Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kocaeli Kitap Fuarı Akçakoca Konferans Salonunda yazar İhsan Işık “Bilim ve Düşünce Tarihimizdeki Öncü İsimler” konulu söyleşisiyle okuyucularıyla buluştu. 5 ciltlik Diyarbakır Ansiklopedisi’nin yazarı olan İhsan Işık’ın, ayrıca 11 ciltlik Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi, 6 ciltlik Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi gibi Türkçe ve İngilizce ansiklopedilerinin yanı sıra Kültürümüzün Kimliği, Kültürümüz ve Kadınlarımız, Uluslararası Sorunlar ve İslam Dünyası gibi araştırma ve düşünce kitapları ile çok sayıda şiir kitabı ve İslami konularda Türkçe ve Almanca kitapları bulunuyor.
İLERDE OLMAK DURUMUNDAYIZ
35 cilt ansiklopedi yazdığının altını çizerek söyleşiye başlayan yazar İhsan Işık, “Cumhurbaşkanımız önemli bir konunun altını çiziyor. Bilim ve kültürde, eğitim sisteminde sınıfta kaldık. Bu konuların ihmal edilmemesi konusunda ışık tutmuştur. Bilim, kültür ve sanatta ilerde olmak durumundayız. Dünyanın milli geliri en yüksek ülkeleri arasında İslam ülkesi yok. 16. sırada Endonezya, 18. sırada Türkiye var. Batı ülkeleri ne yazık ki İslam ülkelerinden ekonomide, sanatta, bilimde fersah fersah ileride” dedi.
YABANCI OKULLARA GÖNDERİYORLAR
Işık, sözlerine şöyle devam etti; “Çarşılardaki dükkânların isimleri bile yabancı markalı. Diziler bile uyarlanmış. Eskiden Brezilya’dan uyarlanırdı, şimdi dizilerin çoğu Güney Kore’den uyarlanmakta. Amerikan kolejlerinin sayısı artıyor. Ailelerimiz yabancı okullara gönderiyor çocuklarını. Bütün dünya bir pazar oldu, satan ise Amerika. Müslüman göçmenler Akdeniz’de teknelerde ölüyor. Avrupa ülkelerine mülteci olmak için. Ortadoğu kan gölüne döndü. Amerika, Ortadoğu’yu işgal etmeden önce Beyrut’ta Amerikan üniversitesi kuruldu. Tanzimat fermanından sonra bizde de Robert Koleji kurulmuştu.”
12. YÜZYILDA ROBOT YAPTI
Çok önemli bilim adamları ve düşünürler yetiştirmişiz. 8. yüzyıldan itibaren bilim öncülerimiz dünyaya ışık tutmaya başlıyor. El Cezeri, 12. yüzyılda Diyarbakır’da Artuklu sarayında robot üretiyor. Batı bunu biliyor üniversitesinde okutuyor. Kocaeli Bilim Merkezi’nde El Cezire’nin maketi bulunuyor. Bizler daha yeni tanıyoruz Müslüman mucitleri.”