TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gebze Temsilciliği Başkanı Ahmet Kadı, Gebze’de yaşanacak olası büyük depreme dair yaptığı açıklamada Gebze Halkı’na yakışır açık ve kapalı toplanma alanının eksiğine dikkat çekti. Kadı yerel seçim döneminde de gündeme getirdikleri, Gebze’de askeriyeden boşaltılan alanın toplanma alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dair taleplerini tekrarladı.
DÖRT TALEP
TMMOB Gebze Bileşenleri öncülüğünde, Gebze Belediyesi ve Gebze Ticaret Odası’nın işbirliğinde düzenlenen ve Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda gerçekleşen, 17 Ağustos 1999 depreminin 20’nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Kadı, Gebze için dört önemli taleplerini sıraladı. Kadı ilk olarak yerelde ve genelde eylem planı hazırlanması gerektiğini belirtip, “Şöyle böyle bir plan varsa revize edilmeli. Ayrıca uygulanabilirliği tatbikat edilmeli” dedi.
GEBZE’YE AFAD
Kısa adı AFAD olan Afet ve Acil Durumu Yönetmeliği Başkanlığı’nın Gebze bölgesinde de konuşlanması gerektiğini kaydeden Ahmet Kadı, daha önce gündeme getirdikleri şekilde imar barışının yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Kadı ayrıca tüm yapı bloklarının elden geçirilip risk haritası çıkartılması gerektiğini söyledi. Kadı son sırada Gebze Halkı’na yakışır açık ve kapalı toplanma merkezlerine ihtiyaç olduğunu hatırlatıp, “Bu toplanma alanının askeri alanda olacağına dair umutlarım var. Biz depremlerde bir tek vatandaşımızın burnunun dahi kanamamasını istiyoruz” dedi.
Kadı konuşmasına 17 Ağustos 1999’daki depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı dileyerek başladı. Ayrıca yine ülke gündeminde yer edinen kadın cinayetlerine atfen her türlü zulmün karşısında gerek birey, gerekse TMMOB olarak durduklarını kaydetti.
DEPREMİ ANLAMAK LAZIM
Meselenin depremde hayatını kaybedenleri anmakla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtip depremi anlamak olduğunu kaydeden Kadı halka inme çabalarının da bu duruşun bir yansıması olduğunu kaydetti. Kadı, Gebze bölgesinin denetimsiz yapılaşmadan sebep yüksek oranla afet riski içerdiğine dikkat çekip, “Bu alandan ayrılırken deprem konusunda bilgi ve bilinç düzeyimizi arttırarak bir adım öne çıkacağız” dedi.
GÜNER: BİZE GÖREV DÜŞÜYOR
Gebze Belediye Başkan Yardımcısı Selamet Güner sözlerine depremde hayatını kaybedenleri anarak başladı. Güner, “Deprem gerçeği ile yaşamak zorundayız. Yaşadığımız bu güzel şehri gelecek nesillere gururla teslim etmek için biz yöneticilere önemli görev düşmektedir. Büyükşehir belediyemiz ve devletimizin ilgili bakanlıkları öncülüğünde sanayi bölgeleri ve yerleşim yerleri için deprem riski için önemli çalışmalar yapıldı. Deprem bilincinin tüm vatandaşlara öğretilmesi için üzerimize düşen tüm görevi dün olduğu gibi bundan sonra da üstlenmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
ÇAKMAK: BİNALAR ÖLDÜRÜYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak ise, 17 Ağustos depremini İzmit’te 7 katlı bir apartman dairesinin üçüncü katında ailesi ile birlikte yaşadığını hatırlattı. Çakmak, “Depremin en önemli konusu hazırlıklı yakalanmak çünkü deprem değil binalar öldürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak farkındalığı arttırmak amacıyla programlar düzenleyeceğiz. Şehrimizin ve beldelerimizin güzelliği için hepimizin birlik olması lazım” dedi.