Türk olmamızdı. 1987 yılında Yunanistan derneklerimizi kapadı. Sebep olarak da Yunanistan’da Türk yok dendi. Bunları unutmadık, unutmayacağız” dedi. Necmettin Hüseyin’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar’ın moderatörlüğündeki panele geçildi.