Kocaeli SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Selcan Arslan Özel, antibiyotik direncinin dünya genelinde her yıl yüz binlerce ölüme yol açtığını ve bu durumun önlem alınmazsa insanlığı antibiyotik öncesi döneme geri döndürebileceğini belirtti. “Antibiyotikler yalnızca bakterilere karşı etkilidir. Grip ve nezle gibi virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanımı tamamen gereksizdir. Yanlış kullanım, hem direncin artmasına hem de etkili tedavi yöntemlerinin tükenmesine neden olmaktadır” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl farkındalık haftasının temasını “Bilgilendir, antibiyotik direncini savun ve şimdi harekete geç” olarak belirledi. Antibiyotik direncini önlemek için halkın ve sağlık çalışanlarının sorumluluklarını yerine getirmesi büyük önem taşıyor:
• Halk, hekime danışmadan antibiyotik kullanmamalı ve reçete edilen ilacı belirtilen doz ve sürede tamamlamalı.
• Hekimler, yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik reçete etmeli ve hastalarını doğru bilgilendirmeli.
• Eczacılar, reçetesiz antibiyotik taleplerini geri çevirerek halkı bilinçlendirmeli.
Dr. Özel, “Antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı kesmez ve virüslere karşı etkili değildir. Bilinçsiz kullanım devam ederse tedavi edilebilir hastalıklar bile ölümcül hale gelebilir” uyarısında bulundu.
Halkın bilinçlenmesi ve sağlık profesyonellerinin işbirliği ile, antibiyotik direncine karşı alınacak önlemler insanlığın geleceğini kurtarabilir.
Antibiyotik Direnci Küresel Bir Tehdit
Enfeksiyon hastalıkları toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan biridir ve tedavisinde kullanılan antibiyotikler, yanlış ve gereksiz kullanımları nedeniyle insanlığı tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanması sonucu, enfeksiyonların tedavisini zorlaştırmakta ve hatta imkânsız hale getirmektedir.