1 Eylül'de av yasağının bitmesiyle birlikte balıkçılar denizlere açılıp 'vira bismillah' dedi. Ancak bu yıl av yasağının kurban bayramının 1'inci gününe denk gelmesinden dolayı balıkçı tekneleri balık avına hemen başlayamadı. Balıklar 2 gün geç avlanırken, bu durum İstanbul'un balık piyasasını bir hayli dengesizleştirdi. Sozcu.com.tr balık fiyatlarını yerinde inceledi. Garibanın protein deposu olarak bilinen hamsi 20 TL'den satılıyor. Kurban Bayramı yüzünden piyasa henüz dengesini bulamadı.
Av yasağının bayrama denk gelmesi balıkçı esnafını olumsuz etkilendi. Sozcu.com.tr olarak Beşiktaş’daki ve Beyoğlu’ndaki balıkçı pasajını ziyaret ettik. Beşiktaş’daki balıkçı pasajında birbirinden güzel tezgahlar yer alırken müşteri yok denecek kadar azdı. Beyoğlu’ndaki pazarda ise kimi esnaf daha tezgah bile açmadı. Şuan ki balık piyasasının dengesiz olduğunu belirten Beşiktaş pazarındaki balıkçılar işlerin düşük olmasından yakınıyor. Fiyatların tam oturmamasından yakınan esnaf bayram tatilinin bitmesini bekliyor. Balık tezgahlarında dar gelirlinin protein deposu hamsi’nin kilosu 20TL’den satılırken diğer balıkların kilogram fiyatı ise şöyleydi ; levrek kg 35 TL, çupra kg 30 TL gibi rakamlardan satışa sunuluyor.
SEZONA BURUK BAŞLADIK
Beşiktaş’daki balık pazarında 15 yıllık esnaf olduğunu söyleyen Tahsin Sarıyaprak sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada ” Balık piyasasında fiyatlar tam belli değil , fiyatların oturması 10 günü bulur.”dedi. Sezona buruk başladıklarını söyleyen Sarıyaprak ” Bu yıl piyasanın ne olacağı hiç belli değil denizden neyin ne kadar çıkacağı piyasayı belirleyecek” ifadelerini kullandı.
BOĞAZ CANAVARLARI MORİTANYA’DA
Av yasağının bitmesinden dolayı balıkçıların daha yeni yeni ava çıktığını söyleyen Sarıyaprak boğazın canavarı olan gırgırların ise Kuzeybatı Afrika ülkesi Moritanya’ya gittiğini söyledi. Sarıyaprak “Moritanya’da kimse balık tutmuyor buradaki usta balıkçıların hepsi oraya gidip orada balık tutuyorlar hem daha çok balık var hemde oranın devleti balık tutan kişilere ekten ücrette veriyor “dedi. Usta balıkçılar daha çok para kazanacakları başka ülkelerde balık avına çıkıyor.
GIRGIR AVCILIĞI NEDİR?
Çevirme ağları ile avcılık usullerinin en gelişmiş modeli olan gırgır avcılığı, halen Türkiye su ürünleri avcılığında son derece önemli bir yere sahip. Gırgır avcılığı, sürütme ağları ile yapılan avcılığın önemli yöntemlerinden birisi olan trol avcılığının aksine, daha çok su kütlesinin orta üst bölümünde yaşayan ve pelajik balıklar olarak adlandırılan türlerin avlanmasında kullanılmaktadır. Gırgır avcılığı için bir ana gemi ve bir de yardımcı bot olmak üzere iki ayrı tekne kullanılmaktadır. Trol avcılığı yönteminde olduğundan farklı olarak daha fazla insan ve motor gücü gerektiren bu sistem, özellikle büyük sürüler halinde gezen balıkların yoğun bir şekilde avlanması için biçilmiş kaftan olarak değerlendirilebilir.