Ocak 1948 yılında Bursa’da doğar Zekâi Özger. Sessiz, içine kapanık bir çocukluk yaşar. İlk, Ortaokul ve Liseyi Bursa’da, Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okur. Lise yıllarında tiyatroyla başlayan sanat yolculuğuna On yedi yaşında arkadaşıyla birlikte ‘’Kent 16’’ adlı bir dergi çıkararak devam eder. Üniversite yıllarında tamamen şiire sevdalanır. Mısralarında özgün bir sesleniş vardır. İlk şiirlerinde ikinci yeni son şiirlerinde ise toplumcu gerçekçi şiirler yazar. Yazdığı şiirler dönemin önemli dergilerinde yayımlanır.
Üniversite yıllarında devrimci mücadelenin içerisinde yer alır Arkadaş Zekâi Özger. ‘’Yeni Eylem’’ dergisinde yayın kurulu üyeliği yapar. Hüseyin Cevahir’in de yakın arkadaşıdır. 24 Ocak 1971 tarihinde Siyasal Bilgiler Fakültesine yapılan yurt baskınına karşı direnenler arasında oda vardır.
29 Nisan 1973 sabahı Ankara’da ağır yaralı bir halde bulunur. 5 Mayıs günü kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeder. Ölümü için düşerek hayatını kaybettiği söylenir. Oysa ailesi ve kimi dostları ölüm nedenini 1971 yılında siyasal bilgiler fakültesine yapılan polis baskının da kafasına aldığı cop darbeleri ve işkenceler sonucu olduğunu düşünmektedir.
Arkadaş Zekai’nin şiirleri ölümünden sonra kitaplaştırılırken, farklı sanatçılar tarafından bestelenerek seslendirilir. Ozan 25 yaşında hayata veda etse de şiirleriyle, şiirlerinden bestelenen ezgilerle yaşamaya devam eder.
***
Ölümünden sonra şiirleri kitaplaştırılan, belgesel filmi çekilip, çizgi romanı yazılan Arkadaş Z. Özger’in hayatı, Ankara Devinim Tiyatro tarafından ‘'Sevdadır'’ adıyla tiyatroya da uyarlandı. Arkadaş Z. Özger’in 25 yıl süren yaşam yolculuğundan ve şiirlerinden yola çıkarak kurgulanan oyunun yönetmenliğini Ahmet Yapar üstlenirken, Arkadaş Z. Özger’i Hüseyin Oçan canlandırdı.
2010 yılında kurulan ve kurulduğu günden bu yana oynadığı oyunlarda evrensel değerlere hitap ederek toplumcu gerçekçi eserler sahneleyen Ankara Devinim tiyatronun biyografik olarak kurguladığı ‘’Sevdadır’’ oyunu, Arkadaş Z. Özger’in çocukluğu ve gençlik yıllarının yanında yaşadığı dönemin siyasal tarihini de gözler önüne seriyor.
Yönetmen Ahmet Yapar ise oyunla ilgili bizlere şunları söylüyor. ‘’ Arkadaşın çocukluğu, aile hayatı, ostomyolit rahatsızlığı gibi biyografik bilgileri anlattıktan sonra asıl hikâyesinin başladığı yere, Ankara’ya çeviriyoruz yüzümüzü. Üniversite hayatı, şiire ilk başlangıcı, öğrenci olayları, dövülmesi… Oyun geçmiş ve geleceğin ortak paydasında buluşuyor. 6. Filo Defol diyen bir nesilden, günümüzdeki Arkadaş’ların verdikleri mücadeleyi izliyoruz. Arkadaş Zekai’nin, kaybettiği arkadaşlarını anımsatırken günümüzdeki arkadaşlara da yüzümüzü çeviriyor, 10 Ekim ve Suruç katliamını, Çorlu tren kazasında, Soma da yitirdiğimiz arkadaşları hatırlatıyor, bir hafızayı tazeliyoruz. ‘’
‘’ Bütün ötekileştirilen, dışlananlar adına konuşuyor oyunumuz da Arkadaş Zekai. Kendi döneminden başlayarak günümüzde de geçerli olan o gür sesle eperkek şiirler yazıp bunu ahenksiz biçimde söyleyenlere de lafı var, bedel ödeyen ve bunu sürekli “en çok ben” duygusuyla anlatmaya çalışan kişilere de. Şiirlerini aykırı bulup onu ilençleyenlere, sürekli her konuda yargı dağıtanlara, kısacası hem geçmişte hem günümüzde nezaketi zorbalığa değişenlere bir sözü var.‘’