Arpacı, “İlaç sıkıntısını hala atlatabilmiş değiliz”

İlaç sıkıntısının bir nebze olsun azaldığını belirten Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, “Buna rağmen sıkıntı sürüyor. Maalesef, ilaç tedarikinde dilenci gibiyiz” dedi.

Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Bilal Arpacı, ilaç sıkıntısının 2021 yılının sonunda çok daha yoğun bir şekilde hissedildiğini bugün ise şiddetinde azalma olsa da sıkıntının devam ettiğini açıkladı. İlaç sıkıntısı dışında meslektaşlarının yaşadığı zorlukları anlatan, vatandaşın internet üzerinden ilaç alma davranışı ve oda faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan Arpacı,  “2021 yılının sonunda döviz kurunun yukarı yönlü hareketlenmesi ilaç sıkıntısını yaşamamıza neden oldu. Bu artışla birlikte ilaç üreten firmalar sıkıntılar yaşamaya başladı. O dönemde pandemi nedeniyle ilaç üretiminde kullanılan etken maddelere ulaşmak da zorlaştı.

“OLUMLU YAKLAŞMIYOR”

Bu iki etken birleşince 2021 ve 2022 yılı itibariyle ilaç açısından en sıkıntılı dönemi yaşadık. Eczacılar olarak ilaç bulmakta çok zorlandık. En basit çocuk ve grip ilaçlarını bulamadık. Ayrıca şurupların şişe ve ilaçların kutu fiyatları da arttı. Prospektüslerde kullanılan kâğıdın fiyatları da yükseldi. İlaç fiyatları yıl içinde sadece şubat ayında güncellenir. Bu yıl yüzde 36’lık bir zam gerçekleşti ki burada Euro kuru baz alınıyor. Bizim geçen sene 4 lira seviyelerinde olan Euro bazlı alış fiyatımız 6 lira seviyelerine çıkartıldı. 16 Euro olan bir ilaç 6.57 Euro’dan Türkiye satılıyor. Böyle olunca üretici firma, bizim için ilaç üretmeye pek olumlu yaklaşmıyor.

“MAALESEF DİLENCİ GİBİYİZ”

Geçen günlerde gelen elektrik ve doğalgaz zamları da üretimdeki sıkıntıyı artırabilir. Kocaeli sanayi şehri ve birçok ilaç firması burada üretim yapıyor. Buna rağmen ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Bir de ilimizdeki özel hastane sayısı arttığı için ilaçlı tedavilerde sıkıntı yaşayabiliyoruz. İlaç tedariki konusunda şu anda maalesef dilenci gibiyiz. İlaçlar tek tek geliyor. Vatandaş şunu unutmasın ki, ilaç yalnızca eczanede satılır. İnternet üzerinden satılan takviyeler veya ilaçlar içinde yer alan maddeler sıkıntılı olabilir. Vatandaşımız asla internet üzerinden satılan ilaçları tercih etmesin.  Bu konuda eczacına güvensin. Bir de eczanelerde bulunmayan ilaçların muadili olabiliyor ve vatandaşlarımız bu ilaçları alabilirler. İkisi de aynıdır sadece ismi değişiktir.

“HIZLI ÇÖZÜM BULABİLİRİZ”

Kaldı ki, Sağlık Bakanlığı’nca birbirlerinin muadili olarak açıklanıyor. Muadil olan ilaçlar içerisinde etken madde oranları aynıdır. Etkileri ile yan etkileri de aynı.  Kocaeli Eczacılar Odası olarak çalışmalarımız pandemiye katıldı. Ama son aylarda tekrara çalışmalara başladık. İlk olarak 12 ilçedeki eczacılarımızı ziyaret etmeye başladık, sıkıntılarını tespit ettik. Eğitim programları düzenliyoruz, özellikle mesleğe yeni giren arkadaşlarımız açısından bu çok iyi oluyor. Oda çalışanlarımıza eğitimler veriyoruz. İletişim önemli çünkü ne kadar iletişim halinde olursak sıkıntılara da o kadar hızlı çözüm bulabiliriz. 14 Mayıs’ta bir etkinlik düzenleyeceğiz ve üyelerimizle bir araya geleceğiz. 14 Mayıs’ta 10’uncusunu düzenlediğimiz resim yarışmamızın ödüllerini vereceğiz” dedi.

Haber: Barış AYAR

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri