Apolitik sanatçı bile politik mevziiden üretir

Gebze BİLKAR Edebiyat Atölyesi’nin söyleşisine konuk olan “Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler”in yazarı Devrim Koçak, “Apolitik olduğunu öne süren sanatçı dahi bilerek ya da bilmeyerek, bir politik mevziinin içinden üretir” dedi

Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler” adlı ilk kitabı ile “2021 Everest İlk Roman” ödülünü edinen, romanında kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini ince bir işçilikle anlatan yazar Devrim Koçak, Gebze’de Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Üretim ve Yayıncılık Kooperatifi - BİLKAR Edebiyat Atölyesi’nin konuğu oldu.

BİLKAR Genco Erkal Tiyatro Salonu’nda, BİLKAR Edebiyat Atölyesi’nden Arzu Tayan’nın moderatörlüğündeki söyleşide kitabını 19 ayda tamamladığını belirten Koçak, “Aslında roman, bir anlamıyla, bitirilememiş veya yarım kalmış başka denemeler uğrunda yapılan çalışmalara dayanıyor. Hikâyeler başka başka olsa da yazma deneyimi bir şekilde birikmiş oldu. Özelde ise bu kitabın yazılmasını tetikleyen ilk duygu tanımadığın birine mektup yazma arzusu oldu diyebilirim” dedi.

KADIN OKURLARDAN

DUYUNCA MUTLU OLUYORUM

 

“Romanın merkezinde eşleri, babaları ya da sevgilileri tarafından duygusal şiddete maruz kalmış kadınlar duruyor. Bir erkek yazarın kadın duyarlılığını ele alarak böyle gerçek ve güçlü bir esere imza atması çok etkileyiciydi” türü yaklaşımları daha çok kadın okurlardan duyduğunda mutlu olduğunu kaydeden Koçak, romanında 12 Eylül öncesi dönemi özelleştirme politikalarına ve sonuçlarına yer vermesini ise şöyle değerlendirdi:

APOLİTİK SANAT ESERİ YOKTUR

 

SOL Parti Gebze İlçe eski Başkanı Recep Karadeniz ile

 

“Politik olmayan sanat eseri yoktur. Apolitik olduğunu öne süren sanatçı dahi bilerek ya da bilmeyerek, bir politik mevziinin içinden üretir. Politik konuları ele almanın riski, yazarın hiç ummadığı bir haneye düşebilmesidir. Amacım toplumsal ya da politik olayların bireyler üzerindeki dolaylı ya da doğrudan etkilerini anlatabilmekti. Çok kişisel olduğunu düşündüğümüz karar ya da olayların da toplumsalla ilişkisini gösterebilmek istedim.”

GEBZE’Yİ ÇOK BEĞENDİM

 

Devrim Koçak’a söyleşide İstanbul Sancaktepe’de oturan ablası Aydan Koçak Tümkaya ve yeğeni İdil Tümkaya ile İzmit’te oturan kardeşi Önder Koçak da eşlik etti.

 

Söyleşiyi BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli, SOL Parti Gebze İlçe eski Başkanı Recep Karadeniz ile edebiyatseverler takip etti.

 

Koçak interaktif gerçekleşen söyleşide ağırlıklı olarak soruları yanıtladı. Söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

 

Bir işçi kenti olarak Gebze’ye ilk defa geldiğini belirten ve Gebze’yi çok beğendiğini kaydeden Koçak, söyleşideki atmosferden de çok memnun olduğunu söyledi. Tüm katılımcılara ilgilerinden teşekkür etti.

 

Etkinlik BİLKAR Gence Erkol Tiyatro Salonu’nda gerçekleşirken BİLKAR yönetimi ve Gebzeli edebiyatseverler Devrim Koçak ve kardeşleri ile günün anısına fotoğraf çektirdi.

 

 

**

20 ARALIK’TA LATİFE TEKİN’İN DİRMİT…

 

BİLKAR; aralık ayının tiyatro etkinliğinde bu sefer İstanbul, Şişli’den Tiyatro Hemhâl’i “Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit” adlı tek kişilik oyunla ağırlıyor. Latife Tekin’in Dirmit adlı eserinden sahneye uyarlanan oyun 20 Aralık Salı günü akşamı 19.30’da Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

2018 yılında Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “Tek kişilik prodüksiyon”; Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde “Üstün Akmen Genç Oyuncu Ödülü”; Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde  “Yılın kadın oyuncusu” ödüllerine sahip tek kişilik oyunda Dirmit’i Nezaket Erden canlandırıyor. Yönetmen koltuğunda Hakan Emre Ünal’ın yer aldığı oyunun hikâyesi özetle şöyle:

“Köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit'in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyorlar. Ama Dirmit durur mu, durmuyor!” Hakan Emre Ünal- Nezaket Erden (Alıntı: tiyatrolar.com.tr)

 

Tiyatro etkinliği için biletler oyun gününe kadar BİLKAR’ın Hacı Halil Mahallesi, İsmetpaşa Caddesi, Beşiroğlu Altın Han, 1’nci kattaki yerinden,

Oyun günü ve saati civarında Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi lobisinde kurulacak masadan temin edilebilir.

Rezervasyon için; 0533 - 719 85 42 numaralı telefona başvurulabilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR-SANAT Haberleri