MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle MHP Genel Merkezi'nde toplantı düzenledi.
"MHP İTTİFAK OLAYI SÖZ KONUSU OLACAKSA BU YASAL OLMALIDIR"
Bahçeli, İttifak iddilarına ilişkin şu ifadeleri kullandı: "MHP ittifak olayı söz konusu olacaksa bu yasal olmalıdır. Yasal olmanın bugünkü imkanı nedir? Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulamaya geçeceği süreç içerisinde çıkartılacak olan uyum yasalarından, seçim, siyasi partiler gibi kanunlar olacaksa o zaman siyasi partilere ittifak yapma imkanı, seçim sistemine de bu ittifakın nasıl gerçekleşeceğine dair maddelerin konulması gerekmektedir. Bu ittifakı izah edebilmek için; partilerin aldıkları oy oranıyla Türkiye genelinde geçirdikleri sıkıntıları ifade ederken bir cümle sarf etmişizdir 'yüzde 10 barajı ağır bir barajdır.' Hala doğru ve doğru zamanda sarf edilmiştir. Bu sözler üzerine, basında yer alır almaz, TV'de yorumcular 'MHP barajı aşamama endişesine sahiptir. Onun için yüzde 10 barajı ağır demektir.' denildi. Kamuoyu yönlendirme ile görevlendirilmiş şahsiyetler ölçüyor, biçiyor 'MHP bir çıkış yolu olarak barajı aşamayacağı için bir başa bir şey söylüyor diye…' sanki yeni kurulmuş 15 günlük parti barajı aşıyor, muhtemelen olabilecek, gelecekteki birtakım siyasi oluşumlar barajı aşabilecek ama MHP aşamayacak gibi ters bir yorum içine giriyorlar.
MHP'NİN BARAJ DİYE BİR SORUNU YOKTUR
Bu haksızlıktır. MHP'nin baraj diye bir sorunu yoktur. Türkiye'nin içinde düştüğü durumları dikkate alan bir takım yorumlar yaptığımızda Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin uygulama sürecine girdiğimizde uyum yasaları da gündeme gelecekse bugün veya yarın seçim kanununda siyasi partiler kanununda acaba bir ittifak kavramı yer alabilir mi? Bu nasıl olabilir sorusunu soruyor ve tartışılmasını istiyor.
C'DE BİR SIR VARDIR O DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİDİR
Buradan hareketle A partisi seçime girecek, B partisi seçime girecek C partisi seçime girecek, diğer partilerden de varsa alfabe 29 istediğiniz harfi koyabilirsiniz. Ama A partisi seçime girerken bu milletvekilliği seçimi, cumhurbaşkanlığı seçimi olabilir o ayrı bir konu. Böyle bir durum karşısında MHP C partisini ittifak olarak takdim ediyor. İki partinin aldığı oylar belli olacak ama ikisiyle beraber ittifakın oyları da belli olacak. Bu temsilde adalete bir başka yönüyle kapı açmak demektir. Yoksa yine karmakarışık ilişkiler ile Türkiye'yi farklı yerlere sürüklemeye gerek yok. C'de bir sır vardır o da Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Bu önemli bir çağrıdır kimse farklı yorumlara gitmesin.
HAYIR DİYENLER BUNA GÖLGE DÜŞÜREMEZ. EVET DİYENLER İSE ŞIMARAMAZ
Bu anayasa değişikliği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemidir. Farklı yorumlamaya gerek yoktur. Meclis'in bir bölümü evet bir bölümü hayır der. Hayır diyenler buna gölge düşüremez. Evet diyenler ise şımaramaz. Gerçeği kabullenmek durumunda olacaksınız. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi TBMM'de anayasa değişikliği olarak kabul edilmiştir. Halk oylamasıyla da kabul edilmiştir. Üzerinde itiraz söz konusu olmamalıdır. Söz konusu yapmaya çalışanlar, zaten başka amaçlara dolaylı veya dolaysız hizmet etmeye gayret gösterenlerdir. Türkiye'de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi vardır. Anayasa değişikliği ile kabul edilmiştir. Referandum ile de onaylanmıştır. Bir oy dahi Türkiye'de geçerli kabul edilmeyecekse o zaman ne yapacağız? Bunu dikkate almak lazım."
"MHP, CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYI GÖSTERMEYECEKTİR"
MHP'nin 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı göstermeyeceğini belirten Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu süreç, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak olan milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile uygulamaya bütün kurum ve kurallarıyla beraber geçecektir. Böyle bir süreci gölgelemek, farklılaştırmak ayrımlarla her türlü krizi, kaosu davet etmek doğru bir şey değildir. Bugün bu süreç başlamıştır. Bu sürecin anayasal desteklerini sağlayan partiler bir anlayışla hareket etmek durumundadır. 'Siyasi şartlar değişti, Türkiye şöyle oldu ben şunu düşünüyorum' deme hakkına sahip değildir. Ne demek istediğim tam olarak anlaşılıyor mu? MHP, Cumhurbaşkanlığı adayı göstermeyecektir. Yenikapı diye başlayan bir ruhla hareketle anayasada, kamuoyunda halk oylamasında beraber hareket ettiğimiz bütün kurum ve kuralları ile uygulamasına öncülük ve önderlik yapan parti ile beraber sonuç almak Türkiye'nin hayrına olacağı inancındayız. Herhangi bir sebeple Sayın Recep Tayyip Erdoğan aday olmaktan vazgeçerse, başka türlü gerekçeler ortaya konur 'ben böyle bir yola girmek istemiyorum' derse, o kendisinin bileceği iştir. Ama yeni ruh diye 7 Ağustos'ta başlatılan ruha MHP sadıktır. MHP, Türkiye'nin geleceğini dikkate alarak birliğini, dirliğini dikkate alarak, etrafımızdaki ateş çemberlerini yurt içinde ve yurt dışındaki bir takım kaosçu faaliyetleri de gözönünde bulundurarak eğer yeni bir sürece girilmişse, bu sürecin başlaması 3 Kasım 2019 olacaksa, o zaman 2019'da MHP, cumhurbaşkanlığı seçimi veya milletvekilliği seçiminde bu yönüyle hareket edecektir.
"MHP'NİN CUMHURBAŞKANI ADAYI YOKTUR. ERDOĞAN ADAY OLURSA DESTEKLERİZ"
Düşüncemiz cumhur ittifakıdır. Bu partileri ilgilendiren bir konudur. MHP'nin cumhurbaşkanı adayı yoktur. Genel Başkan aday olmayacaktır. MHP, ittifak olursa ittifakla, olmazsa kendi partisi olarak milletvekilliği seçimlerine girer, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Yenikapı ruhuyla hareket ederek Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı alır. Bu kadar nettir."