Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın Sazlıdere sakinleri ile Sazlıdere’de sorunlarının çözümü için bir araya geldiği açık hava halk toplantısı hararetli tartışmalara sahne oldu. Büyükakın, Sazlıdere’de çözüm için vatandaşla sıkı bir tartışmaya girdi. Büyükakın, Bakanlık marifetiyle çok uygun koşulda konut girişimi önerirken bütünlüğün sağlanamadığı Sazlıdere’de halkın bir kısmı ısrarla, “Tapu” dedi.
BORÇLANDIRILACAK MIYIZ?
Tahir Büyükakın: Burada 75 aileye, haneye ev yapsak çözüm olmaz mı? Bu halde biz size tapu versek ne olacak?
Vatandaş: Ev yapalım da nasıl ev? Biz borçlandırılacak mıyız? Nerede, nasıl olacak? Diyelim ki bir blok yapıldı. 12 katlı, dörder daireli: 48 hane.. Buradaki herkes sığdı. 12 kata komple bizim mahalle mi sığacak?
Vatandaş: Başkanım, biz İzmit’e geldiğinde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile burayla alakalı görüşme yapacaktık. Acaba bilginiz var mı?
Tahir Büyükakın: Talebi anlayayım da ona göre gideyim. Hepiniz başka bir şey söylüyorsunuz. Mesela arkadaşımız, ‘tapu verin bana’ diyor.
Vatandaşlar: Tapumuzu istiyoruz…
Tahir Büyükakın: Tamam da bu mümkün mü, değil mi, konuşacağız. Burası Hazine’nin mülkü. Hazine’nin mülkünü size nasıl verebiliriz?
Vatandaş: Başkanım, şöyle bir şey var. Yapı kayıt belgesi aldık biz.
Tahir Büyükakın: Milli Emlak, Hazine hepsi aynı şekilde. ‘Ben geldim burayı bana vereceksin’ şeklinde de olmaz yani.
Vatandaş: Hazine arazilerinin ve kaçak yapılarla ilgili yapı kayıt belgesi alındı ya.. Bakın. Yapı kayıt belgeleri başvurusu şöyle yapıldı: ‘Siz hakkınız olduğunu düşünüyorsanız başvurun. Ama hakkınız yoksa iptal edilir’ dedi Bakanlık. Her başvuran, kabul edildiği anlamına gelmiyor yani.
Vatandaş: Adamın oturduğu 200 metrekarelik yere 1000 metrekare yazmışlar. Adama 1000 metrekarelik tapu elbette verilmeyecek yani. Onun farkındayız. Bakanlık gelip ölçsün, baksın.
Tahir Büyükakın: Önemli olan burada oturan arkadaşlarımız için ev yapılması, değil mi yani? Şu çocukların insani şartlarda yaşamasını istiyoruz. Asıl mevzumuz bu.
Kazım Gülseren: Sayın başkanım biz defalarca bunu gündeme getirmek istedik ama ne yazık ki şu ana kadar hiçbir çözüme ulaşamadık.
Tahir Büyükakın: Bugünkü zamanı konuşalım. Burada olmayanları konuşursak…
Kazım Gülseren: Teşekkür ederiz. Ağırlayıp dinlediniz. Sizden ricamız, ev mi yapılacak? Ama Şevki Demirci gibi, beni 300 milyar lira borçlandıracaksanız bende o kadar para yok.
Tahir Büyükakın: Ben sizi anladım. Eskiyi konuşma işini bırakın. Onu şu anda sabaha kadar konuşsak bize bir faydası yok.
Vatandaş: Sıralama olarak anlatırsak, birinci sıra öncelikle tapu almak istiyoruz.
Vatandaş: Hükümetimizin yaptığı açıklamaya göre tapu kayıt belgeleri alanlara müracaatları halinde tapuları verilecek. Benim müracaatım şudur. Benim tapu almak için önümde yasal bir sıkıntı yok. Biz sadece bunun hızlandırılmasını istiyoruz.
**
Riskli alan sadece
zeminle ilgili değil
** Bakanlığa konut talebini ecrimisil ödemelerinin peşinat olarak değerlendirilmesi fiyat farksız yapacağını kaydeden Başkan Büyükakın riskli alana dair de, “Sadece zeminle ilgili değil” dedi
KBB Başkanı Tahir Büyükakın ile Sazlıdereliler’in randevusunda bölgenin riskli alan durumu da konu edildi. Konuya dair ilk olarak sözcülerin arasında yer alan Ercan Kol söz alıp, “Söyledim kaç sefer. Riskli alanımız araziyle ilgili değil, yapılarla ilgili. Çayırova Belediyesi’nde rapora baktım. Üç ayrı yerden toprak analizi de alınmış” dedi. Büyükakın aynı konuya dair şöyle tamamladı;
“Riskli alan sadece zeminle alakalı bir şey değil. Riskli alan ilan edildiğinde orada bir amaç kapsamında ilan edilir. Ya oradaki evlerin dönüşümü için ya zeminle alakalıdır. Bu çerçevede zannediyorum buradaki konutların dönüşümü için o süreç başlamış. Bunları; her birinize birer daire verilecek şekilde Bakanlık ile konuşurum.
(Uğultu üzerine) Beni dinlemeyecekseniz ben anlatmayayım o zaman. Niye geldim ben buraya?
HAKLARINIZ ZAYİ OLMAYACAK ŞEKİLDE
Her birinize birer daire yapacak şekilde Bakanlık ile görüşeyim. Buradan anladığım o. Fark istenirse ne olacak diyorsunuz, haklı olarak. Ecrimisil ödedik ne olacak diyorsunuz. O haklarınız zayi olmayacak şekilde bir görüşme yapayım Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile.” (Haber Merkezi)
**
Kısa orta uzun vadede planlama
Çayırova Belediye Meclisi CHP Üyesi Salih Işık, Sazlıdere’nin altı hektardan oluşan, yaklaşık yüzde 63’ü kamu arazisi, yüzde 23 civarında da şahıslarında ortak olmuş olduğu bir yerleşim birimi olduğunu belirtip şunları kaydetti: “Burada özellikle kısa, orta ve uzun vadeli planları insanlara anlatmak gerekecek. Siz bunun öngörüşmelerini mutlaka yapacaksınız. Burası hem konut hem sanayi, yüzde 23’lük kısmında küçük sanayi sitesi rezerv alanı ilan edilmiş. Yaklaşık 10 bin metrekareyi geçen bir yapı alanı oluşacağı rezerv alanında ifade ediliyor. O yüzden buradaki insanların rahatlaması açısında bir planlama yapılacaksa o planlama ölçeğinde hangi bölgede ne zaman başlayacak.” (Haber Merkezi)