Geçtiğimiz günlerde Özgün E. Bulut’un Totem yayınlarından çıkan, ‘’Şiir ve Devrim’’ arasında ki birlikteliği ele aldığı ‘’Anlatılan Onların Şiiridir’’ kitabını kısa sürede okuyup bitirdim. Beğenerek okuduğum kitabın ilk bölümünde yazar dünya devrimci hareketi liderlerinin şiirle olan ilişkisine değinirken ikinci bölümde kalemini ülkemiz devrimci önderlerine çeviriyor ve onların az bilinen yanlarına yani şiirle kurduğu bağlara ışık tutuyor.
Kitabında, Marx’tan Engels’e, Mao’dan Lenin’e Latin Amerika’dan Afrika’ya, Vietnam’dan ülkemize kadar devrimci liderlerin derinlerde kalan, ön plana çıkamayan ‘’şairliklerine’’ bakmayı deneyen yazar, kitabım giriş bölümünde şu düşünceye yer veriyor. ‘’Şiire değmeyen bir devrim görkemli olmaz. Devrimi görkemli kılan şey şiirle kurduğu yol arkadaşlığıdır. Şiiri olmayan her devrimin ruhunda bir boşluk vardır. Bunu söylerken diğer sanatsal disiplinleri göz ardı etmiyorum. Ancak devrim şiirle sevdasını yüceltirken, şiir de devrime o sevdanın imgelerini taşır tereddütsüz olarak.’’
Kültür, sanat ve edebiyat, toplumsal değişim ve dönüşümlerin en güçlü araçlarından biridir. Kültürün, sanatın, özelliklede şiirin görmezden gelindiği yada önemsenmediği bir dönemde yazar, şiir ile devrim arasında ki ilişkiyi şöyle kuruyor. "Şiir sessizliğe bürünen, konuşmayan insanın sesidir. Derdini, aşkını anlatamayana yol gösterir. Devrim de ezilen, sōmürülen insanın derdine çaredir. İkisini buluşturan gerçek, rüzgârın sesi, ormanların yeşilliği, dağların zirvesidir. Şair doğanın eşsiz güzelliğiyle sarsılırken, devrimci doğanın eşsiz güzelliğine bedenini teslim eder. İkisi de birlikte olunca şair devrimci, devrimci de şair olur."
Yazar Afrika devrimlerini anlatırken sözlü edebiyatın ve şiirin önemini ise şöyle dile getiriyor. "Patrice Lumumba, Agustino Neto ve Amilcar Cabral da şiirden geçerek devrime gelen liderlerdir. Geleneksel Afrika yaşantısında halk türküleri, sözlü edebiyat önemli bir yer tutar. Çünkü sömürgeciler tarafından eğitim dilleri bile alınmıştır. Yaşadıkları her şeyi türkülere döken bu halkın şiire yakın olması çok doğaldır."
İkinci bölümde kalemini ülkesine çeviren yazar, kitabında okuru Mahir Çayan’dan, İbrahim Kaypakkaya’ya, Cihan Alptekin’den, Hüseyin Cevahir’e, Hikmet Kıvılcımlı’dan Behice Boran’a varan bir yolculuğa çıkarırken, Ülkemiz devrimci önderlerinin yazdıkları şiirlerden örnekler sunuyor.
Özgün E. Bulut’un ‘’Anlatılan Onların Şiiridir’’ kitabı toplumcu şiir araştırmaları yada okumaları seven herkesin edinmesi gereken bir kitap olarak okurlarını bekliyor.